Последни новини
Home / Законът / Елена Йончева предава на прокуратурата автентичен запис по аферата “Ало, Банов съм”

Елена Йончева предава на прокуратурата автентичен запис по аферата “Ало, Банов съм”

Defakto.bg

Предоставяме на специализираната прокуратура  оригиналният запис, направен е на 21 март 2016 г.  Смятам, че този път специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване по аферата „Ало, Банов съм.“  Това заяви водачът на листата за евроизборите на БСП Елена Йончева в понеделник на пресконференция.

„Проверих записа, направен е на 21.03.2016 г. и неговата продължителност и съдържание отговарят напълно на копието на електронния запис, който предоставихме на специализираната прокуратура. Смятаме, че този път спецпрокуратурата няма да се измъкне от разследване“, каза  Йончева.

Йончева показа телефона на служителя от министерството на културата, с който е направен записът, както и разпечатки от разговора, които ще бъдат предоставени на специализираната прокуратура.  Депутатката от БСП каза също, че разполага и с документи от МРРБ по аферата.  От тях става ясно, че е имало забавяне на строителството на обектите, за които министърът на културата Банов е опростил 700 хиляди лева за ремонта на Ларгото.

„На ход е Специализираната прокуратура дали ще пожелаят да разследват „Ало, Банов съм“ или съдбата на „Ало, Банов съм“ ще следва съдбата на „Ало, Ваньо“, каза Йончева.

„От документите по безспорен начин се установяват думите от записа“, добави и депутатът юрист Пенчо Минков.

БСП обжалва отказа на спецпрокуратурата да образува досъдебно производство по сигналите срещу министъра на културата Боил Банов за строежа на Ларгото. На 11 април т.г. прокурор Георги Николов прие, че няма „данни за извършено престъпление“.

Липсата на първоначалният направен запис се явява непреодолима пречка пред експертите да установят налице ли е въздействие, има ли извършени манипулации и обработки.  Неяснотата относно евентуално извършени манипулации на записа, произхода на същия, това кога, къде и как е бил изготвен, не позволяват проверка на информацията, която е възпроизведена чрез него, което е пречка за кредитирането й с доверие„, заяви тогава прокурор Николов.  И  спецпрокуратурата не установи „каквото и да е нарушение на служебни задължения от длъжностни лица – министър, зам.-министър и други лица, които са изпълнявли функциите на възложител по ЗОП. Нито изводи за „извършени от тях действия със специална цел – набавянето на имотна облага за себе си или за другиго“. 

Дали тайният свидетел по случая ще излезе на светло,  Йончева коментира така: „Дали той ще свидетелства е негова решение, факт е, че се страхува да го направи. В България няма създадени условия, които да гарантират безопасността на хора, които свидетелстват за корупционни практики. Аз няма да издам своя източник и това ми позволява както етичния кодекс на българските медии, подписан на 24 март 2015 г., така и предварителното споразумение на ЕК от 12 март тази година. Става дума за предварителна директива за защита на източника на информация. Все още не е влязла в сила„.

На 30 януари Елена Йончева изнесе записи, чрез които се твърди, които показваха, че настоящият министър Боил Банов, в качеството си на заместник-министър на културата през 2016 г., е съдействал за опрощаването на около 700 000 лева неустойка на строителна фирма, работила на втори и трети етап на античния културен комплекс „Сердика“, намиращ се в центъра на столицата. Фирмата е дължала неустойката заради закъснение.

Изпълнител на проекта „Ларгото“ е ДЗЗД „Антична Сердика“, водещата компания в него „Пътища и мостове“ ООД. Ремонтът бе с европейски пари. Йончева е категорична, че аферата „Ало, Банов съм“  е пример за това как функционира българската държава.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.