Последни новини
Home / Законът / Рейтинг за прозрачност: Декларации за конфликт на интереси не се публикуват заради антикорупционния закон

Рейтинг за прозрачност: Декларации за конфликт на интереси не се публикуват заради антикорупционния закон

Defakto.bg

Повишаване на прозрачността на институциите по ред критерии, но и намаляване на публикуваните декларации за конфликт на интереси заради несъвършенства на антикорупционния закон. Това констатира Програма „Достъп до информация“ в рейтинга за активна прозрачност на институциите за 2019 г.

Проучването, проведено от 22 февруари до 12 април, е базирано на прегледа и оценките на интернет страниците на 564 структури на изпълнителната власт, публично правни субекти и независими органи на власт.

Заради новия антикорупционен закон по-малко институции публикуват списъците със служителите си, които трябва да подадат декларации за конфликт на интереси и самите декларации, е един от изводите на проучването, оповестено от Стефан Ангелов.

„Само 70% или 392 от органите са публикували своите списъци със служители, подали декларации по закона. 55% или 311 организации са публикували самите декларации“, заяви Ангелов, цитиран от БНР.

Шефът на правния екип на ПДИ адвокат Александър Кашъмов допълни, че намалението спрямо миналата година на публикуваните списъци и декларации произтича от несъвършенствата на антикорупционния закон:

„Преди комисията за предотвратяване конфликт на интереси имаше някакви, макар и не много ясни, функции по отношение на уеднаквяване на практиките и някакъв контрол по отношение на териториалните практики по публикуване на декларации, докато с новия закон тази връзка е напълно прекъсната и комисията няма такива правомощия. Виждаме и практическите резултати от това“.

Кой колко е прозрачен

В общия рейтинг за прозрачност на институциите, с общо 292 позиции, в първата петица са Община Търговище, общините Девня и Белоградчик (и двете на 2 място), на 3-та позиция е Община Банско, на 4-а – Министерски съвет и Община Челопеч, следват общините в Белослав и Долна Митрополия, седма позиция е за Агенция „Митници“, осма – за Министерството на финансите.

В дъното, на 292-а позиция е Националният компенсационен жилищен фонд, предпоследната позиция е за Национална служба за растителна защита.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.