Последни новини
Home / Законът / Осъдиха адвокат за измама на клиент

Осъдиха адвокат за измама на клиент

Defakto.bg

Окръжна прокуратура-Хасково уведоми,  че с влязла в сила присъда по наказателно дело на Върховен касационен съд адвокат  Е.М. е  била призната за виновна за измама на клиент. Тя е осъдена на година и шест месеца лишаване от свобода условно заради това, че  на 14.09.2011 г., в гр. Свиленград, с цел да набави за себе си имотна облага, заблудила пострадалия А.В., че лек автомобил, марка ,,Тойота“, модел „Ланд Круизер“, задържан  на ГКПП „Капитан Петко войвода“ като обявен за издирване по линията „Интерпол“ Будапеща – Република Унгария, ще бъде свален от издирване срещу определена сума.  С това тя е причинила имотна вреда в размер на 3 000 лева,  поради което и на основание  чл. 209 ал. 1  вр. чл. 54 от Наказателния кодекс, е осъдена на наказание от една година и шест месеца лишаване от свобода условно.  На основание чл. 66 ал. 1 от Наказателния кодекс изпълнението на така наложеното наказание е било отложено за срок от три години, съобщава държавното обвинение.

      Окръжна прокуратура – Хасково е изпратила заверени преписи от съдебните актове, заедно с мотивите до Адвокатски съвет при Адвокатска колегия в Хасково с оглед на правомощия й по Закона за адвокатурата.

По  чл. 4 от ЗА  адвокатският съвет ще преценява дали въпросната дама притежава професионални и нравствени качества за професията „адвокат“. В чл.5 от  същия закон е посочено, че не може да бъде адвокат “ осъденият  лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер“.

 

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.