Последни новини
Home / Законът / Вера Йоурова: Мониторингът над България няма да падне при комисията „Юнкер“

Вера Йоурова: Мониторингът над България няма да падне при комисията „Юнкер“

Defakto.bg

 У нас усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС

Независимостта на съдебната система е под заплаха в страни членки на ЕС от Източна Европа като България, Унгария, Полша и Румъния, заяви днес европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова, цитирана от Асошиейтед прес, съобщи БТА.
Йоурова предупреди, че тази тенденция може да навреди на доверието между държавите от съюза.   Тя отбеляза, че гражданите и компаниите в тези държави, най-вече в Източна Европа, са обезпокоени, че политическият натиск и вмешателство се засилват. Това не само възпрепятства провеждането на справедливи съдебни процеси, но и има риск да навреди на бизнеса, подчертава тя.

Еврокомисарят  отхвърли възможността мониторингът върху съдебната система на България да отпадне до края на мандата на комисията Юнкер, който приключва наесен.

„Специално в България усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС според последните проучвания на Евробарометър“, изтъкна  еврокомисарката.

„Личното ми мнение е, че това е неосъществимо при тази комисия. Тенденцията не е дотам удовлетворяваща, за да можем ясно да заявим, че можем да спрем механизма за сътрудничество и проверка.  Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер бе заявил, че механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния би могъл да отпадне до края на мандата на тази Европейска комисия.

Еврокомисарят  представи днес в Брюксел Информационно табло на ЕС в областта на правосъдието за 2019 г.  Според проучването  хърватите са на първо място в ЕС по съмнения в независимостта на националната съдебна система. 76 процента от гражданите на страната определят положението с независимостта на хърватската съдебна система като много или доста лошо.   Следват словаците (60 процента), българите (58 процента) и испанците (55 процента).

50 процента от гражданите на Полша – страна, срещу която Европейската комисия заведе процедури заради спорната съдебна реформа – нямат доверие в националната съдебна система.

В публикуваната анкета на Евробарометър в две трети от държавите членки усещането за независимост на съдебната власт се е подобрило в сравнение с 2016 г. Въпреки това в сравнение с миналата година усещането на обществото за независимост е намаляло в около три пети от всички държави членки. „За съжаление, някои страни променят положителните тенденции в отрицателни. Все още има твърде много граждани на ЕС, които не виждат своите правосъдни системи като независими и чакат прекалено дълго осъществяването на правосъдие“, коментира Йоурова.

Възможността за политическа намеса или политически натиск е основната причина за усещането за липса на независимост на съдилищата и съдиите. Що се отнася до националните прокуратури, съществува тенденция в някои страни в един единствен орган да се съсредоточават управленски правомощия като например тези по оценяване, повишаване и преместване на прокурори.

 

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.