Последни новини
Home / Законът / Всички оспорват присъдите по делото „Младост“

Всички оспорват присъдите по делото „Младост“

Defakto.bg

Регистрацията за Европарламента не води автоматично до освобождаване от ареста

Не само Десислава Иванчева и Биляна Петрова, но и прокуратурата е оспорила присъдите по емблематичното дело „Младост“. Изпратен е протест, съобщиха от специализираното обвинение в отговор на въпрос на Де факто.

На 15 април състав на специализирания съд начело със съдия Иво Хинов обяви решението си: Иванчева, Петрова и Петко Дюлгеров са виновни за поискан, но не и за получен подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. В същото време даде тежки наказания – 20 г. затвор за Десислава Иванчева, 15 г. за Биляна Петрова и 12 г. за Петко Дюлгеров, както и конфискация на техни имущества.

На този фон прокуратурата би трябвало да е доволна, но само на пръв поглед. От обявения диспозитив на присъдата (мотивите трябва да излязат до 15 май) се разбира, че на първа инстанция съдът е „зачертал“ гръмката акция от април миналата година, при която дамите от кметския екип на „Младост“ часове наред бяха държани с белезници в центъра на София, а антикорупционери и други брояха и описваха „получения“ подкуп. Брилянтната операция на спецпрокуратура и КПКОНПИ, според изчетеното решение, излиза провал. Приетата от съда сума – 187 500 евро поискан подкуп, също се разминава с изчисленията на обвинението, което твърдеше за 500 000 евро поискана сума. И прокуратурата няма избор, освен да протестира.

Че осъдените оспорват присъдата, не е изненада – Иванчева и Петрова от самото начало заявяват, че никога не са искали, нито получавали подкупи, включително от предприемача Ваклин. Дюлгеров обяви същото пред съда.

Аргументите на всички страни ще се изложат по-късно, когато станат ясни и мотивите на съдия Хинов.

Още миналата седмица защитата на кметиците обжалва и замяната на „домашния арест“ отново с решетките в ареста, защото тяхната популярност и оказваната им обществена подкрепа навеждали на опасност от укриване. Очаква се произнасянето на апелативния спецсъд за мерките за неотклонение, най-вероятно – в закрито заседание.

В казуса „Младост“ от вчера има и нов момент. С решение на ЦИК Десислава Иванчева бе регистрирана като независим кандидат за евродепутат, издигната от инициативен комитет с подписите на 5 670 избиратели (чиято проверка от ГРАО предстои). А предизборната кампания започва на 26 април.

По правилата на Изборния кодекс от момента на регистрацията им до обявяването на изборните резултати кандидатите се сдобиват с неприкосновеност, но не абсолютна. Те не могат да бъдат задържани и привличани като обвиняеми, освен за престъпление от общ характер и то с разрешение на ЦИК, по искане на главния прокурор (чл. 160 ИК). Забраната обаче не важи за „заварените“ случаи, когато задържането или обвиняването е станало преди регистрацията.

Фактът, че Десислава Иванчева е кандидат за Европарламента в същото време може да е допълнителен аргумент в настояването за промяна на най-тежката мярка за неотклонение. В момента тя е в затворническа болница в София за изследвания. Биляна Петрова е в Сливенския женски затвор. А Петко Дюлгеров единствен бе оставен от спецсъда под „домашен арест“.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.