Последни новини
Home / Законът / Върховен съдия попълва важна комисия на ВСС

Върховен съдия попълва важна комисия на ВСС

Defakto.bg

Марина Михайлова (на снимката) от Върховния административен единодушно е избрана от колегите си за член на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) на ВСС.

Така тя става трети магистрат от ВАС в състава на една от най-важните комисии на съдебния съвет, която изготвя атестациите на магистратите и организира конкурсите за “младши”, за преместване и повишаване. Миналата есен пленумът на ВАС вече избра за членове на комисията върховните съдии  Захаринка Тодорова и Весела Павлова.

Вотът за Марина Михайлова е даден на пленум на ВАС вчера. Предстои обаче съдията да бъде одобрена и от Съдийската колегия на ВСС.

Марина Михайлова е известна – тя беше докладчикът по делото за “Цанков камък” и остана на “особено мнение” по него, приемайки, че Ахмед Доган е бил в конфликт на интереси. Тя бе и сред номинираните от БСП за парламентарната квота на новия Висш съдебен съвет, но мнозинството от депутатите изпрати там други.

Марина Михайлова е доктор по административно право и процес и има близо 30 г. стаж като съдия.

От края на миналата година съдийската КАК е на прицела на кадровиците, променяха се включително и правилата за състава й. Квотата за действащите магистрати бе увеличена от 11 на 13. Като се предвиждаше другият върховен съд – ВКС да изпрати там не 9, като при първия мандат на комисията, а 11 действащи съдии, с конкретна специализация по материи – 5 в гражданската, 4 в наказателната и двама в търговската. Попълването стана трудно, остана едно вакантно място за търговски съдия.

Но пък ВАС изпраща още един, административен съдия. Това се налага и заради предстоящия конкурс за повишаване в този върховен съд, в който за 9 свободни места бяха допуснати 82 кандидати.

Мандатът на действащите магистрати в КАК е една година, може да се продължи с още 1. За това време съдиите са освободени от преките си задължения.

About De Fakto

Проверете също

СУ обяви прием за специалността “Право” с оценки от матурите и общ успех от дипломата за средно образование

За учебната 2021/2022 година Софийският университет ще признава оценките от матурите като конкурсни за кандидатстване …

Прогноза на социолога: Хората под карантина няма да могат да гласуват

Внесените промени в Закона за извънредното положение няма да осигурят възможност на карантинираните да участват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.