Последни новини
Home / Законът / Иванка Иванова: Европейските институции настояват за реформа в прокуратурата ни

Иванка Иванова: Европейските институции настояват за реформа в прокуратурата ни

Defakto.bg

Има 3 или 4 прости неща, които правителството може да направи, за да осигури премахването на Механизма в рамките на действие на тази комисия. Първото е да се реши въпроса с отчетността на главния прокурор. Това заяви по  БНР ръководителят на правната програма на „Отворено общество“ Иванка Иванова по повод заявлението на еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова, че евронаблюдението върху българската съдебна няма да отпадне в мандата на сегашната ЕК.  Иванова смята, че  страната ни не стои зле в изследването по отношение на бързината на приключването на делата, но според изследването се засилва усещането за липса на независимост на съдебната система.

Тя припомни, че амбицията на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер беше до края на мандата на тази комисия да отпадне наблюдението на България и Румъния.  Дотогава има още няколко месеца, подчерта Иванова и заяви, че все още има достатъчно време правителството да се мобилизира и да постигне отмяната на механизма за мониторинг, като наблегне на правомощията на главиня прокурор:

Силна политическа стъпка е темата за прокуратурата и да се вкара в разговора за състоянието на правосъдието като фактор за икономическото развитие на държавите, коментира още  Иванова.

„За пръв път в Евробарометъра имаме толкова обширно представяне на сравнителна информация, свързана с определени аспекти на прокуратурата в държавите-членки на ЕС. Това е важен знак, че ЕК все повече ще гледа на прокуратурите в държавите-членки като на един от сериозните фактори, които влияят на икономическия климат в страната. Самото наблюдение в рамките на Таблото за правосъдие се извършва в рамките на по-голям механизъм, посредством който ЕК в крайна сметка ще даде препоръки как икономическата ни политика да бъде хармонизирана с тази на останалите държави-членки. За първи път такъв голям дял в доклада е отделен на прокуратурата, а е отделен, защото Комисията отбелязва, че тя има ключова роля в борбата с измамите с евросредства и изобщо в осигуряването на сигурността на финансовите интереси на ЕС…. И по тази линия очаквам да получим препоръка от ЕК през есента, когато ще излязат отделните препоръки за държавите-членки. Това ще надгради над препоръките, които вече имаме по Механизма за сътрудничество и проверка и Специализирания доклад на европейската служба за подкрепа на структурните реформи, които специално анализират ситуацията в нашата прокуратура и излъчиха препоръки, да не говоря и за осъдителните решения срещу България в Европейския съд по правата на човека. Имаме вече много широк фронт на европейски институции, които изрично препоръчват реформи в нашата прокуратура, отделно от това, което говорим за независимостта на съда“.

About De Fakto

Проверете също

Президентът връчи мандат на Асен Василев, кандидат за премиер на „Продължаваме промяната“

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и …

В Съюза на юристите обсъждат как ефикасно да се усъвършенства конституционния модел на съдебната власт

В залата на Съюза на юристите се проведе публично обсъждане на референти модели на съдебната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.