Последни новини
Home / Законът / Без обструкции, „новата“ правна комисия пусна всички промени в ЗОДОВ

Без обструкции, „новата“ правна комисия пусна всички промени в ЗОДОВ

Defakto.bg

Депутатите чакаха доскорошния си колега Данаил Кирилов, министърът закъсня

Динамично и експедитивно заседава правната комисия днес, начело с новия председател Анна Александрова.

Депутатите започнаха в точно обявения час – 14,30 ч. и минаваха през дневния ред без отклонения и лирически отстъпления. Заседанието бе стартирано и без дочакване на правосъдния министър, техния доскорошен колега и шеф на комисията Данаил Кирилов. Министърът дойде, но вече към края на дневния ред.

Най-интересното днес бяха двата проекта за промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), внесени от четирима депутати от ГЕРБи от Хамид Хамид (ДПС). И двата уреждат важни въпроси. А, въпреки подсказванията, че Министерството на финансите може да не е съгласно с поправките на Хамид, комисията единодушно одобри всички предложения за първо четене. Пък после – ще видим.

Първият проект – на Анна Александрова, Иглика Иванова-Събева, Мария Илиева и Димитър Лазаров регламентира, че исковете срещу държавата за нарушаване на правото на ЕС ще се водят по ЗОДОВ. Те ще се разглеждат по реда на АПК от административните съдилища и ВАС, когато вредите са от адинистративна дейност или от правосъдната дейност на същите административни съдилища и ВАС. В останалите случаи исковете ще се разглеждат по реда на ГПК от общите съдилища и от ВКС, като правилото се повтаря – може да се случи съдиите да се произнасят и по искове срещу сее си.

По въпроса за реда и съда, пред който се предявяват исковете за нарушаване на правото на ЕС има и съвместно тълкувателно дело на двете върховни съдилища ВКС и ВАС, но те още не са произнесли по него. Делото бе спряно в изчакване на решението на Съда на ЕС по делото „Кантарев“ (вложител в КТБ), в което СЕС обяви, че редът за предявяване на тези искове е въпрос на национална уредба.

Важно в проектна на управляващите също е, че за въпросните дела се дължи проста държавна такса в размер, определен с тарифата на МС.

Проектът на Хамид въвежда в ЗОДОВ отговорност и за вреди, причинени от действието на подзаконови нормативни актове, които впоследдствие са били отменени или обявени за нищожни. Същото предложение бяха направили и леви депутати, но в началото на годината, без мотиви той бе отхвърлен на първо четене.

Съпътстващо, депутатът от ДПС предлага също в АПК да се запише, че по искове в дела за социално подпомагане се дължи „намалена“ такса, а по частни жалби не се дължи. Третата промяна е в Закона за управление на средствата от европейски структурни и инвестиционни фондове, откъдето да отпадне освобождаването на бюджетните организации от съдебни такси.

Преди гласуването в правна комисия Християн Митев (Обединени патриоти) обяви – ще подкрепи и двата проекта. Специално за предложенията на Хамид уточни – добре е да се даде на гражданите правото на иск за вреди от деъствието на незаконни и нищожни подзаконови нормативни актове (отказано им тълкувателно решение на вАС), но „вероятно ще възникне проблем с Министерството на финансите“. Подчерта, чефинансовото ведомство трябва да се произнесе и за поправките в закона за еврофондовете.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.