Последни новини
Home / Законът / Отпада вмененото задължение на адвокатите да сътрудничат на спецслужбите по Закона за мерките срещу изпирането на пари

Отпада вмененото задължение на адвокатите да сътрудничат на спецслужбите по Закона за мерките срещу изпирането на пари

Defakto.bg
Бургас

В четвъртък парламентът  гласува  на първо четене промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари, с които отпада задължението дружествата да внасят в ДАНС вътрешните си правила срещу прането на пари.   Гласуват се и промените в Закона за местните данъци и такси, с които се отменя допълнителният имотен данък в курортите.

Русе

След масови протести на адвокатите в цялата страна,  парламенът зачерта  задължението за  адвокатурата да докладва на ДАНС споделените тайни на своите   клиенти и подозрения за пране на пари.

Адвокатите бяха категорични, че вмененото им задължение със закона не отговаря на европейските стандарти, а  парламентът, като е транспонирал  Директивата на ЕС срещу мръсните пари и финансиране на тероризма,  е пропуснал да даде „гаранции на гражданите срещу нарушаване на поверителността в отношенията им с адвокат“.

Абсурдното задължение за сътрудничество на  спецслужбите наложи спешна среща за промяна в закона на председателя на ВАдС Ралица Негенцова и др. с  тогавашния шеф на вътрешната комисия Цв. Цветанов и  ръководството на ДАНС.   Висшият адвокатски съвет проведе още множество срещи, а в парламента беше сформирана и специална работна група, която предложи промяната.

Занапред адвокатите  сами ще  правят преценка дали информацията, която имат за пране на пари, трябва да бъде докладвана на службите.

София

С поправките се  посочва още, че  дружествата, които трябва да изпратят за одобрение в ДАНС своите планове за обучение на служителите по разпознаване на съмнителни операции или сделки във връзка с прилагането на закона, ще имат 6-месечен срок от публикуването в сайта на ДАНС на националната оценка на риска, да идентифицират рисковете и да ги включат в своите правилници, без да са задължени да ги внасят в дирекцията „Финансово разузнаване“.

Посочено е също, че  декларация за действителни собственици на фирми по Закона за мерките срещу изпирането на пари ще подават само онези, които не са вписани в регистър Булстат или в Търговския регистър.

„Всяко акционерно дружество, независимо дали е с акции на приносител или с поименни акции, трябва да подаде такава декларация за действителен собственик, както и ония дружества, чиито собственици са чуждестранни юридически лица, тъй като там по никакъв начин в нашия Търговски регистър или в другите два регистъра,  няма да данни за тези действителни собственици физически лица“, заяви Менда Стоянова.

Очаква се още в началото на м. май законопроектът да бъде включен в дневния ред на парламента за приемането му и на второ четене.

Промените в Закона за местните данъци се наложиха след решение на Конституционния съд,  което обяви за противоконституционни по-високите налози в курортите.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.