Последни новини
Home / Законът / Пик на международните запитвания по наказателни дела

Пик на международните запитвания по наказателни дела

Defakto.bg

Абсолютен пик на дейността по официални запитвания, отчита Националната мрежа за съдебно сътрудничество, съобщават от ВСС.

Отчетът за 2018 г. е бил представен днес от съдия Ангелина Лазарова. Съдиите-членове на мрежата са оказали съдействие чрез 261 дейности през 2018 г., спрямо регистрираните 253 дейности през 2017 г. и 103 през 2016 г.

Официални запитвания са постъпили от общо 182 различни органа – 118 от които национални, 25 чуждестранни, 36 постъпили от други контактни точки на ЕСМ, 1 от Евроджъст и 2 от друг орган. За сравнение през 2017 г. са отправени запитвания от 127 органа, а през 2016 г. от 75.

В 172 случая, запитванията са касаели конкретно престъпление – тежко – 108, друго – в 64. (През 2017 г. запитванията са били по 118 престъпления, 101 от които тежки; през 2016 г. – 56, от които 43 за тежки престъпления).

Информация по относимото – национално или чуждо законодателство е било предоставена в 61 случая, 15 от които по искане от чуждестранен орган. Намалението на данните по този показател в сравнение с предходната година, според съдия Лазарова „може да бъде обяснено с придобитите, в практиката на съдиите членове, знания и възможности“, което е позволило информацията по законодателството да бъде предоставена без да бъде официално отбелязано запитване.

В 35 случая съдиите са предоставили помощ във връзка с подготовката на молби за правна помощ, като в 2 от тях по искане на чуждестранни органи. При изпълнението на 22 такива молби е оказано съдействие, в 11 от случаите на чуждестранни органи. По 9 дела съдиите са били търсени с оглед забавяне на изпълнението на молба за правна помощ.

Във връзка със Закона за Европейската заповед за разследване, в сила от 23.02.2018 г. е отчетено, че общо в 76 случая съдия от националната мрежа е участвал в процеса по реално прилагане на европейската заповед. В 39 случая от член на Мрежата е била предоставена помощ за подготовка на заповедта, два от които по запитване на чуждестранни органи. В други 37 случая е била предоставена помощ при изпълнение на ЕЗР, 16 от които по искане на чуждестранен орган.

По дела с предмет европейски заповеди за арест – в 13 случая членовете са подпомогнали прилагането й. Съдиите членове са били потърсени и официално са участвали в 17 процедури по сътрудничество, извън подлежащите на отчитане „по инструменти“.

Отчетът идва след смяна на членовете на националната съдебна мрежа. Новото „лице за контакт“ е Мариета Неделчева, зам.-председател на спецсъда.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.