Последни новини
Home / Избрано / Съдът налага парична гаранция, ако има данни за имущественото състояние на обвиняемия

Съдът налага парична гаранция, ако има данни за имущественото състояние на обвиняемия

Defakto.bg
Методи Лалов, съдия

Противоречиво бе посрещната новината от вчера, че Окръжният съд в  Кърджали е отменил гаранцията от 10 хил. лв. на лидера на ДОСТ Лютви Местан. Тя му беше наложена заради катастрофата с негово участие край село Загорско, при която загина 6-месечно детенце,  ранени са 9-годишно дете и 28-годишна жена, които все още са кърджалийската болница.

От мотивите на съда се разбра, че по делото не е имало данни за имущественото състояние на Местан. В сила остават другите две мерки, наложени на лидера на ДОСТ – забрана да напуска страната и отнемане на шофьорската книжка.

За мнозина съдът е проявил необяснима снизходителност, за други – законът е спазен.

От коментара на съдия Методи Лалов, публикуван във Фейсбук,  всеки може да си направи извода кой не си е свършил работата в случая „Местан“.

Задължение на прокуратурата е да представи доказателства за имотното положение на заподозрения

Съгласно чл. 61, ал. 1-3 от НПК гаранцията може да бъде в пари или ценни книжа. При определяне на гаранцията се взема предвид и имущественото положение на обвиняемия. Гаранцията, взета от органите на досъдебното производство (това са прокурорът и разследващите органи – чл. 193 от НПК), може да се обжалва от обвиняемия или неговия защитник пред съответния първоинстанционен съд в 3-дневен срок от предявяване на акта за определянето й (актът следва да бъде мотивиран – чл. 59, ал. 2 от НПК). Съдът разглежда незабавно делото в закрито заседание и се произнася с определение, което е окончателно.
От посочената правна уредба следва, че отговорност на органите на досъдебното производство е да попълнят делото с доказателства за имущественото положение на обвиняемия, за да може съдът да прецени дали определената от тях гаранция е по силите на същия, така че от една страна да е възможно гаранцията да бъде внесена без това да засяга неоправдано интензивно правата му, а от друга – да попречи на обвиняемия да се укрие, да извърши престъпление или да осуети привеждането в изпълнение на влязлата в сила присъда (чл. 57 от НПК), тъй като ако наруши мярката за неотклонение –  гаранцията ще бъде отнета в полза на държавата (чл. 66, ал. 2 от НПК).

Когато органите на досъдебното производство обаче не са събрали доказателства за имущественото състояние на обвиняемия, а това далеч не е изключение, те не са изпълнили законовите си задължения.

Съдът от своя страна следва незабавно да се произнесе, поради което очевидно няма възможност да събира сам доказателства (най-много да направи справка в публичните регистри), поради което не може да прецени адекватно дали размерът на определената в досъдебната фаза гаранция е съобразен реално с имущественото състояние на обвиняемия. В такива случаи, макар да е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е обвинен (чл. 56, ал. 1 от НПК) и да е налице опасност да се укрие, да извърши престъпление или да осуети привеждането в изпълнение на влязлата в сила присъда (чл. 57, ал. 1 от НПК), съдът е поставен пред избор или да отмени наложената мярка за неотклонение гаранция, или да наложи такава в минимален размер, или да измени същата в най-леката – подписка. Това се явява своеобразна санкция за органите на досъдебното производство, което се ръководи от прокуратурата.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.