Последни новини
Home / Законът / ВАС ще проверява гражданството на Алексей Трифонов

ВАС ще проверява гражданството на Алексей Трифонов

Defakto.bg
Алексей Трифонов

Върховният административен съд допусна „проверка“ на гражданството на избрания председател на Софийския градски съд Алексей Трифонов.

След съвещание Наталия Марчева, Георги Георгиев и Тодор Тодоров от ВАС разпоредиха от Министерството на правосъдието да се изиска:

  1. Да представи заверено копие от Конвенцията между НРБ и СССР, действала към юли 1972 г., относно гражданството на лица, родени в двете държави от смесени бракове на граждани на двете страни;
  2. Да представи писмена декларация от родителите на съдия Алекесй Трифонов, ако такава е била подадена в едногодишен срок от раждането му пред българските власти, или да удостовери неподаването на такава.;
  3. Да представи информация въз основа на какъв акт и кога съдия Трифонов е получил българско гражданство, като представи и заверено копие от този акт, ако има такъв.

Въпросът бе поставен днес от оспорващия избора на Алексей Трифонов начело на СГС Евгени Георгиев и от адвоката му Александър Кашъмов. Те се позоваха на разследването на Валя Ахчиева и приложиха публикацията на Де Факто, препечатана от сайта euelectionsbulgaria.com.

В разследването, след запитвания до ред институции, Валя Ахичева е установила, че няма сигурни данни съдия Трифонов да изпълнява основно изискване на закона за всеки магистрат – а именно да е само български гражданин (чл. 162 ЗСВ).

Пред ВАС днес адвокат Кашъмов изтъкна, че информацията от журналистическото разследване е нова и не е била известна до този момент. В същото време въпросът за гражданството е ключов включително при преценката на законността на избора на председател на СГС. Защитникът напомни и друго – съдебното производство по оспорване на избора на административен ръководител е само на една инстанция и недопускането на въпросите за гражданството накърнява правото на защита.

Първо съдия Наталия Марчева, а после и съдия Георги Георгиев настоятелно питаха адвокат Кашъмов какво точно твърди. А той повтори: че има сериозни съмнения, че Алексей Трифонов не е български гражданин или че не е само български гражданин.

Представителят на ВСС поиска въпросът за гражданството изобщо да се изключи от производството. С мотива – дали Трифонов е български гражданин или не изобщо не е проверявано в конкурса за административен ръководител на СГС, тъй като не се изисква и от закона. Към тази позиция се присъедини адвокат Георгиева, която представлява Алексей Трифонов в това дело пред ВАС.

Ако съдът беше приел съображенията им, щеше да излезе, че докато за един магистрат при постъпването му в системата въпросът за гражданството е фатален, то за ръководителите в Темида това няма никакво значение?! Тоест, ако в системата е влязъл човек, неотговарящ на законовите изисквания, то той може да расте в кариерата безпроблемно. (Трето и четвърто е, че ако „проблемът“ се установи след години, всички актове на магистрата са под въпрос).

След съвещание тримата от ВАС определиха да се издаде съдебно удостоверение на адвокат Кашъмов за изискването на информацията от Министерството на правосъдието.

Следващото заседание ще е на 21 май.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.