Последни новини
Home / Законът / Съдебният съвет ще проверява сигурността на системата за случайно разпределение на делата

Съдебният съвет ще проверява сигурността на системата за случайно разпределение на делата

Defakto.bg

Случва в последните й месеци „живот“

Четири години след внедряването й и броени месеци преди замяната й с нов модул, централизираната система за случайно разпределение на делата в съдилищата ще бъде проверена откъм сигурност.

Това решиха днес членовете на ВСС с 13 срещу 4 гласа по предложение на шестима кадровици. „Против“ бяха Лозан Панов, Атанаска Дишева, Калина Чапкънова и Светлана Бошнакова.

Несъгласните възразяваха не срещу проверката като такава, а най-вече заради неяснотата от избора на момента, параметрите на заданията, текущата нужда и т.н.

Въпреки че става дума основно за системата на съдилищата, вносителите бяха и от съдийската, и от прокурорската колегия, разделени поравно. Под предложението се бяха подписали Боян Новански, Боряна Димитрова, Стефан Гроздев (съдийска колегия) и Огнян Дамянов, Пламена Цветанова, Георги Кузманов (прокурорска колегия). Настояването им бе ВСС да изпълни (или да откаже да изпълни) две решения на предшествениците му от предния състав.

Предисторията

Тя датира от времето, когато обширната проверка в СГС при управлението „Янева“ открои и ред пробиви в ползваната система за разпределение на делата Лоу чойс.

Едното решение на ВСС е от декември 2014 г. и предвижда незабавно да се стартира процедура по ЗОП за избор на изпълнител за изграждане и внедряване на централизирана система за разпределение на преписките и делата на случаен принцип, със ситуиран във ВСС сървър.

Пак тогава ВСС взема и друго решение – в краткосрочен план да се внедри в съдилищата системата АСУД след доработка от „Смарт Системс 2010“ за тези, които са ползвали АСУД. Както и да се разработи система за случайно разпределение от „Декстро груп“ за съдилищата, следствените отдели и НСлС, ползвали системата за случайно разпределение „Лоу чойс“.

През 2015 г. обаче, на базата тестване от сформирана работна група ВСС решава във всички съдилища  да се внедри системата, разработена от „Смарт Системс 2010“.

Вече през април 2017 г. ВСС взема решение да се извърши техническа експертиза на този програмен продукт, приложимостта, обхвата и защитата му срещу външна намеса, както и експертизата да се извърши от авторитетен и независим оценител, предложен от комисията по информационни технологии. А самата комисия да изготви методология за наблюдение и проверки на системата за случайното разпределение на делата.

Дебатът днес

Сега шестимата предложители от новия ВСС заявяват, че няма данни такава експертиза да е извършвана, нито е обявявана обществена поръчка, нито са правени проверки за сигурността на системата.

Казват също, че е на дневен сключване на договор за извънгаранционна поддръжка на Централизираната система за случайно разпределение на делата, като комисията по информационни технологии от февруари е взела решение за публикуване на обявление за набиране на оферти.

За това ВСС преди сключването на такъв договор трябвало да реши дали да изпълни решенията на предшественика си. А и системата за случайно разпределение на делата ще е основен модул на Единната информационна система на съдилищата, част от електронното правосъдие.

Предложението им: чрез сайта на ВСС да се отправи покана за предоставяне на оферта със задачата: анализ на информационната сигурност на системата за случайно разпределение на делата с оглед ограничаване на вътрешни и външни уязвимости на системата. Да се определи прогнозна стоност на услугата до 20 000 лева без ДДС. Както и съветът да отмени (или потвърди) решението от 2014 г. за обявяване на обществена поръчка, очевидно отдавна безпредметно.

Огнян Дамянов каза, че въпросът със сигурността е много важен и кадровиците ясно трябва да заявят искат ли да проверят дали системата е уязвима откъм намеси или не искат.

Олга Керелска обаче опонира, че подходът е непрофесионален, няма съгласуване с ай ти дирекцията на ВСС, нито с ресорната комисия. Освен това няма финансова обосновка на предлаганите разчети. „Да, въпросът е сериозен, но не винаги най-бързите решения са най-верните“, бе категорична тя.

Калина Чапкънова каза, че ръководената от нея комисия е искала да обяви процедура именно за одит за евентуални вътрешни или външни намеси.

Боян Новански се ядоса.

А Вероника Имова обяви, че единият от модулите в ЕИСС ще е именно за случайно разпределение на делата, ще се изработи от „Информационно обслужване“, но ще е на базата на съществуващите модули за случайно разпределение. За това „предложението на колегите само ще помогне при изграждане на новия модул да не се допусне проникване в системата“.

Атанаска Дишева обаче настоя преди да се вземе решение да бъде изслушан ръководителят на проекта за единната информационна система. „Споделям, че това е крайъгълен камък, но сега сме ангажирани с изпълнение на решение отпреди нашия мандат и няколко месеца преди въвеждане на ЕИСС. Не виждам отговор на въпроса каква е полезността на тази проверка, след като вече има сключен договор за изработка на нов програмен продукт от „Информационно обслужване“. И ако за целите на доброто изработване на новия продукт трябва да се провери сегашния, ми се струва необосновано. Само за модула в ЕИСС ще изхарчим няколко хиляди или милиона, а сега ще харчим и проверка за модул, който скоро ще прекрати действието си. Решението от 2016 г. вече е изпълнено, системата е внедрена“, обяви Дишева.

„Кое решение е изпълнено, бе?“, репликира Новански.

За въвеждане на системата, отговори Дишева.

С 13 срещу 6 гласа кадровиците отхвърлиха предложението за отлагане. И гласуваха проекта на шестимата. Включително и за отмяна на решението от 2014 г. за обявяване на обществена поръчка.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.