Последни новини
Home / Законът / Евросъдът в Страсбург задължи правителството спешно да намери дом за 16 деца от Войводиново

Евросъдът в Страсбург задължи правителството спешно да намери дом за 16 деца от Войводиново

Defakto.bg

Жалбата на 55 изгонени роми ще се гледа с приоритет

Европейският съд по правата на човека в Страсбург разпореди на българското правителство да осигури дом на 16 роми от Войводиново, повечето от които деца.

Вчера Евросъдът е определил привременни мерки по делото „Пакетова и други срещу България“, чието изпълнение е задължително.

За това информираха от Българския хелзинкски комитет.

Жалбата в Страсбург е след събитията от началото на годината. Тогава, след побой над военнослужещ от 68 бригада „Специални сили“ и последвали протести, бе разпоредено премахване на незаконните ромски къщи във Войводиново. Твърдеше се обаче, че на останалите без дом ще бъдат осигурени общински жилища.

Съобщението на БХК:

Жилище в Столипиново, където се е настанило едно от избягалите от Войводиново семейства.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ, Съда) определи привременни мерки на българското правителство по силата на чл. 39 от Правилника на Съда по отношение на 16 лица, роми, бивши жители на с. Войводиново, повечето от които деца, които бяха прогонени от домовете си на 6 януари 2019 г. Тези лица са част от общо 55 лица от Войводиново, жалбоподатели по делото Пакетова и други срещу България (жалба № 17808/19). Определените на българското правителство мерки от Съда са в три посоки:

  1. да предприеме необходимото за алтернативно настаняване на жалбоподателите, като гарантира, че тези от тях, които са деца, няма да бъдат излагани на условия, които са нечовешки/унизителни в нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за правата на човека (Конвенцията)
  2. да предприеме мерки за разглеждане на техните молби за общински жилища, които те са подали в средата на февруари до кмета на общ. Марица, обл. Пловдив, но на които не са получили отговор досега, въпреки че с искането им са сезирани също областният управител на Пловдив и министърът на труда и социалната политика
  3. да информира съда по най-бърз начин за изпълнението на тези мерки.

В случай, че правителството не изпълни тези мерки, Съдът ще намери нарушение на чл. 34 от Конвенцията.

По отношение на останалите 39 лица, жалбоподатели по делото, Съдът не указва привременни мерки, но дава приоритет на жалбата, което означава, че тя скоро ще бъде комуникирана на българското правителство.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.