Последни новини
Home / Законът / Случаят “Каменаров” – генералният директор на БНТ даде оставка, СЕМ го освободи, Кошлуков го замени (допълнена)

Случаят “Каменаров” – генералният директор на БНТ даде оставка, СЕМ го освободи, Кошлуков го замени (допълнена)

Defakto.bg

Емил Кошлуков временно поема националната телевизия

С пет гласа “за” членовете на Съвета за електронни медии единодушно гласуваха оставката на генералния директор на Българската национална телевизия Константин Каменаров.

Оставката е била депозирана тази сутрин.

Преди година в едно от изданията на “Още от деня” Кошлуков показа среден пръст, което доведе до протест пред сградата на телевизията и искане на оставката му. По-късно той се извини за поведението си, а СЕМ наложи глоба от 3 хил. лв. на БНТ.

С три гласа “за”, един “против” и един “въздържал се” СЕМ избра програмния  директор на БНТ Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността “генерален директор” на обществената телевизия. Той е бил единственият кандидат, който отговаря на законовите изисквания за заемането на поста и който се е съгласил да го заеме, съобщи БНР.

Решението на Софийския градски съд, с което окончателно бе потвърдена присъдата срещу Константин Каменаров, беше точка 1 в дневния ред на заседанието на Съвета за електронни медии днес.

Онзи ден СГС потвърди решението на първата инстанция, че Константин Каменаров е виновен за шофиране с 1,6 промила алкохол в кръвта (популярно, шофиране пиян) и наказанието му е 1 година и 3 месеца условно.

Присъдата е окончателна, а осъждането на лишаване от свобода (дори и условно) за умишлено престъпление е несъвместимо със заемането на ръководен пост в националните медии, според Закона за радиото и телевизията.

При това положение СЕМ трябваше предсрочно да прекъсне 3-годишния мандат на Каменаров.

„Законът предвижда, че предсрочното прекратяване става все пак с решение. Дори при оставка, дори при влязла в сила присъда трябва да има заседание и трябва да има решение на СЕМ, с което да има предсрочно прекратяване на мандата“, заяви проф. Нели Огнянова пред БНР.

About De Fakto

Проверете също

Радев наложи вето на част от промените в Изборния кодекс, гарантират служебна победа на управляващите (мотиви)

Президентът Румен Радев наложи вето върху части от Изборния кодекс с мотива, че  промените в …

Омбудсманът към Караянчева: Осигурете пълноценен достъп на медиите в парламента

   Омбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати писмо до председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.