Последни новини
Home / Законът / Прецедент: Апелативният спецсъд ще заседава открито за новите арести на Иванчева и Петрова

Прецедент: Апелативният спецсъд ще заседава открито за новите арести на Иванчева и Петрова

Defakto.bg

Апелативният специализиран съд е насрочил открито заседание по жалбите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова срещу повторното им задържане под стража, научи Де факто. То ще е на 8 май.

Решението е безпрецедентно за делото „Младост“. В съдебна фаза законът предвижда по подобни жалби втората инстанция да се произнася служебно, в закрито заседание, без призовавания на страните, освен ако не прецени друго. Досега обратна преценка не е правена и научавахме за решенията на апелативния спецсъд от публикуваните определения.

Този път обаче от АСпНС са предпочели публичността.

На 15 април на първа инстанция Иванчева, Петрова и Петко Дюлгеров бяха признати за виновни за поискан, но не и за получен подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Присъдените наказания обаче бяха тежки (съответно 20 г., 15 г. и 12 г. затвор), а мярката за неотклонение на двете дами веднага бе заменена от „домашен арест“ в „задържане под стража“ с аргумента, че обществената им популярност и подкрепа водели до опасност от укриване. Само Дюлгеров бе оставен под „домашен арест“.

Защитата на кметиците оспори връщането им зад решетките. А междувременно Десислава Иванчева бе регистрирана от ЦИК като независим кандидат за евродепутат за предстоящия вот, което може да е допълнителен аргумент за пускането й от ареста.

Адвокатите на Биляна Петрова, на свой ред, обжалват и  наложените запори върху средствата на семейството, включително и върху банкова сметка, на която се получава стипендията на непълнолетната й дъщеря. Обезпеченията са по наказателното дело (за осигуряване на евентуални бъдещи конфискация и глоба), а не по искане на КПКОНПИ. Самата Биляна Петрова обаче не е уведомена за налагането на мерките от държавния съдебен изпълнител, което е задължително.

Отделно всички, включително и прокуратурата оспориха присъдите на първата инстанция. Но това дело не е насрочено, още се чакат мотивите на съдия Иво Хинов за наказанията.

Апелативният спецсъд пък излезе с уникално обръщение към българските граждани за правосъдието, добротата, публичността и справедливостта.

А Десислава Иванчева вече прогнозира, че макар да не са виновни, решението на апелативния спецсъд изглежда предизвестено.

 

About De Fakto

Проверете също

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

Един коментар

  1. С любов народна!

    Две беззащитни крадли в затвора ,защото не мълчаха и не бяха на „слуш“, а послушковците с премии-кой с апартаментче,кой с къщичка ,кой с повишениице,кой с бизнесче,кой с еврособсидийки, кой…кой…!!! Я незабавно да освобождавате жените,че иде видов ден…Не ги познавам,но от всичко видяно,чуто,прочетено вече съм убедена,че са невинни…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.