Последни новини
Home / Законът / Без обструкции, “новата” правна комисия пусна всички промени в ЗОДОВ

Без обструкции, “новата” правна комисия пусна всички промени в ЗОДОВ

Defakto.bg

Депутатите чакаха доскорошния си колега Данаил Кирилов, министърът закъсня

Динамично и експедитивно заседава правната комисия днес, начело с новия председател Анна Александрова.

Депутатите започнаха в точно обявения час – 14,30 ч. и минаваха през дневния ред без отклонения и лирически отстъпления. Заседанието бе стартирано и без дочакване на правосъдния министър, техния доскорошен колега и шеф на комисията Данаил Кирилов. Министърът дойде, но вече към края на дневния ред.

Най-интересното днес бяха двата проекта за промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), внесени от четирима депутати от ГЕРБи от Хамид Хамид (ДПС). И двата уреждат важни въпроси. А, въпреки подсказванията, че Министерството на финансите може да не е съгласно с поправките на Хамид, комисията единодушно одобри всички предложения за първо четене. Пък после – ще видим.

Първият проект – на Анна Александрова, Иглика Иванова-Събева, Мария Илиева и Димитър Лазаров регламентира, че исковете срещу държавата за нарушаване на правото на ЕС ще се водят по ЗОДОВ. Те ще се разглеждат по реда на АПК от административните съдилища и ВАС, когато вредите са от адинистративна дейност или от правосъдната дейност на същите административни съдилища и ВАС. В останалите случаи исковете ще се разглеждат по реда на ГПК от общите съдилища и от ВКС, като правилото се повтаря – може да се случи съдиите да се произнасят и по искове срещу сее си.

По въпроса за реда и съда, пред който се предявяват исковете за нарушаване на правото на ЕС има и съвместно тълкувателно дело на двете върховни съдилища ВКС и ВАС, но те още не са произнесли по него. Делото бе спряно в изчакване на решението на Съда на ЕС по делото “Кантарев” (вложител в КТБ), в което СЕС обяви, че редът за предявяване на тези искове е въпрос на национална уредба.

Важно в проектна на управляващите също е, че за въпросните дела се дължи проста държавна такса в размер, определен с тарифата на МС.

Проектът на Хамид въвежда в ЗОДОВ отговорност и за вреди, причинени от действието на подзаконови нормативни актове, които впоследдствие са били отменени или обявени за нищожни. Същото предложение бяха направили и леви депутати, но в началото на годината, без мотиви той бе отхвърлен на първо четене.

Съпътстващо, депутатът от ДПС предлага също в АПК да се запише, че по искове в дела за социално подпомагане се дължи “намалена” такса, а по частни жалби не се дължи. Третата промяна е в Закона за управление на средствата от европейски структурни и инвестиционни фондове, откъдето да отпадне освобождаването на бюджетните организации от съдебни такси.

Преди гласуването в правна комисия Християн Митев (Обединени патриоти) обяви – ще подкрепи и двата проекта. Специално за предложенията на Хамид уточни – добре е да се даде на гражданите правото на иск за вреди от деъствието на незаконни и нищожни подзаконови нормативни актове (отказано им тълкувателно решение на вАС), но “вероятно ще възникне проблем с Министерството на финансите”. Подчерта, чефинансовото ведомство трябва да се произнесе и за поправките в закона за еврофондовете.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.