Последни новини
Home / Законът / Убиецът на Виктория Маринова получи 30 години лишаване от свобода

Убиецът на Виктория Маринова получи 30 години лишаване от свобода

Defakto.bg
Северин Красимиров

Окръжният съд в Русе наложи  30 години затвор на Северин Красимиров за убийството на  убийството на журналистката Виктория Маринова.  Той се призна за виновен и по трите повдигнати му обвинения –  убийство, изнасилване и блудство, извършени с особена жестокост спрямо жертвата.  Съдия Юлиян Стаменов заяви,че ако е можел е щял да наложи още по-тежко наказание.

Делото тръгна по днес по правилата на съкратеното съдебно следствие,  при което обвиняемият, ако признае фактите в обвинителния акт,   санкцията му се  намалява с една трета. Преди това прокуратурата настояваше за  най-тежко то наказание  -доживотен затвор без право на замяна.

Де Факто проследи съдебното заседание по часове.

12.00 часа

Първото разпоредително заседание приключи за по-малко от 1 час.  Защитникът на Северин Красимиров  поиска делото да се гледа при закрити врата, но съдът не е прие искането. Съдът обаче прие делото да се гледа по съкратената процедура.

15 минути след приключване на разпоредителното заседание съдът реши, че може да даде ход и на същинския съдебен процес.

В съдебната зала майката на Северин  изпадна в истерия и се е наложи да бъде изведена.

„Едва ли може да се получи най-справедливата присъда, която е според мен – доживотна. Неговият защитник го е посъветвал да се възползва от съкратеното съдебно следствие, така автоматично доживотната присъда отпада,“ коментира Румен Максимов,  близък родинна на Виктория Маринова. Той очаква присъдата да е между  25-30 години лишаване от свобода.

Длъжни сме да се съвземем, защото остана малко дете, което се нуждае от подкрепа, от хора, които да заменят най-скъпото – майката”, казва още той.

16.00 часа 

Прокуратурата

Прокуратурата поиска  общо 30 години затвор при първоначален строг режим за Северин Красимиров, който се призна за виновен и по трите обвинения. Обвинението настоява за доживотна присъда без замяна, но съкратеното съдебно следствие в случая,  е пречка за този размер на наказанието.

17.00 часа

Съдът

Окръжният съд в Русе осъди  Северин Красимиров на първа инстанция на 30 г. затвор при първоначален строг режим по обвинения в блудство, изнасилване и убийство по особено жесток начин на русенската телевизионна водеща Виктория Маринова. Той трябва да заплати и 450 000 лева кръвнина на семейството ѝ.  На Областна дирекция МВР-Русе Красимиров трябва да заплати 7015 лв. и 9000 лв. държавна такса.

Обвиняемият има право да обжалва в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Северин Красимиров  е единственият обвиняем за убийството на Виктория Маринова. 30-годишната телевизионна водеща беше нападната на 6 октомври 2018 г. посред бял ден, докато тичала по крайбрежната алея в Русе.  Прокуратурата твърди, че  мотивът за убийството  е сексуален. Държавното обвинение категорично отхвърля твърдението, че престъплението е било поръчано или свързано с професията на жертвата, както и версията, че Северин Красимиров е имал помагачи.

Назначената петорна комплексна съдебно-медицинска, психологична и психиатрична експертиза на Северин Красимиров, посочи, че той е вменяем и може да носи наказателна отговорност за извършеното.  На 6 октомври 2018 г. 30-годишната телевизионна водеща Виктория Маринова бе изнасилена и убита в Русе.   Смъртта е причинена от удари в главата и задушаване. Няколко дни по-късно, по настояване на българските власти, в Германия бе задържан 21-годишният Северин Красимиров.  Иззетибяха  веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Разследаващите съобщиха за открит  ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него, както и негов ДНК материал и върху жертвата.

На 17 октомври 2018 г., на летище „София“, в изпълнение на издадена от Окръжна прокуратура – Русе Европейска заповед за арест, германските власти предадоха на българските издирвания Северин Красимиров. Той пристигна в България на 18 октомври и бе транспортиран от София до следствения арест в Русе.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.