Последни новини
Home / Законът / Върховен съдия попълва важна комисия на ВСС

Върховен съдия попълва важна комисия на ВСС

Defakto.bg

Марина Михайлова (на снимката) от Върховния административен единодушно е избрана от колегите си за член на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) на ВСС.

Така тя става трети магистрат от ВАС в състава на една от най-важните комисии на съдебния съвет, която изготвя атестациите на магистратите и организира конкурсите за “младши”, за преместване и повишаване. Миналата есен пленумът на ВАС вече избра за членове на комисията върховните съдии  Захаринка Тодорова и Весела Павлова.

Вотът за Марина Михайлова е даден на пленум на ВАС вчера. Предстои обаче съдията да бъде одобрена и от Съдийската колегия на ВСС.

Марина Михайлова е известна – тя беше докладчикът по делото за “Цанков камък” и остана на “особено мнение” по него, приемайки, че Ахмед Доган е бил в конфликт на интереси. Тя бе и сред номинираните от БСП за парламентарната квота на новия Висш съдебен съвет, но мнозинството от депутатите изпрати там други.

Марина Михайлова е доктор по административно право и процес и има близо 30 г. стаж като съдия.

От края на миналата година съдийската КАК е на прицела на кадровиците, променяха се включително и правилата за състава й. Квотата за действащите магистрати бе увеличена от 11 на 13. Като се предвиждаше другият върховен съд – ВКС да изпрати там не 9, като при първия мандат на комисията, а 11 действащи съдии, с конкретна специализация по материи – 5 в гражданската, 4 в наказателната и двама в търговската. Попълването стана трудно, остана едно вакантно място за търговски съдия.

Но пък ВАС изпраща още един, административен съдия. Това се налага и заради предстоящия конкурс за повишаване в този върховен съд, в който за 9 свободни места бяха допуснати 82 кандидати.

Мандатът на действащите магистрати в КАК е една година, може да се продължи с още 1. За това време съдиите са освободени от преките си задължения.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.