Последни новини
Home / Без категория / Прокуратурата на гости в училищата по случай за 140 -годишнината от Търновската конституция

Прокуратурата на гости в училищата по случай за 140 -годишнината от Търновската конституция

Defakto.bg

 

Десетокласници гостуват на окръжния прокурор Пламен Николов в Добрич

Ученици от десети клас на Средното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Добрич са гостували на  прокурорите от Окръжната прокуратура в града. Те са били приети от административния ръководител – окръжен прокурор на Добрич Пламен Николов.

„Гостите на прокуратурата и окръжният прокурор разговаряха на всякакви теми от всекидневието на подрастващите, като не бяха подминати въпроси за  престъпленията с наркотици и други преследвани от закона деяния.   Всеки участник в традиционния Ден на отворените врати в Окръжната прокуратура в Добрич получи образователни материали за правата и задълженията на гражданите, както и екземпляр на основния закон на Република България – Конституцията. Магистратите поканиха десетокласниците да участват в конкурса за написването на есе на тема „Откровено за съдебната власт“ по инициатива на Висшия съдебен съвет“, се казва в съобщение на Апелативна прокуратура – Варна

Главният прокурор в Немската гимназия

Вчера и  главният прокурор Сотир Цацаров се е срещнал с учениците и преподавателите от немската гимназия в столизата – 91 НЕГ„Проф. Константин Гълъбов“. Поводът отново е 140-годишнина от приемането на Търновската конституция, а поканата е била  отправена от домакините.

Цацаров е  представи пред учениците историческите факти, свързани с приемането на Търновската конституция през 1879 г и  последвалите нови основни закони на държавата през 1947 г. , 1971 г.и 1991 г.   Сред въпросите, поставени от учениците са били предимствата и недостатъците на президентска и парламентарна република, балансът между гражданските права и обществения ред, разделението на властите, справедливостта при определяне на наказанията в наказателния процес, каква е професията на магистрата и др.

В края на срещата г-н Цацаров е подарил на всеки от своите домакини книгата „500 мисли на бележити българи“ на издателство „Българска история“. От своя страна те са му поднесли  книгата на Платон „Държавата“.

 

.

About De Fakto

Проверете също

Пълна дигитализация на имотния регистър, предлага законопроект на МП, публикуван за обсъждане

Осигуряване на пълна дигитализация на имотния регистър, воден от Агенцията по вписванията, чрез създаване на …

След конкурс, повишиха девет съдии в окръжните съдилища – търговска колегия

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет повиши  класираните магистрати в  конкурс за окръжните съдилища – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.