Последни новини
Home / Законът / Жалба до КЗД: Зам.-главният прокурор Гешев подбужда към дискриминация

Жалба до КЗД: Зам.-главният прокурор Гешев подбужда към дискриминация

Defakto.bg

Жалба срещу зам.-главния прокурор Иван Гешев за подбуждане към дискриминация е внесена в Комисията за защита от дискриминация.

Тя е подадена от ромския активист Христо Николов, а поводът е тв изявление на високопоставения магистрат, че „… и циганите правят така“, съобщи Клуб Z.

Думите на Гешев са от негово интервю след прочитането на присъдите по делото „Младост“. В него зам.-главният прокурор коментира и Лозан Панов, като обяви за „потресаваща“ заеманата от председателя на ВКС позиция.

Това, че Дюлгеров (третият подсъдим по „Младост“ – б.р.) ще се откаже от показанията, го очаквахме. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите включително по делата. Това е масово. Той после не даде обяснения пред съда, даде обяснения пред журналистите, а мястото за даване на обяснение е пред съда“, заяви Иван Гешев.

Зам.-главният прокурор е известен с „образната“ си реч.

Жалбата

„Настоящата жалба подавам като заявявам, че лично съм засегнат от тези твърдения в качеството ми на български гражданин от ромски произход“, пише сега Христо Николов до КЗД.

И продължава:

„Повод са изявлението на заместник главния прокурор на България – шеф на специализираната прокуратура господин Иван Гешев в предаването на сутрешния блок“ по ,,Канал 1” с заглавие „Между арестите и скандалите“, излъчено на 17.04.2019 год. от 8,05 часа. В предаването в интервюто си на 6-та минута и 05-57 та секунда, господин Иван Гешев описва ромите цитирам ,, и…циганите така правят включително и по делата”. Направи твърде нетипичен коментар по отношение на ромите.

Чрез своите думи заместник главния прокурор и директор на специализираната прокуратура отписва и не признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ, разделя от останалата част от българската нация. Определя и обобщава, че всички роми са фактор на който да не се вярва, лъжат и променят показанията си.

Иван Гешев определя с думите „циганите“ ромската общност, целенасочено използва наслоеното с негативни нагласи „цигани“ , вместо легалното наименование роми ,ромска общност. Иван Гешев с думите, подбужда към дискриминация по признак етническа принадлежност. Чрез внушения изразени словесно от Иван Гешев извършва дискриминация под формата на тормоз и подбуждане, спрямо българските граждани от ромски произход.

Моля на основ.чл.50, т.1 от Зако за защита от дискриминация да образувате производство срещу посоченото лице Иван Гешев“.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.