Последни новини
Home / Законът / Жалба до КЗД: Зам.-главният прокурор Гешев подбужда към дискриминация

Жалба до КЗД: Зам.-главният прокурор Гешев подбужда към дискриминация

Defakto.bg

Жалба срещу зам.-главния прокурор Иван Гешев за подбуждане към дискриминация е внесена в Комисията за защита от дискриминация.

Тя е подадена от ромския активист Христо Николов, а поводът е тв изявление на високопоставения магистрат, че „… и циганите правят така“, съобщи Клуб Z.

Думите на Гешев са от негово интервю след прочитането на присъдите по делото „Младост“. В него зам.-главният прокурор коментира и Лозан Панов, като обяви за „потресаваща“ заеманата от председателя на ВКС позиция.

Това, че Дюлгеров (третият подсъдим по „Младост“ – б.р.) ще се откаже от показанията, го очаквахме. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите включително по делата. Това е масово. Той после не даде обяснения пред съда, даде обяснения пред журналистите, а мястото за даване на обяснение е пред съда“, заяви Иван Гешев.

Зам.-главният прокурор е известен с „образната“ си реч.

Жалбата

„Настоящата жалба подавам като заявявам, че лично съм засегнат от тези твърдения в качеството ми на български гражданин от ромски произход“, пише сега Христо Николов до КЗД.

И продължава:

„Повод са изявлението на заместник главния прокурор на България – шеф на специализираната прокуратура господин Иван Гешев в предаването на сутрешния блок“ по ,,Канал 1” с заглавие „Между арестите и скандалите“, излъчено на 17.04.2019 год. от 8,05 часа. В предаването в интервюто си на 6-та минута и 05-57 та секунда, господин Иван Гешев описва ромите цитирам ,, и…циганите така правят включително и по делата”. Направи твърде нетипичен коментар по отношение на ромите.

Чрез своите думи заместник главния прокурор и директор на специализираната прокуратура отписва и не признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ, разделя от останалата част от българската нация. Определя и обобщава, че всички роми са фактор на който да не се вярва, лъжат и променят показанията си.

Иван Гешев определя с думите „циганите“ ромската общност, целенасочено използва наслоеното с негативни нагласи „цигани“ , вместо легалното наименование роми ,ромска общност. Иван Гешев с думите, подбужда към дискриминация по признак етническа принадлежност. Чрез внушения изразени словесно от Иван Гешев извършва дискриминация под формата на тормоз и подбуждане, спрямо българските граждани от ромски произход.

Моля на основ.чл.50, т.1 от Зако за защита от дискриминация да образувате производство срещу посоченото лице Иван Гешев“.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.