Последни новини
Home / Законът / Представляващият ВСС Боян Магдалинчев: Лозан Панов нарушава Конституцията и закона

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев: Лозан Панов нарушава Конституцията и закона

Defakto.bg

Бъдещият механизъм за „тримата големи“ ще търси отговорност за такива прояви

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с ред свои действия нарушава Конституцията и закона. Това обяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев в предаването „Неделя 150“ на БНР.

По време на разговора Магдалинчев даде да се разбере и че именно за търсене на отговорност в подобни случаи трябва да се изработи общ механизъм за „тримата големи“ в Темида, като даваше конкретни примери единствено с Панов. Което прилича на заявка за бъдещ импийчмънт.

Последната реч на председателя на ВКС, че мракобесието в правосъдието предстои и е в ход жестока битка за овладяването на съда, като при Хитлер, представляващият ВСС коментира така:

„Надявам се г-н Панов да го каже пред ВСС – пред Съдийската колегия или пред Пленума. Той за втори път излиза с толкова силни думи, какви са зависимостите, нека ги каже пред нас. Защото в публикации се говори, че той самият има други зависимости, че е зависим от определени следи. Така че нека да дойде и да каже какви са зависимостите, да разберем има ли той зависимости. Казва го пред някокво сдружение „Боец“ и други, които стоят зад гърба му. Нека го каже пред нас с конкретни имена. Няколко пъти му поставяме тези въпроси. Да го сподели, но откровено, да каже има ли той самият зависимости, няма ли и по отношение на кого са зависими другите високи кръгове на съдебната власт“.

В речта на Панов, Боян Магдалинчев съзря и друг момент:

„Битката тук по-скоро е друга. Изтича мандатът на главния прокурор, дали г-н Панов иска някой друг да заеме тази позиция?“.

На въпрос дали твърди, че Лозан Панов има свой фаворит за поста на главния прокурор, представляващият ВСС отговори:

„Поведението му е странно, насочено е срещу главния прокурор определено“.

В същото време „през последните 2 години има много сериозно активиране на прокуратурата срещу голямата престъпност – Карнобат, Арабаджиеви, засягат се сериозно икономически интереси, говори се за тежка икономическа престъпност. В конкретния случай не правя връзка с изказванията на Лозан Панов, но са засегнати и лобита, които стоят зад г-н Панов“.

Коментарът за „Апартаментгейт“ бе:

„Апартаментгейт“ е малко по-странична тема, в условията на пазарна държава покупката на жилище е въпрос на договаряне между купувача и продавача. Проблемите са ако има зависимост на лицето на публична длъжност от това договаряне, както и произходът на средствата. Изповядването на цени под пазарните не е практика отсега, а и нотариусът е частно практикуващ, той не е държавен служител и при по-ниска изповядана цена и той взема по-ниска такса.

Що се отнася до апартамента на Лозан Панов, той е на съпругатта му и сделката е направена преди сключването на брака. Но като председател на ВКС е редно да каже за какво става въпрос, поне този път да проговори – в защита на съпругата си, да се отграничи или пък да каже – това си е нейна работа. Но нека да каже поне нещо в тази посока“.

За общия механизъм за търсене на отговорност на „тримата големи“, отново лансиран сега от правосъдния министър Данаил Кирилов (и оспорен от мнозина като ненужно „пакетиране“, тъй като европроверки изрично говореха за липсващ механизъм за отговорност на главния прокурор), Боян Магдалинчев каза:

„Г-н Панов, председателят на ВАС и главният прокурор са магистрати. но докато по отношение на всички магистрати в ЗСВ има правила за дисциплинарна отговорност, по отношение на „тримата големи“ няма. Щом са магистрати като всички останали, трябва да има правила и за тях. И в конституцията, и в ЗСВ се измениха текстовете включително за членовете на ВСС, има механизъм за търсене на дисциплинарна отговорност от тях и наказанията са две – забележка и уволнение.

Става дума не за разследване на престъпления, а за нарушения на морала, на етиката. Дали тези функции ще се възложат на Инспектората към ВСС, който е доста независим орган, или други механизми, засега няма решение. Скоро предстои обсъждане за механизма“.

И още:

„Толкова нагнетяване на обществено напрежение не е имало, свързано е с предстоящия избор за нов главен прокурор. Но и за тримата се изисква висок етичен стандарт и прилагане на законността през целия мандат“.

После представляващият ВСС даде пример как миналата година Лозан Панов единствен измежду четиримата поканени не е отишъл в парламента за представянето на годишния доклад за съдилищата, предвидено в Конституцията. Както и че сега не е изпълнил законовото си задължение да съгласува униформите, в които правораздават военните съдии.

„Това нещо не може да го прави един председател на ВКС. Това не е пътят и начинът. След като Народното събрание те е поканило да те изслуша, ако има въпроси, това е мястото, където народните представители могат да имат въпроси за развитието на системата, той е човекът, който ще отговаря там. Нарушава Конституцията и закона. Това малко ми прилича на протест“, заяви Боян Магдалинчев.

За избора на нов главен прокурор напомни, че процедурата може да бъде открита най-рано през юли (мандатът на Сотир Цацаров изтича в началото на янеари 2020 г.). Нужните качества на обвинител №1 Магдалинчев определи така:

„Главният прокурор трябва да е независим, да няма зависимости в никакви посоки – нито от политическата власт, нито от частни интереси. Отделно трябва да е професионалист. Трябва да налага в еднаква степен спазването на законите и търсенето на отговорност за тяхното нарушаване. Понякога се създава усещането, че едва ли не се подхожда избирателно. Да е отдаден на правото“.

На въпрос дали Пламен Георгиев и Иван Гешев отговарят на тези стандарти, представляващият ВСС каза, че слабо познава и двамата.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.