Последни новини
Home / Законът / В битка с над 60 университета: Отборът на СУ зае престижно второ място в състезание по защита на човешките права

В битка с над 60 университета: Отборът на СУ зае престижно второ място в състезание по защита на човешките права

Defakto.bg
Отляво надясно са София Баядсе, член на отбора, Христина Динчева и Павла Цветкова, състезателката, наградена за най-добър оратор.

Отборът на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се класира на второ място на престижното международно състезание по защита правата на човека European Human Rights Moot Court Competition (EHRMCC). Състезанието се провежда ежегодно за седма поредна година в Страсбург, Франция и е организирано от Европейската асоциация на студентите по право, Съвета на Европа и Европейския съд по правата на човека. В състезанието са участвали отбори от над 60 университета от цяла Европа.

Това е третият път, в който отбор на СУ „Св. Климент Охридски“ достига до финала на състезанието, пледирайки срешу отбори от най-силните европейски университети.

Отляво е Павла Цветкова, отдясно е София Баядсе, а зад тях-Христина Динчева.

Отборът на Софийски университет беше в състав Павла Цветкова и София Баядсе – студенти от Юридическия факултет на Софийски университет. Треньори на отбора бяха Емануил Колев и Христина Динчева – юристи и участници в предходното издание на състезанието. Съдействие в подготовката на отбора оказаха и Ивана Сотирова – младши експерт в дирекция „Процесуално представителство на Република България пред Европейският съд по правата на човека“ на Министерството на правосъдието и Мария Димитрова – правителствен агент в дирекция „Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека“ на Министерството на правосъдието.

Самото състезание представлява симулация на процеса пред Европейския съд по правата на човека. Състои се от два етапа – писмен кръг и устни пледоарии, като до последния биват допускани единствено 20-те най-високо оценени отбори на база писмени становища. За да достигне до устната фаза на състезанието, отборът на Софийски университет изготвя писмени становища от гледна точка на жалбоподателя и държавата-ответник в зададения казус, като писмените становища на отбора са класирани на четвърто място сред всички отбори.

Казусът, по който отборът на СУ „Св. Климент Охридски“ е работил през изминалата година, се базира на темите за защита на жени от домашно насилие и дискриминацията, основана на пол.  Писмените становища, както и последвалите пледоарии, са свързани с чл. 6, 8, 13 и 14 от Европейската конвенция за защита правата на човека: правото на справедлив съдебен процес, правото на личен и семеен живот, правото на ефективни средства за защита и правото на защита от дискриминация.

Пледирайки срещу отбори на руски, германски и чешки университети, отборът на СУ „Св. Климент Охридски“ достига до полуфинал, където побеждава този на престижния Маастрихтския университет. На големия финал на състезанието, проведен на 18 април в Голямата камара на Европейският съд по правата на човека в Страсбург, отборът на Софийски университет се изправя срещу  този на Университета в Оксфорд, като печели отличното второ място.

Ораторските умения и отличната подготовка на отбора са оценени високо от журито, съставено от дългогодишни специалисти в областта на защита правата на човека, като участничката Павла Цветкова печели наградата за „Най-добър оратор“ на тазгодишното издание: най-високото индивидуално отличие на състезанието, за което награденият получава стаж в представителството на Съвета на Европа в Брюксел.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.