Последни новини
Home / Законът / Проект: Държавата да отговаря за отменени и нищожни нормативни актове

Проект: Държавата да отговаря за отменени и нищожни нормативни актове

Defakto.bg

Проект коригира тълкувателно решение на ВАС

Нов, втори поред проект за промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) е внесен в парламента. Негов автор е Хамид Хамид (ДПС).

Миналата седмица четирима депутати от ГЕРБ предложиха промени в ЗОДОВ за търсене на отговорност от държавата за нарушаване на правото на ЕС.

Сега на прицел са обезщетенията за вреди от действието на подзаконови нормативни актове, които впоследствие са отменени или обявени за нищожни. Хамид предлага в чл. 1, ал.1 на ЗОДОВ изрично да се запише отговорност “и за вредите, причинени от действието на отменени или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове“.

Такова предложение преди време бяха направили и четирима депутати от левицата, но след месеци отлежаване, през февруари проектът им беше отхвърлен на първо четене, без мотиви и обяснения.

В мотивите си Хамид заявява, че целта на изменението е да се преодолее ефектът от тълкувателното решение на ВАС от 2016 г., според което вредите, причинени на гражданите и юридическите лица при или по повод действието на подзаконов нормативен акт в периода, преди той да бъде отменен или обявен за нищожен, не подлежат на обезщетение по ЗОДОВ. Това решение беше подписано с особено мнение от 32 съдии,  противоречи на практиката на Съда на ЕС и прегражда правото на защита, изтъква депутатът.

Изменения в такси по АПК

Хамид Хамид предлага и няколко промени в Административнопроцесуалния кодекс за таксите в касационното производство.  Те вече са 70 лева за гражданите, 370 лева за организациите или процент (0,8 %) от определяемия материален интерес.

Хамид бе сред депутатите, поддръжници на драстичното поскъпване, и не се е отказал от това. Редакциите му са за случаите, в които таксите са по-ниски или има освобождаване от тях.

Той настоява в текста (чл. 227а, ал.4), предвиждащ по-ниски такси – 30 лева за граждани и 200 лева за организации, когато става дума за дела за пенсионно, здравно и социално осигуряване, да се добавят и делата за социално подпомагане.

В нормата (чл. 235а), уреждаща таксите за частна жалба – 30 лева за глаждани и 150 лева за организации, се предлага като заплащащи таксите да се добавят “държавни и общински органи”. А като освободени от тази такса да се допишат и подалите частна жалба за социално подпомагане.

В мотивите си Хамид сочи, че целта е лицата в тежко социално положение също да се ползват от привилегията за намалени такси или освобождаване от тях.

Както и че се запълва празнина по отношение на таксите за частна жалба от държавните и общинските органи, които вече също са задължени да ги заплащат.

Предлага се и отмяна на чл. 27, ал.2 от  Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове. Този текст регламентира освобождаване на бюджетните организации от съдебни такси.

Това влиза в противоречие с АПК и задължението за заплащане на такси, сочи Хамид. И подчертава, че идеята е била гарантиране на добросъвестност и избягване на риска от административен произвол.

 

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ отчита: Проверява за незаконно имущество 243-ма на висши длъжности заради неподадени декларации

Данните са за първите шест месеца на годината КПКОНПИ проверява за незаконно имущество 243 лицанависши …

Министър Стоилов: Трансферът на Бюрото за защита под опека на главния прокурор, блокира търсенето на отговорност

Депутатите от “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!” внесоха в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.