Последни новини
Home / Без категория / Спирането на детските надбавки при 5 неизвинени отсъствия е и дискриминационно, смятат в Съвета на Европа*

Спирането на детските надбавки при 5 неизвинени отсъствия е и дискриминационно, смятат в Съвета на Европа*

Defakto.bg

Спирането на детските надбавки при 5 неизвинени отсъствия от училище е нарушение на Европейската социална харта на Съвета на Европа. Това гласи решение на Европейския комитет за социални права по делото на Тръста за равни права (Equal Rights Trust ERT) срещу България, публикувано на 27 март т.г.   Това става точно, кагото парламентът прие на второ четене, че при отсъствие на дете три дни в месеца от детска градина и пет учебни часа в училище без уважителни причини семейството ще бъде лишено от детските надбавки за една година. Промените бяха внесени от ГЕРБ.

Жалбата на ERT е от 2016 г. и засяга промяна на закона за семейните помощи за деца от 2015 г., според която получаването на детски помощи се обвързва с посещаването на училище или детска градина.  От ERT оспорват три пункта от закона – предоставянето на месечните семейни помощи в натура, ако родителят е непълнолетен, спирането им за 1 г., ако детето не посещава училище и ако самото дете стане родител, съобщава в. Сега.

В решението си Комитетът не установява дискриминация при предоставянето на помощите в натура. Категорично обаче се осъжда спирането на детските надбавки на основание непосещение в училище. Според Европейския комитет за социални права това е нарушение на чл.16 от Хартата за правото на семейството на социална, правна и икономическа защита. Същото е тълкуванието и на спирането на семейните помощи, ако непълнолетен ученик стане родител, като в случая според Комитета се нарушават и разпоредби в хартата, свързани с дискриминацията срещу ромите и специално срещу непълнолетните ромки.

„Вследствие на това решение България следва да отмени въпросните разпоредби. Вместо това сме свидетели на въвеждането на нови, още по-рестриктивни мерки, които са в противоречие с международния договор, по който България е присъединена по собствено желание страна“, коментираха от Националната мрежа за децата. Оттам се противопоставиха на готвените поправки и смятат, че това е поредната популистка акция, която няма да доведе до реална позитивна промяна в училищната система. Причините за непосещаване на училище обаче засягат всички социални прослойки, казват от мрежата. Вместо да се санкционира една малка част от българските семейства, би следвало да се приемат промени, които да адресират „системния регрес на системата за закрила на детето, обвързването на социалното подпомагане със социална работа и подобряване междуинституционалното взаимодействие между институциите“, смятат оттам.

„Европейският социален съвет не е съд в истинския смисъл на думата. Въпреки това всички решения на Европейския комитет за социални права включват задължение за държавите – страни по конвенцията, да приведат положението в страната в съответствие с Европейската социална харта. Това, което следва от това решение, е продължаването на диалога между Съвета на Европа и българските власти. Решението е само един етап от този диалог; целта му е да определи как българските власти могат да приведат положението в съответствие с изискванията на социалните права на човека“, отговориха от пресслужбата на Съвета на Европа. Оттам посочват, че изключване на страната ни от Съвета на Европа поради нарушение на хартата не е реалистична възможност. В случай обаче, че България не предприеме стъпки за изпълнение на решението, Комитетът на министрите може да окаже политически натиск, като приеме препоръки или резолюции, които приканват България да приведе ситуацията в съответствие. „Въпреки това, в крайна сметка само мерките, предприети от националните органи и съдилища в България, могат да наложат тези решения“, казват оттам.

НЕРАЗБИРАНЕ

Приетите още по-сурови санкции не почиват на детайлен анализ на данните за връзката между досега практикуваното спиране на детските надбавки за 1 месец при допуснати отсъствия и връщането на децата в училище, смятат от НМД. „Увеличаващият се брой наказани по този показател семейства ясно доказва не само, че мярката е неефективна и все повече деца отпадат от училище за кратко или дългосрочно, но също така, че превантивната работа със семействата отново е отстъпила място на наказателния подход“, посочват оттам

Източник в. Сега

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Защо ВКС върна за ново разглеждане на АС – Варна делото за изнудване срещу Веселин Марешки и Красимира Колева

  Върховният касационен съд отмени присъдата на бизнесмена Веселин Марешки и връща делото за ново …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.