Последни новини
Home / Законът / Оманският фонд се отказа от иск срещу България заради КТБ

Оманският фонд се отказа от иск срещу България заради КТБ

Defakto.bg

Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си срещу БНБ, правителството и съда заради фалиралата КТБ, съобщиха от националната банка.

Оманският фонд бе притежател на 30 % от капитала на КТБ. А през 2015 г. заведе дело пред Международния център за инвестиционни спорове във Вашингтон заради отнемането на лиценза на КТБ, неравностойно третиране на инвеститора и лишаването му от правото на съд. Причините бяха най-вече, че на практика у нас бе отказан съдебен контрол върху решението на БНБ за отнемане на лиценза на трезора, което пък е автоматична предпоставка за обявяването на фалита му.

От съобщението на БНБ се разбира, че оманският фонд е претендирал обезщетение от 80 милиона евро, очевидно равностойността на направените инвестиции в КТБ.

Оманският фонд бе сред обжалвалите отнетия лиценз на КТБ пред Върховния административен съд, където прекратиха делото заради липсата на „правен интерес“ от акционери и вложители. Решението на ВАС не бе единодушно, съдия Соня Янкулова в „особено мнение“ бе заявила, че в случая върховният съд дължи произнасяне по същество.

Съобщението на БНБ от днес:

„Арбитражното дело, заведено на 22 октомври 2015 г. в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон срещу Република България от Държавния резервен фонд на Султаната Оман в качеството му на акционер в „Корпоративна търговска банка“ (дело № ARB/15/43), приключи в полза на България.

Претенциите на Държавния резервен фонд се основаваха на твърдение, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Султанат Оман, чрез действията на българското правителство, Българската народна банка и българския съд, свързани с поставянето под специален надзор на „КТБ“ АД и отнемането на лиценза на „Корпоративна търговска банка“. Държавният резервен фонд претендираше обезщетение в размер на 80 милиона евро.

В това дело България беше представлявана от експерти на Министерството на финансите и водещи адвокатски кантори. По време на защитата в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове бяха представени писмени свидетелства от представители на ръководството на БНБ, както и становища от авторитетни световни експерти.

В резултат от успешната защита на българската страна Държавният резервен фонд на Султаната Оман се отказа от исковете си срещу БНБ и другите органи на Република България. Този изход на делото изключва и възможността същите искове да бъдат предявени наново пред този или друг международен трибунал.

Приключването на делото в полза на България доказа законосъобразността на атакуваните от Държавния резервен фонд на Султаната Оман действия и решения на БНБ, свързани с „Корпоративна търговска банка“.

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Един коментар

  1. Фондът определено претърпя големи загуби от Цветан Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.