Последни новини
Home / Законът / Златен знак, но драматично пенсиониране за върховния съдия Капка Костова

Златен знак, но драматично пенсиониране за върховния съдия Капка Костова

Defakto.bg

Кадровици се инатяха за два работни дни

Един от известните върховни съдии – Капка Костова от ВКС се пенсионира, а кадровици се заинатиха откога да стане това. Спорът бе за броени дни.

Предложението и на Лозан Панов, и на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) бе съдия Костова да бъде пенсионирана не от 29 април – денят, следващ навършването на 65 г., а от 3 май. Аргументите бяха сериозни – Капка Костова е член на съдебен състав, сезиран с искане за тълкуване на вече постановен акт и предстои само обявяването на решение. „Забавянето за два работни дни е необходимо с оглед възможността да се произнесат, предвид предстоящите празници“, мотивира Красимир Шекерджиев.

Драгомир Кояджиков обаче не се съгласи – съдия Костова трябвало да напусне от 29 април.

Последваха четири гласувания. Първо, със 7 на 4 не бе прието предложението за пенсиониране от 3 май (7 бяха „за“, но за кадрово решение се искат 8 гласа). При прегласуване резултатът стана 6 на 6.

След това бе гласувано предложението на Кояджиков – за пенсиониране от 29 април, но и то постигна 6 на 6.

Накрая Шекерджиев направи компромисно предложение – съдия Костова да бъде пенсионирана от 2 май, за да има съставът поне един работен ден за обявяване на решението (30 април).

Вече без възражения Съдийската колегия на ВСС гласува другото предложение – за поощряване на Капка Костова с личен почетен знак – първа степен – златен и парлична награда от 1000 лева за безупречно изпълнение на задълженията й като съдия.

Капка Костова е съдия от кариерата, в трудни времена се съгласи да оглави Софийския районен съд, чиято независимост отстояваше. Тя е и първият председател на Съюза на съдиите. Авторитетен и уважаван магистрат.

Изключиха от конкурс за шеф съдия, изкарал два мандата

Кадровиците отхвърлиха възражението на Диана Петрова-Енева срещу недопускането й до конкурс за административен ръководител на Районен съд-Кубрат.

Енева е била начело на този съд два мандата – от 2009 г. до 2014 г., когато подава оставка половин година преди изтичането на втория мандат.

Във възражението си сега е посочила, че има прекъсване на „началничеството“ й, а Конституцията забранява повече от два „последователни“ мандата.

Атанаска Дишева подкрепи този аргумент. „Приемаме един и същ съдия последователно да заема ръководни длъжности, включително и на едно ниво, а при прекъсване на мандатите, казваме – не“, илюстрира Дишева.

Георги Чолаков бе категоричен – след като е имала два мандата начело на този орган, няма значение какво е било прекъсването.

С 11 на 1 възражението не се прие. Против бе само Атанаска Дишева.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.