Последни новини
Home / Законът / “Делото срещу 13-те имами” приключи с 1 г. затвор за Ахмед Муса

“Делото срещу 13-те имами” приключи с 1 г. затвор за Ахмед Муса

Defakto.bg

Една година затвор е окончателната присъда срещу Ахмед Муса по делото, станало известно като “делото срещу 13-те имами”.

Решението е на последната инстанция, Върховния касационен съд, а Муса вече е в затвора, съобщи прокуратурата в Пазарджик. Той трябва да излежи и приведена в изпълнение друга стара присъда от 3 г. лишаване от свобода, която е била условна. Тя се привежда в изпълнение, тъй като престъплението, за което Ахмед Муса сега е окончателно признат за виновен, е извършено в изпитателния срок на условното наказание.

Това е финалът на едно от гръмките дела за проповядване на радикален ислям у нас, което започна през 2014 г. и веднъж бе връщано от ВКС за ново разглеждане от Пловдивския апелативен съд заради недоказаност на престъпленията и фриволност на заключенията.

Муса и останалите 12 подсъдими бяха обвинени за две престъпления срещу републиката – проповядване на антидемократична идеология (по чл. 108 НК) и членуване в организация, поставила си за цел проповядването на такава идеология (чл. 109 НК), третото обвинение бе за проповядване на омраза на религиозна основа (по чл. 164, ал.1 НК).

В крайна сметка Ахмед Муса е осъден само за проповядване на омраза на религиозна основа, обвиненията за престъпления срещу републиката отпадат като недоказани.

Останалите подсъдими са освободени от наказателна отговорност срещу административни глоби.

На първа инстанция Пазарджишкият окръжен съд призна за доказани и трите обвинения, като даде на Муса 1 г. затвор ефективно, условни наказания за други двама и освободи останалите от наказателна отговорност по чл. 78а НК.

Втората инстанция, апелативният съд в Пловдив завиши наказанието на Муса на 2 г. затвор, за всички останали постанови прилагането на чл. 78а.

През 2016 г. ВКС отмени осъдителните присъди и върна делото за ново разглеждане. Върховните съдии бяха категорични – Муса е осъден за проповядване на салафизъм, който е религиозно течение и не е сред безспорно утвърдените за “антидемократична идеология”. А апелативния съд не е отговорил на основния въпрос – кои от проповядваните от Ахмед Муса идеи са били противодържавни.

При повторното разглеждане пред втората инстанция са представени поредици от експертизи. Нейното решение този път е потвърдено от ВКС.

About De Fakto

Проверете също

Левицата сезира наши и европейски институции за Борисов и джипката, Ахладова – така изпълнява задълженията си

След като БОЕЦ сигнализира ЦИК за нарушения на министър – председателя  Борисов  по време на  …

СГС постанови задържане под стража и бърза психиатрична експертиза за Сид Харт Сингх, обвинен за буйство в самолета

Индийският гражданин Сид Харт Сингх, заради когото преди дни самолет на Ер Франс принудително кацна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.