Последни новини
Home / Законът / Прецедент: Апелативният спецсъд ще заседава открито за новите арести на Иванчева и Петрова

Прецедент: Апелативният спецсъд ще заседава открито за новите арести на Иванчева и Петрова

Defakto.bg

Апелативният специализиран съд е насрочил открито заседание по жалбите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова срещу повторното им задържане под стража, научи Де факто. То ще е на 8 май.

Решението е безпрецедентно за делото “Младост”. В съдебна фаза законът предвижда по подобни жалби втората инстанция да се произнася служебно, в закрито заседание, без призовавания на страните, освен ако не прецени друго. Досега обратна преценка не е правена и научавахме за решенията на апелативния спецсъд от публикуваните определения.

Този път обаче от АСпНС са предпочели публичността.

На 15 април на първа инстанция Иванчева, Петрова и Петко Дюлгеров бяха признати за виновни за поискан, но не и за получен подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Присъдените наказания обаче бяха тежки (съответно 20 г., 15 г. и 12 г. затвор), а мярката за неотклонение на двете дами веднага бе заменена от “домашен арест” в “задържане под стража” с аргумента, че обществената им популярност и подкрепа водели до опасност от укриване. Само Дюлгеров бе оставен под “домашен арест”.

Защитата на кметиците оспори връщането им зад решетките. А междувременно Десислава Иванчева бе регистрирана от ЦИК като независим кандидат за евродепутат за предстоящия вот, което може да е допълнителен аргумент за пускането й от ареста.

Адвокатите на Биляна Петрова, на свой ред, обжалват и  наложените запори върху средствата на семейството, включително и върху банкова сметка, на която се получава стипендията на непълнолетната й дъщеря. Обезпеченията са по наказателното дело (за осигуряване на евентуални бъдещи конфискация и глоба), а не по искане на КПКОНПИ. Самата Биляна Петрова обаче не е уведомена за налагането на мерките от държавния съдебен изпълнител, което е задължително.

Отделно всички, включително и прокуратурата оспориха присъдите на първата инстанция. Но това дело не е насрочено, още се чакат мотивите на съдия Иво Хинов за наказанията.

Апелативният спецсъд пък излезе с уникално обръщение към българските граждани за правосъдието, добротата, публичността и справедливостта.

А Десислава Иванчева вече прогнозира, че макар да не са виновни, решението на апелативния спецсъд изглежда предизвестено.

 

About De Fakto

Проверете също

Петима обвинени след акция срещу иманяри в Пловдивско и София, иззети 1500 старинни монети

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност три лица за участие в организирана престъпна група за …

Вдовицата и детето на починал затворник осъдиха ГДИН за 60 000 лева обезщетение

Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) при Министерството на правосъдието бе осъдена да заплати 60 …

Един коментар

  1. С любов народна!

    Две беззащитни крадли в затвора ,защото не мълчаха и не бяха на “слуш”, а послушковците с премии-кой с апартаментче,кой с къщичка ,кой с повишениице,кой с бизнесче,кой с еврособсидийки, кой…кой…!!! Я незабавно да освобождавате жените,че иде видов ден…Не ги познавам,но от всичко видяно,чуто,прочетено вече съм убедена,че са невинни…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.