Последни новини
Home / Законът / Съдия Милен Василев иска извинение от кадровика Драгомир Кояджиков

Съдия Милен Василев иска извинение от кадровика Драгомир Кояджиков

Defakto.bg

Няма да се извинявам, нито да давам отвод, безпристрастен съм! – увери Кояджиков

„Делото за 102 милиона лева“ още отеква в третата власт. В момента отзвукът е в кадровия орган ВСС, по повод повдигналия въпросите съдия Милен Василев от Софийския апелативен съд.

На 9 април оценката на този съдия за неговата работа подробно бе обсъдена в Съдийската колегия. Нещо повече, предлагаха се знакови алтернативи – докато ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) заставаше зад  най-високата възможна оценка „много добра“ (макар и не в максималния брой точки), кадровици настояваха атестацията за работата на съдия Василев да падне с една степен по-надолу и оценката да е „добра“. Заради навика му да оспорва решения на ръководството и да влиза в пререкания с колеги, например за натовареността. А атестациите са важни, особено за кариерното израстване.

Предисторията

Съдия Милен Василев влезе в публичното пространство с възраженията си срещу преразпределянето на дело с голям материален интерес, свързано с КТБ, което впоследствие се прочу като „делото за 102 милиона лева“.

Изявлението му, адресирано до съдиите от САС и залепено на ведомственото  табло в съда (публично разпространено от други) доведе до проверки на прокуратурата, на Инспектората и на ВКС, които не установиха корупционни мотиви при преразпределението му от председателката на САС Даниела Дончева, но имаше заключения за нарушения на принципа на „случайния избор“. Стигна се и до искане за дисциплинарно производство, направено от Лозан Панов, което бе отхвърлено от Съдийската колегия, а ВАС потвърди отказа й.

В крайна сметка историята  прерасна в частно наказателно производство за обида и клевета срещу Милен Василев по тъжба на Даниела Дончева. Делото се гледа на първа инстанция в Пловдивския районен съд и още няма финал.

На този фон ВСС трябваше да се произнесе по възраженията на съдия Василев срещу изготвената му комплексна оценка за периодично атестиране.

И ситуацията се оказа „комплицирана“. КАК бе предложила обща оценка от 93 точки (все още в рамките на отличната). Но пък Драгомир Кояджиков от ВСС огласи другата идея – за „неспазване правилата за етично поведениe “ магистратът да получи 89 точки, то ест оценката му да е „добра“.

На заседанието на 9 април се цитираше и становище на Етичната комисия на САС за употребяван от Милен Василев груб език спрямо колегите и други, като в крайна сметка обаче заключението е, че съдията спазва Етичния кодекс на магистратите.

Олга Керелска тогава възрази срещу предложението за драстично намаление на оценката на съдията. На свой ред запита дали по-острия тон може да е основание за подобна стъпка. Напомни и че възражението на Василев по „делото за 102 милиона“ е станало публично не по негова инициатива и желание.

Керелска цитира и данни за работата на този търговски съдия: за 5-те години атестационен период той е постановил 1068 акта, то ест по 213 на година (почти колкото са работните дни). И още – от всички актове са обжалвани 209, като от тях са отменени само 6 решения и 7 определения.

Кояджиков обаче бе категоричен – езикът на Василев е обиден и крайно недопустим, „лепи разни бележки, в които обвинява ръководителя в корупция, без да има доказателства за това“. И: „Не знам още какво трябва да направи, за да му отнемем точки!“, недоумяваше кадровикът.

Тук Олга Керелска бе напомнила, че по друг повод – повишаване по „стар“ конкурс за ВКС, единственото възражение срещу кандидатурата на съдия Милен Василев от действащия ВСС е било, че той не е отговарял на изискванията за „уседналост“.  А етичните оценки за него са били отлични. „Ако това не е реваншизъм, не знам как да го нарека“, категорична бе Керелска.

На 9 април Съдийската колегия върна преписката на КАК заради взаимно изключващи се твърдения на Етичната комисия на Софийския апелативен съд – хем Василев бил груб и обиждал, хем поведението му не е проблемно. И върна преписката на КАК – тя да изиска „ясно“ становище от Етичната комисия на Софийския апелативен съд.

Драмата днес

Драгомир Кояджиков

Да, ама междувременно съдия Милен Василев е депозирал молба до Съдийската колегия „относно висяща процедура по периодично атестиране по възражение вх. № ВСС-4821/18.12.2018 г.“ Именно то се обсъждаше днес. А от изявленията се разбра, че съдията настоява да му се предоставят материалите, на базата на които са правени оценките за него, тъй като самият той не разполага с тях (а пълният протокол от това заседание на колегията още не е публикуван). Както и че иска отвод на Драгомир Кояджиков и извинение от него. И се кани при обратен развой, на свой ред да заведе дело срещу Кояджиков за накърнената чест и „да се видим в някоя от съдебните зали на бул. „Скобелев“ (където е наказателното отделение на Софийския районен съд).

Днес в отговор Кояджиков обяви – не вижда причини да си прави отвод, нито да се извинява!

Конкретно: „Не съм казал нищо, от което да се направи извод, че не съм безпристрастен по отношение на съдия Василев. Иска ми извинения, тъй като съм го омаскарил, иначе щял да потърси съдебна защита. Нека всеки си упражнява правата, но това е натиск аз да не упражня законовите си правомощия!

Няма основание аз да се отведа. А това, което върши този колега, е недопустимо по моите критерии“.

Даниела Марчев пък настояваше да разбере откъде Милен Василев знае какво му е било връчено, и какво – не?!

Атанаска Дишева отговори: „Слушал е дебата“.

Драгомир Кояджиков:

„Моето изказване се базира на документи. Тези документи, ще имам честта част от тях да ви цитгирам и ще предоставя на председателя на КАК да ги предостави на съдия Василев за запознаване. Това са само документи, получени от мен от САС – негови искания, негови становища, протоколи от общи събрания.

В края на 2016 – началото на 2017 г., не мога да кажа точна дата, Василев е отправил становище, в което обвинява съдия Елена Каракашева, ръководител на Наказателното отделение, в „уронване престижа на САС, манипулиране на системата за случайно разпределение на делата“, което се изразява в отчитане на 28 дела с коефициент 17,3 които са за престъпления срещу мира, човечеството, геноцид, апартейд и така се увеличава натовареността на наказателното отделение. По този повод на 19 януари 2017 г. наказателното отделение на САС в становище обявява, „цялата стилистика на колегата поставя под съмнение дължимото етично отношение, застрашава добрия микрокримат, подобни инициативи не следва да бъдат толерирани….“

Пак по този повод е имало Общо събрание на 16 март 2017 г. Проведено е изслушване на Елена Каракашева за назначаване й като зам.председател. Тя казва: „Колега Василев, не съм съгласна, че уронвам престижа на САС… Вие си позволяват да отправяте упреци и към съдия Дончева. Не всички колеги, да не кажа никой, не ви подкрепя. Това ваше поведение е срамно.

На същото събрание, за изслушването на Иво Дачев за ръководител на Търговското отделение на САС, съдия Василев е обявил, че това отделение се напълни с некадърници…

Тази стилистика, този тон на поведение продължава и в заявление от 6 октомври 2017 г., станало публично известно … (Залепеното на таблото заявление за преразпределението на „делото за 102 милиона“).

На Общо събрание на 14 ноември 2017 г., съдия Василев се обръща към председателя Дончева – не знам вие луда ли сте или каква сте… А Камен Иванов реагира – как си позволявате да кажете това нещо на жена, дръжте се като съдия!

През 2018 г. 29 март, Общо събрание, предложение за зам.-председател Бистра Николова. Тогава Василев я пита може ли да представи нейния партньор и с какво се занимава той (насочено към това дали не е е адвокат именно по търговски дела).

Изложил съм факти, за мен неоспорими, това е негативната ми оценка за поведението на този магистрат. Не разкривам нищо, от което да се направи извод, че не съм безпристрастен по отношение на него. Иска ми извинения, тъй като съм го омаскарил, иначе щял да потърси съдебна защита. Нека всеки си упражнява правата, но това е натиск аз да не упражня законовите си правомощия! Няма да се отведа!“

А съдийската колегия реши да предостави всички цитиани от Кояджиков материали на Милен Василев.

Развръзката предстои – в няколко посоки. Ще е интересно. И поучително – за съдиите.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Политика на диалог и разумна комуникация, обеща зам.-министър Георги Николов на синдикатите от ГДИН и ГДО

Привърженик съм на политиката на диалог и разумна комуникация, на боравенето с факти и на …

ВАС обяви за нищожно решението на МС, с което оттегля предложение до Президента за издаване на Указ за обособяване на Обзор като самостоятелна община   

Веднъж отправено  предложение до държавиня глава,  само той може да решава отнесения до  него въпрос …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.