Последни новини
Home / Законът / ВИП-свидетели по делото „Боршош“: Парите нямат панделка, тези за НДК – също

ВИП-свидетели по делото „Боршош“: Парите нямат панделка, тези за НДК – също

Defakto.bg

Вицепремиерът Томислав Дончев не знае имало ли е неправомерни харчове

Един действащ вицепремиер, един бивш такъв и един ексминистър, отговорни за българското европредседателство, дадоха показания пред съда по делото срещу Мирослав Боршош. А свидетелствата на Томислав Дончев, Деница Златева и Лиляна Павлова не помогнаха особено на тезата на обвинението.

Бившият изпълнителен директор на НДК Боршош е обвинен за нецелево разходване на над 3 милиона лева от отпуснатите пари за нуждите на европредседателството, 15 неизгодни сделки, безстопанственост, длъжностно присвояване. Присвояването е заради авансово платена сума за ремонта на НДК, за останалите се изреждат сключени договори с адвокатски дружества, за изработване на уебсайт, назначаване на пиари, покупки на служени автомобили и др.

Другият обвиняем е бившият председател на Съвета на директорите Валентин Кръстев, който отговаря и за принуда спрямо служителка.

Разследването започна през 2017 г. по сигнал на ДАНС за неправомерно разходване на отпуснатите целево на НДК 17 милиона лева за европредседателството.

Прокуратурата оповести новината ден, след като Мирослав Боршош първо бе освободен като изпълнителен директор на НДК, а после премиерът Борисов обяви, че ще го възстанови.

Веднъж делото бе прекратено от СГС заради неясни обвинения. През ноември м.г. стартира, приети бяха граждански искове от НАП за 3,4 млн. лв. и 503 000 лв. от НДК.

„Парите нямат панделка“, обяви днес вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти. Обясни, че по принцип целевите пари трябва да са в отделна сметка, но се допуска част от тях да се ползват и за покриване на належащи разходи, а после да се възстановят от други приходи.

В работата с Мирослав Боршош като директор на НДК не се получи тази екипна работа, пишехме си основно писма, каза Дончев пред съда.

После дообясни, цитиран от БТА: „Имали сме спорове много пъти по различни теми, в т.ч. извън европредседателството и за начина по който се управлява НДК. Имах притеснения, че разходите са в темп, който не съответства на приходите. Така се натрупаха дефицити. А за част от тях така и не получих документи“. Дали обаче парите, целево предвидени за ремонта на НДК, са харчени за плащане на ток, трябва да установи експертиза.

Бившият министър за европредседателството Лиляна Павлова заяви в съдебната зала, че били сключени договори за ремонти, като за реконструкция е била предвидена не цялата сграда на НДК, а около половината от нея. При посещение в НДК обаче се оказало, че през определени периоди имало проблеми заради забавени плащания.

От 10 май до 20 юни 2017 г. са били направени множество проверки на НДК, които показали, че липсва бизнес и инвестиционен план, няма график на ремонта, както и не е ясно какви материали се влагат.

Тя обсъждала с Боршош проблема, с устните й забележки нямало несъгласия, но никога не получила документи, които изисквала от него.

Павлова имала забележка и към качеството на ремонта, когато отишла да направи лично инспекция.

Деница Златева, вицепремиер по европредседателството в служебния кабинет, бе третият свидетел.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.