Последни новини
Home / Без категория / Прокуратурата на гости в училищата по случай за 140 -годишнината от Търновската конституция

Прокуратурата на гости в училищата по случай за 140 -годишнината от Търновската конституция

Defakto.bg

 

Десетокласници гостуват на окръжния прокурор Пламен Николов в Добрич

Ученици от десети клас на Средното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Добрич са гостували на  прокурорите от Окръжната прокуратура в града. Те са били приети от административния ръководител – окръжен прокурор на Добрич Пламен Николов.

„Гостите на прокуратурата и окръжният прокурор разговаряха на всякакви теми от всекидневието на подрастващите, като не бяха подминати въпроси за  престъпленията с наркотици и други преследвани от закона деяния.   Всеки участник в традиционния Ден на отворените врати в Окръжната прокуратура в Добрич получи образователни материали за правата и задълженията на гражданите, както и екземпляр на основния закон на Република България – Конституцията. Магистратите поканиха десетокласниците да участват в конкурса за написването на есе на тема „Откровено за съдебната власт“ по инициатива на Висшия съдебен съвет“, се казва в съобщение на Апелативна прокуратура – Варна

Главният прокурор в Немската гимназия

Вчера и  главният прокурор Сотир Цацаров се е срещнал с учениците и преподавателите от немската гимназия в столизата – 91 НЕГ„Проф. Константин Гълъбов“. Поводът отново е 140-годишнина от приемането на Търновската конституция, а поканата е била  отправена от домакините.

Цацаров е  представи пред учениците историческите факти, свързани с приемането на Търновската конституция през 1879 г и  последвалите нови основни закони на държавата през 1947 г. , 1971 г.и 1991 г.   Сред въпросите, поставени от учениците са били предимствата и недостатъците на президентска и парламентарна република, балансът между гражданските права и обществения ред, разделението на властите, справедливостта при определяне на наказанията в наказателния процес, каква е професията на магистрата и др.

В края на срещата г-н Цацаров е подарил на всеки от своите домакини книгата „500 мисли на бележити българи“ на издателство „Българска история“. От своя страна те са му поднесли  книгата на Платон „Държавата“.

 

.

About De Fakto

Проверете също

От седмицата: ОС- Варна отказа да предаде българка, разследвана в Германия за участие в киберпрестъпления

Варненският окръжен съд отказа да изпълни европейска заповед за арест за предаването на българката Вероника …

Последната планьорка приключи

Близки, приятели, колеги  и роднини се простиха с журналиста, издател и бивш главен редактор на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.