Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата обяви мащабна, но неясна акция срещу измами с евросредства (допълнена)

Прокуратурата обяви мащабна, но неясна акция срещу измами с евросредства (допълнена)

Defakto.bg

По неофициална информация на прицел отново е Миню Стайков

Специализираната прокуратура, съвместно с МВР и ДАНС, разследва измами със средства от европейски фондове в страната, съобщиха от държавното обвинение.

От оскъдната информация обаче не се разбра срещу какви точно измами е насочена акцията и дали става дума за така популярните напоследък „къщи за гости“ или за други прегрешения с евросредства.

Съобщението:
„Днес, 2 май 2019 г., Специализираната прокуратура, съвместно с МВР и ДАНС, извършва действия по разследване на територията на София, Пловдив, Сливен,
Карнобат и Бургас за престъпления по чл. 248а, ал. 2 и ал. 5 от Наказателния кодекс – измами със средства от европейски фондове“.

По неофициална информация на прицел този път били фермерите, получили евросубсидии. По-късно БНР, също по неофициални данни съобщи, че проверката е за злоупотреби с евросредства по програмата „Млад фермер“. Но конкретно вниманието отново е насочено към Миню Стайков, който е в ареста, по обвинение за данъчни и акцизни престъпления, но максималният 8-месечен срок за задържането му изтича след дни.

Повече от 8 часа продължи обискът в офиса на бизнесмена Миню Стайков в центъра на Карнобат. В него участваха служители на полицията и трима представители на спецпрокуратурата.

Твърди се, че след това на Стайков ще му бъде повдигнато ново обвинение, което да мотивира оставането му под стража. Утре трябва да стане ясно дали обиските днес в пет български града са били само заради действия на собственика на „Винпром Карнобат“.

Преди месеци от спецпрокуратурата обявиха, че има данни, че Стайков неправомерно е ползвал пари по тази програма. Жители на Карнобат казаха, че офисът се занимава с изкупуването на земеделски земи. Това е единственият офис на Миню Стайков в града.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.