Последни новини
Home / Законът / Десислава Иванчева: Невинни сме, но и апелативният спецсъд ще ни осъди!

Десислава Иванчева: Невинни сме, но и апелативният спецсъд ще ни осъди!

Defakto.bg

Като кандидат за евродепутат имам право на равен старт в кампанията

“Въпреки че няма доказателства срещу нас нито за искан, нито за получен подкуп, и на втора инстанция вероятно ще бъдем осъдени”. Така отстраненият Десислава Иванчева коментира днес внесения от прокуратурата протест срещу присъдите по делото “Младост”, конкретно срещу оправдателната им част – за получен подкуп от Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

“Те са нагли, няма как да се докаже онова, което искат”, заяви Иванчева. Но и добави: “На втора инстанция, за съжаление знаете, че са Ушев и 14 съдии, които са против нас още от досъдебното поризводство. Така че и на втора инстанция вероятно ще бъдем осъдени”.

Изявлението бе направено в Софийския районен съд, където Десислава Иванчева бе доведена като свидетел по дело за пътно-транспортно произшествие, станало миналия март, малко преди гръмката акция по задържането й в центъра на София.  В момента тя е в затворническа болница (след прочитането на присъдите Иво Хинов от специализирания съд отново постанови “задържане под стража” за нея и за Биляна Петрова).

Иванчева нямаше много време да говори пред медиите. Но репликите й за втората инстанция – апелативния специализиран съд, явно припомнят моменталното спиране от страна на този съд на постановеното пускане под “домашен арест” за нея и Биляна Петрова. Както и последвалото писмо на повечето апелативни спецсъдии, включително и на председателя им Георги Ушев, срещу разпоредената от Лозан Панов проверка по делата за арестите в казуса “Младост”.

Междувременно отстраненият миналия юни кмет на “Младост” бе регистрирана от ЦИК като независим кандидат за Европарламента.

Днес Иванчева обяви: “Имаме достатъчно енергия да се борим за каузите, за справедливосктта не само в България, но и извън нея. Да задаваме въпроси навън за мафията, справедливостта, съдебната система, да проследяваме пътя на субсидиите…”

На въпрос как ще води кампания от ареста, отговори:

“Надявам се да не е оттам, имам равни права, включително и право на равен старт с останалите кандидати, така пише в закона”. Но, ако мярката й за неотклонение не бъде променена, ще обсъди с екипа си как да протече кампанията.

“Всички заповеди на Румен Русев трябва да отпаднат и всички строежи, съответно, са незаконни” – така Десислава Иванчева коментира и решението на Административен съд София-град, с което бе отменено назначаването на Румен Русев за временен кмет на “Младост”. То не е окончателно, може да се оспори пред Върховния административен съд.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.