Последни новини
Home / Законът / БОЕЦ със сигнал до прокуратурата срещу премиера Бойко Борисов за катастрофата край Своге (обновена)

БОЕЦ със сигнал до прокуратурата срещу премиера Бойко Борисов за катастрофата край Своге (обновена)

Defakto.bg
Георги Георгиев

Гражданско движение „БОЕЦ“ оповести в петък, че е внесло във Върховната касационна прокуратура сигнал за престъпно бездействие от страна на  премиера Бойко Борисов за пътя край Своге, на който миналото лято стана тежка катастрофа.   В сигнала се посочва, че  в качеството си на длъжностно лице премиерът е бил уведомен за дефектите на пътя, не е изпълнил служебните си задължения и носи отговорност за загиналите при тежкия инцидент. Сигналът е подписан от Георги Георгиев, председател на УС на ГД „БОЕЦ“.

На 25 август м.г.  при тежка катастрофа на въпросния път загинаха 20 души, а други 13 бяха тежко ранени.

Премиеърт Бойко Борисов

В съобщението на „Боец“ се казва, че сдружението  разполага с документи, според които Борисов е знаел половин година по-рано за дефектите по пътя и съвсем конкретно за опасния участък. Според пресцентъра на МС, Борисов е реагирал адекватно на сигналите за опасния път. ( виж най долу)

Вчера прокуратурата привлече  7 нови обвиняеми за катастрофата край Своге. Като причина за инцидента говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи неспазване на служебните задължение от страна на петима служители на фирма „Трейс“ и двама  бивши членове на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Като  съпричинител на нещастието прокуратурата сочи и  шофьорът на автобуса Григор Григоров, защото е бил  надвишил с 13- 14 км. позволената скорост.

От сдружението прилагат пълен текст на сигнала до ВКП.   За информация го публикуваме без редакторска намеса, акцентите в текста са на сдружението.

 

ДО ВЪРХОВНА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА

СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

За извършени престъпления от лицето Бойко Методиев Борисов, за това, че в качеството му на длъжностно лице – премиер на Република България е бил официално известен и уведомен за дефектите на път Мездра – Елисейна – Своге – Нови Искър, ремонтиран от по Проект: „Лот 17–ТRP V/17 Път II–16. и не е изпълнил служебните си задължения, като в съучастие с други лица чрез виновно бездействие е съпричинил и носи отговорност за смъртта на 20 човека.  На този път на 25.08.2018г. край Своге се случи тежка катастрофа при която загинаха 20 бългаски граждани. Бойко Борисов Е ЗНАЕЛ половин година преди катастрофата за дефектите и проблемите на пътя край Своге и то точно за конкретният участък, където стана катастрофата! Това става ясно от документ изпратен от Община Своге до Бойко Борисов на 26.02.2018г.  БОЕЦ разполагаме с документи получени по ЗДОИ от различни институции и фирма ТРЕЙС, от които става ясно, че въпреки изпратените писма от Община Своге и отделни граждани, въпреки констатираните дефекти и приложените в писмата протоколи за тях, институциите и длъжностните лица не са предпрели действия за отстраняване на дефектите, включително и в конкретният участък на пътя където стана катастрофата при която загинаха 20 човека. БОЕЦ изразяваме своята позиция, че Бойко Методиев Борисов, в качеството му длъжностно лице в хипотеза на виновно бездействие в съучастие с други длъжностни лица е причинил смъртта на 20 човека.  Борисов е бил уведомен на 26.02.2018г. – половин година преди катастрофата за дефектите на пътя от кмета на Община Своге (прилагаме документ) и както е ясно от последвалите събития НЕ Е ВЗЕЛ никакви мерки за отстраняване на дефектите. Премиера има всички необходими правомощия да направи това и няма оправдние за виновното му бездействие и неипълнението на служебните му задължения. Конституцията на Република България възлага на премиера отговорността за контрол над действията на министрите и подчинените им агенции.

КАКТО Е ВИДНО, към писмото до Бойко Борисов са приложени и два Протокола! В единият от тях са констатирани участъци с дефекти на пътя Мездра-Елисейна – Своге- Нови Искър. Другият Протокол е от юни 2017г. – една година и два месеца преди трагедията и касае ТОЧНО МЯСТОТО на катастрофата. Комисията констатира – износен (лошо сцепление) асфалт, лош вираж на завоя и проблем с мантинелите! ИМЕННО ТОВА СА и причините за катастрофата, които бяха посочени от експертите веднага след катастрофата! В протокола има и предписание как да се отремонтира участъка – „цялостна подмяна на асфалта“, както и срок за изпълнение – „незабавен“! НЕЗАБАВЕН – една година и два месеца след това, ремонт няма, но имаме 20 трупа.

От получените от БОЕЦ документи става ясно, че всички институции – МРРБ, АПИ, МВР и премиера са знаели за дефектите на пътя Мездра – Елисейна – Своге – Нови Искър, ремонтиран от по Проект: „Лот 17–ТRP V/17 Път II–16. ВСИЧКИ СА ЗНАЕЛИ и не са предприели никакви ефективни действия за отстраняване на дефектите и осигуряване на безопасността на гражданите. БОЕЦ считаме, че бездействието на длъжностните лица – министри, шефове на АПИ и премиера са били с цел да изтече гаранцията на пътя и да спестят на ТРЕЙС пари за ремонтите, облагодетелствайки фирмата изпълнител на ремонта на пътя.

БОЕЦ изразяваме своето убеждение , че по неофициално разпореждане на Бойко Борисов са бавили ремонтите докато изтече гаранцията, като вероятно след това са имали намерение да направят нова обществена поръчка за ремонт на ремонта за още няколко десетки милиона и вероятно същата фирма би “ усвоила“ парите. Близките отношения на Бойко Борисов е фирма „ТРЕЙС” са видни от редица негови публични действия демонстриращи тази близост – рязане на лентички на офиси и обекти на ТРЕЙС, дори и след катастрофата край Своге. Според документи и позиция на ТРЕЙС публикувана след катастрофата ПАРИЧНАТА ГАРАНЦИЯ депозирана от фирмата-изпълнител – ТРЕЙС е била освободена от държавата много ПРЕДИ да изтече техническата гаранция за пътя! НИКОЙ не е имал никакво реално намерение да изисква от ТРЕЙС да ремонтира пътя, нито дори да бъдат извършени ремонти за сметка на държавата и парите да бъдат приспаднати от депозираната гаранция (тя е била върната)!
СТОЯЛИ СА И СА ЧАКАЛИ ДА УМРАТ ХОРА!

Първият протокол за дефекти на пътя е от 24 март 2017 г. – само два месеца и три седмици след като пътя е въведен в експлоатация от държавна комисия без забележки! Комисията констатира 76 УЧАСТЪКА С ДЕФЕКТИ – изронен асфалт, пропаднала настилка, мрежови напуквания на асфалта, напукан асфалт и т.н.

Катастрофата е била предизвестена, било е въпрос на време там да загинат хора. И ЛИЧНО БОРИСОВ Е ЗНАЕЛ, както и всички ресорни длъжностни лица – министър Николай Нанков, Светослав Глосов, Дончо Атанасов и др. Това налага извода, че Борисов, Нанков, Атанасов, Глосов и други лица са действали, като Организирана престъпна група за прикриване на некачествено извършеният ремонт на пътя край Своге с цел да спестят разходи на фирмата изпълнител ТРЕЙС, като чрез виновно бездействие не са взели мерки за отстраняване на констатираните на пътя дефекти в гаранционният период и са съпричинили и носят отговорността за смъртта на загиналите в катастрофата на 25.08.2018г. 20 български граждани. БОЕЦ считаме, че посочените лица са извършили и престъпления по служба, търговия с влияния, злоупотреба с власт, корупция и други престъпления от общ характер.

На 18.09.2019г. от съобщение на прокуратурата стана ясно, че на част от длъжностните лица са повдигнати обвинения във връзка с катастрофата край Своге и разкритите от БОЕЦ документи уличаващи ги във виновно бездействие. Считаме, че чрез тези ибирателни действия на прокуратурата се цели да се прикрие вината на премиера Бойко Методиев Борисов, като чрез обвинението на по-ниско поставени длъжностни лица в качеството им на „бушони” се отвлече вниманието от неговата лична отговорност и вина.

БОЕЦ изискваме от прокуратурата на база преодставената информация и документи да повдигне обвинения на лицето Бойко Методиев Борисов- премиер на Република България за смъртта на 20 български граждани загинали в катастрофата край Своге, като в хода на едно съдебно дело да бъдат установени всички факти и обстоятелства за отговорността на Борисов и визираните в сигнала длъжностни лица за ужасната катастрофа при която загинаха 20 българи.

Дата: 19.04.2019г. Г.Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ”

Пресцентърът на МС: Премиерът Борисов  е реагирал на сигнала от кмета на Своге!

След като сигналът на БОЕЦ беше публикуе взел мреки ван, правителствената прес служба разпространи съобщение, според което:  „Министър-председателят Борисов е предприел необходимите мерки за реакция на подадения от кмета на Своге сигнал“. И още: Във връзка с информация в медиите за изпратен сигнал до Върховна касационна прокуратура относно катастрофата край Своге през август миналата година, ви информираме, че с резолюция на министър-председателя Бойко Борисов, на 8 март 2018 г. началникът на политическия кабинет на премиера изпраща писмо, с което препраща на МРРБ сигнала на кмета на Своге за път ІІ-16 Мездра-София, постъпил в кабинета на премиера на 28 февруари 2018 г.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството незабавно разпорежда на АПИ да докладва за състоянието на пътя и за предприетите мерки, както и да бъде изготвен отговор за кмета с копие до политическия кабинет на министър-председателя.

В резултат на извършената от АПИ проверка, в края на месец май 2018 г., АПИ подготвя информация за кмета на Своге и кабинета на премиера, че е разпоредено на фирмата – изпълнител да отстрани възникналите дефекти в обхвата на пътя.

About De Fakto

Проверете също

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.