Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата привлече като обвиняем Александър Манолев заради „къщата за гости“ и злоупотреба с евросредства

Прокуратурата привлече като обвиняем Александър Манолев заради „къщата за гости“ и злоупотреба с евросредства

Defakto.bg

Окръжна прокуратура –Благоевград привлече като обвиняем Александър Манолев – бивш министър на икономиката и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз. Това съобщи държавното обвинение. Отговорността на Манолев е ангажирана като на „подбудител“ и „помагач“, а на Димитрова – като на „извършител“. 

Румяна Арнаудова

„Всички документи, които са били представени, за да бъдат отпуснати европейски средства по програмата за развитие на селските райони,  са били с невярно съдържание“, заяви говорителят на ВКП Румяна Арнаудова. От доказателствата, събрани до момента,  прокуратурата прави извода, че европейските пари са искани без да е имало намерение да се спазват условията на програмата, а именно за развитие на земеделска и туристическа дейност,  каза тя. Отчетите за три години назад подкрепяли този извод.  Не е открит регистър за гости.  Арнаудова призова,  ако някой е ходел на гости в тази къща, да свидетелества за това в прокуратурата. Към този момент доказателствата са достатъчни, за да им се ангажира отговорността, категорично заяви тя.  Общината продължава да не оказва съдействие по случая, заяви още Арнаудова.  Тя уточни, че Ана Димитрова(25 г.) е дъщеря на гледачката,  която отглежда децата на Александър Манолев,

Имотът

На Манолев е определена гаранция в размер на 100 000 лева, а на Димитрова – 2000 лева.

Официалното съобщение:

Днес, 25.04.2019 г. Окръжна прокуратура – Благоевград привлече като обвиняеми бившия министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, извършено от двамата в съучастие и при условията на продължавано престъпление /по чл.248а, ал.3, вр. ал.2 вр. чл. 20, ал.3 и ал.4 вр. чл. 26, ал.1 от НК/.

Наказателната отговорност на Манолев и Димитрова е ангажирана за това, че в периода от началото на месец януари 2013 г. до 14.10.2015 г. в гр.София, гр.Сандански и гр.Благоевград, в съучастие – Манолев като подбудител и помагач, а Ана Димитрова в качеството й на търговец  – ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ гр.Сандански като извършител, са представили пред Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция „Земеделие“ гр. Благоевград и Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“, Отдел „РРА“ гр. Благоевград неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността „Чинар куши“, землището на гр. Сандански и приложени към него документи и в Заявка за плащане от 14.10.2015 г. и приложени към нея документи. Неверните сведения са представени, за да получи търговецът – ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ средства от фондове, принадлежащи на ЕС – „Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони“ в размер на  391 160 лева.

На Ана Димитрова е взета мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 2 000 лева, а на Александър Манолев – гаранция в размер на 100 000 лева.

Продължават действията по събиране на доказателства, разпити на свидетели и назначаване на експертизи.

От ДФЗ са изискани и получени и всички други заявления за директни плащания от ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“, финансирани със средства на Европейския съюз. Получените субсидии, както и декларираните данни по тях също са предмет на разследване.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.