Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата разпореди проверки на всички „къщи за гости“

Прокуратурата разпореди проверки на всички „къщи за гости“

Defakto.bg

Сотир Цацаров е разпоредил на Националната полиция  проверка на всички къщи за гости на територията на цялата страна.  Ще бъде извършена документална проверка на всички проекти, подавани по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет  – изграждане/модернизиране на туристически обекти – жилищни сгради (къщи) за гости, се казва в съобщение на пресслужбата на ВКП.

На място служители на ГДНП ще извършат и проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение.

За  целта ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обекта, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи.  Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщата за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваната къща за гости.

Главният прокурор е разпоредил и проверки на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани  с дейността на бенефициентите. Екип от прокурори ще ръководи и подпомага проверките.

Определен е двумесечен срок за извършването им.

Прокуратурата ще търси връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица, обясни  говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Освен това ще се проверят и къщите, които са построени в забранени територии, а за такива прокуратурата има информация. Румяна Арнаудова обясни, че това са територии, които имат развит туризъм, а според приложение 4 към наредба 30 в населени места и общини с развит туризъм не се допуска строеж на такива къщи по европрограми.

До момента Върховна касационна прокуратура извърши проверка на изнесените в медиите твърдения за извършени от заместник министър на икономиката Александър Манолев злоупотреби със средства, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и сезира КПКОНПИ за извършаване на проверка и преценка за конфликт на интереси за Александър Манолев.
Окръжна прокуратура- Благоевград образува и досъдебно производство за извършено престъпление по чл.248а ал.3 от НК, касаещо представени неверни сведения по проект по мярка 311  „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

След вчерашна публикация в ПИК,  Цацаров светкавично възложи проверка на къщи за госит на роднини по сватовска линия на Елена Йончева.

За фалшивите къщи  „Биволъ“ пише още от 2016 г. , но нямаше кой да се впечатли,   че те  са най-малко  300 на брой от над 700, според разследването на сайта.  Изглежда  е по-различно,  когато за някои   „специални“ случаи обвинението се осведомява от  приятелски сайтове.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.