Последни новини
Home / Законът / Чакат се важни решения на КС – от закона „Пеевски“ за КТБ до „царски имоти“

Чакат се важни решения на КС – от закона „Пеевски“ за КТБ до „царски имоти“

Defakto.bg

В първото си следпразнично заседание Конституционният съд ще решава важни и бунещи духовете казуси.

Очаква се на 9 май КС да реши дали е противоконституционен законът „Пеевски“ за КТБ, конкретно придадената му обратна сила. Както и да обяви дали ще допусне до разглеждане питане на трима върховни съдии от ВКС, пряко свързано с „царските“ имоти.

Делото срещу поправките в Закона за банковата несъстоятелност, лансирани от вносителите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид като закон срещу вторичното разграбване на КТБ, бе образувано по искане на Търговската колегия на ВКС. А след обновяването на състава на КС бе разпределено на Надежда Джелепова. В него върховните съдии настояват да се обявят за противоконституционни текстовете от миналата година, придали обратна сила на новите основания за недействителност на извършени вече прихващания. В преходни разпоредби бе записано, че те важат от 20 юни 2014 г., когато КТБ бе поставена под особен надзор. А на синдиците и на Фонда за гарантиране на вземанията бе даден 5-годишен срок за предявяване на искове за недействителност. В същото време през март двама бивши депутати осъдиха МФ заради отказа да предостави информация колко пари са събрани по закона „Пеевски“.

Делото, свързано с „царските“ имоти, е по искане на трима от ВКС за задължително тълкуване на основния закон по въпроса: „Какви са правните последици от решенията на Конституционния съд в хипотеза, когато се обявява за противоконституционен закон с еднократно действие?“. Искането бе отправено от състава, който трябва да каже последната дума за двореца „Царска Бистрица“ – един от имотите, на който особено държи Симеон Сакскобургготски. На две инстанции делото (като всички „царски“ дело дотук) бе спечелено от държавата, а резиденцията безусловно призната за държавна собственост. Тримата от ВКС обаче спряха разглеждането на казуса до произнасянето на Конституционния съд.

На 9 май КС с докладчик Константин Пенчев трябва да се произнесе по допустимостта на искането. Интригата идва от факта, че искания за тълкуване могат да отправят върховните съдилища, но не и отделни състави.

Третото дело в дневния ред идния четвъртък е по искане на омбудсмана Мая Манолова срещу текст в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, предвидил еднакви цени за ВиК услуги, независимо от спецификата на водоподаването. Докладчик е Гроздан Илиев, то също е по допустимост.

 

About De Fakto

Проверете също

КС реши, че е недопустимо да се прекрати дейността на Инспектората към ВСС заради изтеклия му мандат

 За да не се подрива демократичния ред под върховенство на правото, Конституционният съд  не допусна …

Задържана е майка за тежка телесна повреда на момиченце на година и девет месеца

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняема А.М., на 41 г., за причиняване на тежка …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.