Последни новини
Home / Законът / Случаят „Каменаров“ – генералният директор на БНТ даде оставка, СЕМ го освободи, Кошлуков го замени (допълнена)

Случаят „Каменаров“ – генералният директор на БНТ даде оставка, СЕМ го освободи, Кошлуков го замени (допълнена)

Defakto.bg

Емил Кошлуков временно поема националната телевизия

С пет гласа „за“ членовете на Съвета за електронни медии единодушно гласуваха оставката на генералния директор на Българската национална телевизия Константин Каменаров.

Оставката е била депозирана тази сутрин.

Преди година в едно от изданията на „Още от деня“ Кошлуков показа среден пръст, което доведе до протест пред сградата на телевизията и искане на оставката му. По-късно той се извини за поведението си, а СЕМ наложи глоба от 3 хил. лв. на БНТ.

С три гласа „за“, един „против“ и един „въздържал се“ СЕМ избра програмния  директор на БНТ Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността „генерален директор“ на обществената телевизия. Той е бил единственият кандидат, който отговаря на законовите изисквания за заемането на поста и който се е съгласил да го заеме, съобщи БНР.

Решението на Софийския градски съд, с което окончателно бе потвърдена присъдата срещу Константин Каменаров, беше точка 1 в дневния ред на заседанието на Съвета за електронни медии днес.

Онзи ден СГС потвърди решението на първата инстанция, че Константин Каменаров е виновен за шофиране с 1,6 промила алкохол в кръвта (популярно, шофиране пиян) и наказанието му е 1 година и 3 месеца условно.

Присъдата е окончателна, а осъждането на лишаване от свобода (дори и условно) за умишлено престъпление е несъвместимо със заемането на ръководен пост в националните медии, според Закона за радиото и телевизията.

При това положение СЕМ трябваше предсрочно да прекъсне 3-годишния мандат на Каменаров.

„Законът предвижда, че предсрочното прекратяване става все пак с решение. Дори при оставка, дори при влязла в сила присъда трябва да има заседание и трябва да има решение на СЕМ, с което да има предсрочно прекратяване на мандата“, заяви проф. Нели Огнянова пред БНР.

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

КПКОНПИ е приета за постоянен член на Мрежата за почтеност (Network for Integrity), съобщи комисията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.