Последни новини
Home / Законът / Случаят „Каменаров“ – генералният директор на БНТ даде оставка, СЕМ го освободи, Кошлуков го замени (допълнена)

Случаят „Каменаров“ – генералният директор на БНТ даде оставка, СЕМ го освободи, Кошлуков го замени (допълнена)

Defakto.bg

Емил Кошлуков временно поема националната телевизия

С пет гласа „за“ членовете на Съвета за електронни медии единодушно гласуваха оставката на генералния директор на Българската национална телевизия Константин Каменаров.

Оставката е била депозирана тази сутрин.

Преди година в едно от изданията на „Още от деня“ Кошлуков показа среден пръст, което доведе до протест пред сградата на телевизията и искане на оставката му. По-късно той се извини за поведението си, а СЕМ наложи глоба от 3 хил. лв. на БНТ.

С три гласа „за“, един „против“ и един „въздържал се“ СЕМ избра програмния  директор на БНТ Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността „генерален директор“ на обществената телевизия. Той е бил единственият кандидат, който отговаря на законовите изисквания за заемането на поста и който се е съгласил да го заеме, съобщи БНР.

Решението на Софийския градски съд, с което окончателно бе потвърдена присъдата срещу Константин Каменаров, беше точка 1 в дневния ред на заседанието на Съвета за електронни медии днес.

Онзи ден СГС потвърди решението на първата инстанция, че Константин Каменаров е виновен за шофиране с 1,6 промила алкохол в кръвта (популярно, шофиране пиян) и наказанието му е 1 година и 3 месеца условно.

Присъдата е окончателна, а осъждането на лишаване от свобода (дори и условно) за умишлено престъпление е несъвместимо със заемането на ръководен пост в националните медии, според Закона за радиото и телевизията.

При това положение СЕМ трябваше предсрочно да прекъсне 3-годишния мандат на Каменаров.

„Законът предвижда, че предсрочното прекратяване става все пак с решение. Дори при оставка, дори при влязла в сила присъда трябва да има заседание и трябва да има решение на СЕМ, с което да има предсрочно прекратяване на мандата“, заяви проф. Нели Огнянова пред БНР.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.