Последни новини
Home / Законът / Всички оспорват присъдите по делото “Младост”

Всички оспорват присъдите по делото “Младост”

Defakto.bg

Регистрацията за Европарламента не води автоматично до освобождаване от ареста

Не само Десислава Иванчева и Биляна Петрова, но и прокуратурата е оспорила присъдите по емблематичното дело “Младост”. Изпратен е протест, съобщиха от специализираното обвинение в отговор на въпрос на Де факто.

На 15 април състав на специализирания съд начело със съдия Иво Хинов обяви решението си: Иванчева, Петрова и Петко Дюлгеров са виновни за поискан, но не и за получен подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. В същото време даде тежки наказания – 20 г. затвор за Десислава Иванчева, 15 г. за Биляна Петрова и 12 г. за Петко Дюлгеров, както и конфискация на техни имущества.

На този фон прокуратурата би трябвало да е доволна, но само на пръв поглед. От обявения диспозитив на присъдата (мотивите трябва да излязат до 15 май) се разбира, че на първа инстанция съдът е “зачертал” гръмката акция от април миналата година, при която дамите от кметския екип на “Младост” часове наред бяха държани с белезници в центъра на София, а антикорупционери и други брояха и описваха “получения” подкуп. Брилянтната операция на спецпрокуратура и КПКОНПИ, според изчетеното решение, излиза провал. Приетата от съда сума – 187 500 евро поискан подкуп, също се разминава с изчисленията на обвинението, което твърдеше за 500 000 евро поискана сума. И прокуратурата няма избор, освен да протестира.

Че осъдените оспорват присъдата, не е изненада – Иванчева и Петрова от самото начало заявяват, че никога не са искали, нито получавали подкупи, включително от предприемача Ваклин. Дюлгеров обяви същото пред съда.

Аргументите на всички страни ще се изложат по-късно, когато станат ясни и мотивите на съдия Хинов.

Още миналата седмица защитата на кметиците обжалва и замяната на “домашния арест” отново с решетките в ареста, защото тяхната популярност и оказваната им обществена подкрепа навеждали на опасност от укриване. Очаква се произнасянето на апелативния спецсъд за мерките за неотклонение, най-вероятно – в закрито заседание.

В казуса “Младост” от вчера има и нов момент. С решение на ЦИК Десислава Иванчева бе регистрирана като независим кандидат за евродепутат, издигната от инициативен комитет с подписите на 5 670 избиратели (чиято проверка от ГРАО предстои). А предизборната кампания започва на 26 април.

По правилата на Изборния кодекс от момента на регистрацията им до обявяването на изборните резултати кандидатите се сдобиват с неприкосновеност, но не абсолютна. Те не могат да бъдат задържани и привличани като обвиняеми, освен за престъпление от общ характер и то с разрешение на ЦИК, по искане на главния прокурор (чл. 160 ИК). Забраната обаче не важи за “заварените” случаи, когато задържането или обвиняването е станало преди регистрацията.

Фактът, че Десислава Иванчева е кандидат за Европарламента в същото време може да е допълнителен аргумент в настояването за промяна на най-тежката мярка за неотклонение. В момента тя е в затворническа болница в София за изследвания. Биляна Петрова е в Сливенския женски затвор. А Петко Дюлгеров единствен бе оставен от спецсъда под “домашен арест”.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.