Последни новини
Home / Законът / Десислава Иванчева: Невинни сме, но и апелативният спецсъд ще ни осъди!

Десислава Иванчева: Невинни сме, но и апелативният спецсъд ще ни осъди!

Defakto.bg

Като кандидат за евродепутат имам право на равен старт в кампанията

„Въпреки че няма доказателства срещу нас нито за искан, нито за получен подкуп, и на втора инстанция вероятно ще бъдем осъдени“. Така отстраненият Десислава Иванчева коментира днес внесения от прокуратурата протест срещу присъдите по делото „Младост“, конкретно срещу оправдателната им част – за получен подкуп от Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

„Те са нагли, няма как да се докаже онова, което искат“, заяви Иванчева. Но и добави: „На втора инстанция, за съжаление знаете, че са Ушев и 14 съдии, които са против нас още от досъдебното поризводство. Така че и на втора инстанция вероятно ще бъдем осъдени“.

Изявлението бе направено в Софийския районен съд, където Десислава Иванчева бе доведена като свидетел по дело за пътно-транспортно произшествие, станало миналия март, малко преди гръмката акция по задържането й в центъра на София.  В момента тя е в затворническа болница (след прочитането на присъдите Иво Хинов от специализирания съд отново постанови „задържане под стража“ за нея и за Биляна Петрова).

Иванчева нямаше много време да говори пред медиите. Но репликите й за втората инстанция – апелативния специализиран съд, явно припомнят моменталното спиране от страна на този съд на постановеното пускане под „домашен арест“ за нея и Биляна Петрова. Както и последвалото писмо на повечето апелативни спецсъдии, включително и на председателя им Георги Ушев, срещу разпоредената от Лозан Панов проверка по делата за арестите в казуса „Младост“.

Междувременно отстраненият миналия юни кмет на „Младост“ бе регистрирана от ЦИК като независим кандидат за Европарламента.

Днес Иванчева обяви: „Имаме достатъчно енергия да се борим за каузите, за справедливосктта не само в България, но и извън нея. Да задаваме въпроси навън за мафията, справедливостта, съдебната система, да проследяваме пътя на субсидиите…“

На въпрос как ще води кампания от ареста, отговори:

„Надявам се да не е оттам, имам равни права, включително и право на равен старт с останалите кандидати, така пише в закона“. Но, ако мярката й за неотклонение не бъде променена, ще обсъди с екипа си как да протече кампанията.

„Всички заповеди на Румен Русев трябва да отпаднат и всички строежи, съответно, са незаконни“ – така Десислава Иванчева коментира и решението на Административен съд София-град, с което бе отменено назначаването на Румен Русев за временен кмет на „Младост“. То не е окончателно, може да се оспори пред Върховния административен съд.

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.