Последни новини
Home / Законът / Кадровиците забраниха на „несдружените“ съдии да издигат няколко кандидати в Съвета за партньорство

Кадровиците забраниха на „несдружените“ съдии да издигат няколко кандидати в Съвета за партньорство

Defakto.bg

С 16 на 3 гласа Пленумът на ВСС промени изискванията за Съвета за партньорство, въведен с предпоследните промени в Закона за съдебната власт. Съветът, който трябваше да е средище на диалога между магистратите и техните кадровици, отдавна трябваше да бъде създаден, но още не е. Конструирането му в началото на годината се спъна във възражения за конкретния членски състав, но облечени в принципни аргументи. За това днес бяха направени промени.

Непипнат остава принципът, че в Съвета за партньорство влизат трима от ВСС, по един представител на петте представителни съсловни организации на съдии,прокурори и следователи, както и шестима представители на „несдружените“ съдии, четирима – на прокурорите и един – на следователите.

Променя се обаче принципът, по който „несдружените“ да изпращат „своите“ представители – могат да подкрепят само един кандидат за член на съвета. А дотук се стигна, след като се оказа, че софийските съдии са били най-активни в подкрепите и от шестима възможни те изпращаха четирима представители на „несдружените“. И то борбени магистрати. Нечленуващите в съсловни организации прокурори пък не бяха издигнали никого. Последва искане от членове на ВСС за проверка дали има съдии, дали глас за повече един кандидат, въпреки възраженията, че приетата от самия съдебен съвет наредба не предвижда ограничения в това отношение.

И днес промяната бе приета. „Против“ гласуваха само Лозан Панов, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова.

Преди това Пашкунова докладва възражения на столични съдии срещу изменението включително с аргумента, че това поставя „несдружените“ в неравнопоставено положение. Тъй като има и други магистрати, които членуват в няколко съсловни организации, но за тях няма изискване да изберат само един представител от една организация, който да ги представлява.

Атанаска Дишева заяви, че ще гласува „против“ именно заради създаваното неравенство между магистратите.

Пашкунова я подкрепи.

Вероника Имова защити обратната теза: няма неравнопоставеност, сдружените магисттрати са приели уставите на организациите, в които членуват. А за несдружените, 2/3 от магистратите, целта е да имат по-широко представителство и тази цел е постигната. „Иначе ще се полуи така, че една малка група магистрати ще излъчват 6-мата представители на съдиите, 4-мата на прокурорите, единият следовател“, илюстрира Имова.

Гласуваните днес поправки предвиждат също, че в едномесечен срок от влизане в сила на наредбата ВСС посочва изборните си членове, които влизат в Съвета, като в този срок се подават и заявленията от другите.

ВСС конституира Съвета в двумесечен срок.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.