Последни новини
Home / Законът / След решение на КС, управляващите спешно променят данъците „за курорти“

След решение на КС, управляващите спешно променят данъците „за курорти“

Defakto.bg

Поправки със задна дата в Закона за местните данъци и такси – този път в интерес на гражданите – са внесли Менда Стоянова, Мария Йорданова и Александър Иванов от ГЕРБ.

Инициативата им идва да „поправи“ последиците от други промени, гласувани от управляващите, с които бяха въведени специални данъци за недвижимите имоти в „курорти“. А конкретният повод за новия проект е решението на Конституционния съд, което обяви новите налози за противоконституционни, и е в сила от 20 април.

Както е известно, след обявяването на норма за протиковонституционна, тя престава да действа и се възстановява законовият текст отпреди промяната.

Проблемът обаче остава – за вече изчислените и платени данъци.

Отмененената от КС поправка (в чл. 22 от Закона за местните данъци и такси) въвеждаше по-високи налози за имоти, включени в „Списък на курорти“, определян от Министерския съвет. Докато данъчната ставка за всички останали имоти може да варира от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка и в тези рамки конкретно да се определя от общините, за „курортите“ бе въведена друга – от 5 до 7 на хиляда за имоти в балнеолечебни, планински и морски курорти и от 4,5 до 6 на хиляда за останалите „курорти“ (според желанието на кабинета кои да попаднат в този списък).

Конституционните съдии бяха единодушни – нарушени са принципите за законоустановеност на данъците и изключителното правомощия на парламента да ги установява и определя, в съответствие с доходите и имуществото на гражданите.

Промените със задна дата

Какво предлагат Менда Стоянова, Мария Йорданова и Александър Иванов?

Проблемът се решава с преходни разпоредби в Закона за местните данъци и такси (параграф 4в). В които се записва:

ал. 1 За 2019 г. за жилищните имоти по чл. 22, т.2 в редакцията до 20 април 2019 г. се прилага размерът на данъка като за всички останали недвижими имоти, определен в граници от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчнатта оценка в съответната наредба по чл. 1, ал.2.

ал.2 Данъкът за жилищните имоти за 2019 г. , определен съгласно чл. 22, т.2 в редакцията до 20 април 2019 г., се преизчислява служебно и дължимият данък се съобщава на данъчно задължените лица. Лицата, предплатили до 30 април данъка за такива имоти за цялата 2019 г., ползват отстъпка от 5 на сто върху преизчисления данък.

ал.3 След преизчисляване на дължимия данък върху недвижимите имоти за 2019 г. надвнесените от данъчно задължените лица суми, определени съгласно чл. 22, т.2 в редакцията до 20април 2019 г., подлежат на прихващане или възстановяване по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Законът влиза в сила от 20 април 2019 г. 

В мотивите си тримата от ГЕРБ заявяват, че се предлага ясна правна уредба на данъка за недвижимите имоти за цялата 2019 г. и се цели да бъдат предотвратени евентуални административни и съдебни спорове между общините и данъчно задължените лица. Гарантира се еднакво третиране и недопускане на дискриминация във връзка с вече платени данъци до влизането в сила на решението на КС.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.