Последни новини
Home / Законът / Официално: До 24 май сме в предизборна кампания за български депутати в Европейския парламент

Официално: До 24 май сме в предизборна кампания за български депутати в Европейския парламент

Defakto.bg

Предизборната кампания официално стартира  днес, 26 април, и ще приключи в 24 часа на 24 май. Броят на кандидатите в регистрираните 27 листи, които се борят за място в Европейският парламент, е 318.  Те са издигнати и подкрепени от 3 партии, 8 коалиции, 6 инициативни комитета.

Централната избирателна комисия напомня на българските граждани, които заявяват желанието си да гласуват в секции извън страната на предстоящите избори, че срокът за подаване на електронно заявление през интернет страницата на ЦИК изтича на 30.04.2019 г.  24.00 ч. българско време.

Срокът за подаване на заявление за гласуване извън страната до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава също е 30.04.2019 г., 24.00 ч. местно време (в съответната държава), допълват от ЦИК

По време на предизборната кампания агитационни материали ще се поставят само в определените от кметовете за целта места . Забранява се тяхното унищожаване, заличаване. Агитация не може да се прави чрез обществения транспорт, а самите материали не бива да застрашават живота и здравето на гражданите, безопасността на движението. Сред забраните попадат още публикуването и излъчването на анонимни материали и такива, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.

Предизборна агитация се води само на български език. Гербът или знамето на България или на чужда държава, както и религиозни знаци и изображения също са забранени за употреба. Агитацията е забранено да се провежда на работни места, в синдикални и работодателски организации и от служители на вероизповеданията. Не се счита за агитация извършването на религиозни обреди.

В две от листите фигурират граждани от страни членки на Евросъюза – холандец и унгарец.

При търговската реклама не бива да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет и кандидат. Не са медийни услуги социалните мрежи като Фейсбук, Туитър, други подобни, както и личните блогове. Там политическата реклама не се контролира от Централната избирателна комисия.

 

About De Fakto

Проверете също

Чолаков праща в КС задълженията на адвокатите да докладват дали клиентите им перат мръсни пари

   Изискванията адвокатите да проверяват и докладват дали клиентите им перат мръсни пари отиват в …

За втори път: Валери Симеонов е осъден да плати по 8000 лв. на Антон Хекимян и Венелин Попов за клеветничество

С изказването си в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ през 2020 г. бившият  вицепремиер Валери …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.