Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд отмени „закритите“ заседания във ВАС, но не и драстичните такси (допълнена)

Конституционният съд отмени „закритите“ заседания във ВАС, но не и драстичните такси (допълнена)

Defakto.bg

Съдиите се разделиха 6 на 6 за поскъпналото правосъдие

Конституционният съд реши делото срещу ред от миналогодишните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), оспорени от президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова и леви депутати.

КС обявява за противоконституционни и несъответстващи на рафитицирани международни договори поправките, предвидили провеждането на закрити заседания по касационни дела във Върховния административен съд. Както и таксите за обжалване на ОВОС по Закона за околната среда, начислявани  върху обжалваемия интерес.

Решението е подписано с особено мнение от съдиите Георги Ангелов, Таня Райковска и Атанас Семов.

Райковска, Ангелов и Семов смятат, че премахването на втората инстанция по ред казуси също е в разрез с основния закон. Райковска и Семов са били и за противоконституционност на новия текст, предвиждащ законността на оспорен подзаконов нормативен акт да се преценява към момента на постановяване на съдебното решение, а не към момента на неговото приемане. Георги Ангелов има възражения за новите родова и местна подсъдност.

По ключовия и най-важен за гражданите въпрос – за драстично поскъпналите такси по касационни дела във ВАС не е формирано мнозинство за вземане на решение, съобщават от КС.  Което означава, че скъпите такси остават.

За новите прости (70 лева за граждани и 370 лева за организации) и пропорционални такси върху определяемия материален интерес (0,8 %), въведени в АПК, конституционните  съдии са се разделили в реми 6 на 6. При това положение искането се отхвърля – за обявяване на противоконституционност се искат 7 гласа „за“. Не е стигнал само един глас.

Шестимата, според които драстичното поскъпване на правосъдието е в разрез с основния закон, са Георги Ангелов, Константин Пенчев, Филип Димитров, Таня Райковска, Павлина Панова (докладчик) и Атанас Семов.

Самата идея да се въведат новите такси, за да се възпрепятства касационното обжалване, тоест достъп на гражданите до съда, е противоконституционна, смятат част от несъгласните.

Текстът на решението на Конституционния съд още не е публикуван.

Самото приемане на промените в АПК не протече гладко, част от нововъденията, минали под мотото за „разтоварване“ на върховната съдебна инстанция, бяха оспорени и от опозицията, и от граждански организации още при обсъждането им в правната комисия на парламента. Нещо повече – за второ четене изненадващо и то на порции изникваха и нови текстове, а законотворците сами се объркваха какво са приели и какво са отхвърлили.

В крайна сметка АПК отиде в Конституционния съд.

Пред него президентът Румен Радев атакува ред разпоредби, включително въведените драстични такси и „закритите“ дела във ВАС. Таксите бяха оспорени и от омбудсмана Мая Манолова. Депутати от БСП добавиха искане срещу поправката за момента, към който се преценява незаконосъобразността на подзаконов нормативен акт.

Извън това предмет на контрола на КС бяха и: новата родова подсъдност на ВАС като първа инстанция да гледа само делата срещу актове на кабинет, премиер и министри, издадени при осъществяване на държавното управление. Новата местна подсъдност при оспорването на индивидуални административни актове, предвиждаща компетентен да е административния съд по постоянен адрес или седалище на адресата. Орязването на втората инстанция, ВАС по екодела, за достъп до информация, за отпускане на социални помощи, месечни семейни помощи, спорове за обезщетения при болнични, майчинство, безработица и ред други.

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.