Последни новини
Home / Законът / След решение на КС, управляващите спешно променят данъците „за курорти“

След решение на КС, управляващите спешно променят данъците „за курорти“

Defakto.bg

Поправки със задна дата в Закона за местните данъци и такси – този път в интерес на гражданите – са внесли Менда Стоянова, Мария Йорданова и Александър Иванов от ГЕРБ.

Инициативата им идва да „поправи“ последиците от други промени, гласувани от управляващите, с които бяха въведени специални данъци за недвижимите имоти в „курорти“. А конкретният повод за новия проект е решението на Конституционния съд, което обяви новите налози за противоконституционни, и е в сила от 20 април.

Както е известно, след обявяването на норма за протиковонституционна, тя престава да действа и се възстановява законовият текст отпреди промяната.

Проблемът обаче остава – за вече изчислените и платени данъци.

Отмененената от КС поправка (в чл. 22 от Закона за местните данъци и такси) въвеждаше по-високи налози за имоти, включени в „Списък на курорти“, определян от Министерския съвет. Докато данъчната ставка за всички останали имоти може да варира от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка и в тези рамки конкретно да се определя от общините, за „курортите“ бе въведена друга – от 5 до 7 на хиляда за имоти в балнеолечебни, планински и морски курорти и от 4,5 до 6 на хиляда за останалите „курорти“ (според желанието на кабинета кои да попаднат в този списък).

Конституционните съдии бяха единодушни – нарушени са принципите за законоустановеност на данъците и изключителното правомощия на парламента да ги установява и определя, в съответствие с доходите и имуществото на гражданите.

Промените със задна дата

Какво предлагат Менда Стоянова, Мария Йорданова и Александър Иванов?

Проблемът се решава с преходни разпоредби в Закона за местните данъци и такси (параграф 4в). В които се записва:

ал. 1 За 2019 г. за жилищните имоти по чл. 22, т.2 в редакцията до 20 април 2019 г. се прилага размерът на данъка като за всички останали недвижими имоти, определен в граници от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчнатта оценка в съответната наредба по чл. 1, ал.2.

ал.2 Данъкът за жилищните имоти за 2019 г. , определен съгласно чл. 22, т.2 в редакцията до 20 април 2019 г., се преизчислява служебно и дължимият данък се съобщава на данъчно задължените лица. Лицата, предплатили до 30 април данъка за такива имоти за цялата 2019 г., ползват отстъпка от 5 на сто върху преизчисления данък.

ал.3 След преизчисляване на дължимия данък върху недвижимите имоти за 2019 г. надвнесените от данъчно задължените лица суми, определени съгласно чл. 22, т.2 в редакцията до 20април 2019 г., подлежат на прихващане или възстановяване по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Законът влиза в сила от 20 април 2019 г. 

В мотивите си тримата от ГЕРБ заявяват, че се предлага ясна правна уредба на данъка за недвижимите имоти за цялата 2019 г. и се цели да бъдат предотвратени евентуални административни и съдебни спорове между общините и данъчно задължените лица. Гарантира се еднакво третиране и недопускане на дискриминация във връзка с вече платени данъци до влизането в сила на решението на КС.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.