Последни новини
Home / Законът / Проф. Даниел Вълчев: Със законодателството си парламентът надмина „собствените си спортни постижения“ (обновена)

Проф. Даниел Вълчев: Със законодателството си парламентът надмина „собствените си спортни постижения“ (обновена)

Defakto.bg

  Има закони, които от влизането им в сила са променяни общо 1679 пъти или средно между 35 и 36 пъти всеки при средна продължителност на действието им около 16 години, сочи изследаване на Юридически барометър за периода юли декември  2018 г.

Намесите на Народното събрание са променили по недопустим начин логиката на наказания в Наказателния кодекс. Това заяви деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев.

Според Вълчев  ожесточаването на наказателната репресия не води до намаляване на престъпността и това е доказано с множество изследвания. Даде и пример с предвидената санкция за убийство на горски служител, която е по-тежка от тази за убийството на бременна жена или на министър-председател. През последните шест месеца по отношение на развитието на законодателството парламентът е надминал „собствените си спортни постижения“, заяви още Даниел Вълчев пред БНТ тази сутрин.

Той цитира промените в Кодекса за социалното осигуряване, който е изменян и допълван 13 пъти за една година.  Трудно може да се намери логично обяснение и на засиления „интерес” на законодателя към Закона за  рибарството и аквакултурите – със 7 изменения и допълнения за една година, Кодекса за застраховането, Закона за корпоративното подоходно облагане и (което е любопитно) Закона за радиото и телевизията – с по 6 изменения и допълнения.

Това констатира новият  18-ти брой на Юридически барометър,( чиито ръководител е проф. Данаил Вълчев), който е анализирал законотворческия  процес за периода  юли-декември 2018 г.

От множеството правни техники за обследване на законодателния  процес,  не е убягнала  и нашумялата схема чрез  преходните разпоредби на едни закони да се правят промени в други,  а независимо, че това е в противоречие със Закона за нормативните актове, така успешно се е избягва и общественото  им обсъждане.

С преходните и заключителни разпоредби на приетите 9 нови закона и 48 ЗИД се предвиждат изменения и допълнения в 222 други закона. Заедно с 47-те закона, които ЗИД пряко изменят и допълват, общият брой на изменените и допълнени закони през периода юли – декември 2018 г. възлиза на 269, което е с 15 повече спрямо първото полугодие на 2018 г. (254 закона). Така 1 закон, приет в рамките на настоящия период, изменя и допълва средно между 4 и 5 други закона, показва изследването.

Фаворит на наложената законодателна техника е Законът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г., през заключителните разпоредби на който се измениха 17 други закона, като голяма част от промените нямат връзка с предмета на основния закон.
От влизането им  в сила законите, предмет на настоящото изследване, са изменявани и  допълвани общо 1679 пъти или средно между 35 и 36 пъти всеки при средна продължителност на действието им около 16 години.  По този показател се наблюдава увеличение спрямо предходния период (януари – юни 2018 г. – средно по 31 пъти всеки при средна продължителност на действието им около 18 години.
Данните остават изключително високи и са съизмерими с другите два периода с най-голям брой изменяни и допълвани закони (юли – декември 2017 г. – средно между 36 и 37 пъти всеки при средна продължителност на действието им между 15 и 16 години, и януари – юли 2017 г.  средно по 39 пъти всеки при средна продължителност на действието им 15 години), сочи изследването.

Общо в периода юли – декември 2018 г. в Държавен вестник са обнародвани 69 закона  или средно между 11 и 12 закона месечно. Тези 69 закона са 9 нови, 48 закона за изменение и допълнение (ЗИД) и 12 ратификации.  В сравнение с предходния 6-месечен период (януари – юни 2018 г.) Народното събрание е приело с 8 закона по-малко. Броят им е съизмерим с този през същия период на предходната година (юли – декември 2017 г.), когато са обнародвани 64 закона. За сравнение, средният брой приемани закони през второто шестмесечие на всяка година от 2010 г. досега е около 74, а средният брой закони, приемани въобще за период от 6 месеца, е около 65.

 

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.