Последни новини
Home / Законът / Исканият от Миню Стайков отвод на прокурора Ангел Кънев е отхвърлен, бил голословен опит за компрометиране

Исканият от Миню Стайков отвод на прокурора Ангел Кънев е отхвърлен, бил голословен опит за компрометиране

Defakto.bg

Поисканият от обвиняемия  Миню Стайков отвод на наблюдаващия  прокурор Ангел Кънев е отхвърлен, а  ръководството на прокуратурата оценява високо работата на обвинителя. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на държавното обвинение. От него научаваме още, че:  „Ръководството на ПРБ изразява позиция в подкрепа на всеки прокурор, който изпълнява служебните си задължения в съответствие със закона и няма да допусне провеждането на подобни персонални атаки от страна на обвиняеми и свързани лица с цел осуетяване на разследването срещу тях“.

Миню Стайков

Миню Стайков е задържан вече осем месеца за държане и продажба на акцизни стоки без бандерол, престъпления против данъчната система и др. , както и за  участие в организирана престъпна група.  Ангел Кънев  наблюдава  двете досъдебни производства.

На 30 април Миню Стайков отправи  искане за отвод на Ангел Кънев, с аргумента, че  не отговаря на изискването за безпристрастност. Една от изборените причини е, че Кънев е в  „изключително близки Ви отношения с Антон Щерев и Атанас Петров, собственици на множество фирми от кръга, наречен „Винпром Пещера“, конкурент на развиваната от обвиняемия Стайков и неговото семейство търговска дейност“. Според Стайков тези лица имат „имат пряк корпоративен и финансов интерес“  от прилаганата върху него наказателна репресия.  Описва и  „множество сделки за придобиване на недвижими имоти“ на прокурора,  осъществени с дружества, „под контрола на посочените по-горе лица.  

От публичните данни в Имотния регистър е видно, че Ангел Кънев е сключил общо четири сделки с „Омега Агро Инвест“ ЕООД – три през 2016 и една през 2017 г. Става въпрос за поземлени имоти в Елхово и Поморие. Дружеството продавач е собственост на „Агрион инвест“ ЕООД, което пък е притежавано от „Орбиас“ ЕООД и „Солатер“ ЕООД. Собственици на последните две фирми са съответно Атанас Петров и Антон Щерев, посочва проверка на  Свободна Европа.

По силата на сключените с тях сделки прокурор Кънев се е сдобил с три имота в село Малък манастир, община Елхово (с площ от съответно 1.076 дка, 1.872 дка и 1.122 дка), както и с още един в село Козичино, община Поморие (с площ 5.013 дка).

Отделно от това, обвинителят е закупил още четири поземлени имота през 2016 г. в село Планиново, община Тополовград (с площ от съответно 3.631 дка, 5.500 дка, 6.112 дка и 2.470 дка). Продавач в тези сделки е дружеството „Акрес“ ЕООД, за което Стайков твърди в искането си за отвод, че е „партньор в множество сделки на „Кингс табако интернешънъл“ ЕАД, контролирано от Антон Щерев и Атанас Петров”.

В искането си за отвода, Стайков посочва, че Кънев е  отправял заплахи към служители на НАП и е упражнявал натиск над друг обвиняем да лъжесвидетелства срещу него.  В искането се твръди още, че прокурор Кънев е убеждавал Иван Димитров (син на кмета на Карнобат Георги Димитров, който също е задържан) да лъжесвидетелства, за да бъде освободен от ареста, който е отказал, поради което продължава да е задържан.  Стайков казва също, че  прокурор Кънев неправомерно е въздействал и на данъчните ревизии,  извършвани над него и семейството му.

Искане за отвод е постъпило и от свидетел, разпитван по делото за участие в организирана престъпна група.

Ангел Кънев
В отговор на  поискания  отвод в петък пресцентърът на прокуратуратурата съобщи,  че искането на Миню Стайков е отхвърлено, като голословно и неподкрепено с доказателства.  То е целяло персонално да компрометира  прокурор Ангел Кънев, за да бъде отстранен като наблюдаващ прокурор.   Прокурор Ангел Кънев не е извършил  твърдяните нарушения и работата му по наблюдаваните от него досъдебни производства заслужава висока оценка, категорично е  ръководството на прокуратурата.

Съобщението:

(…) На 02.05.2019 г. са постъпили искания от Миню Стайков за отвод на прокурор Ангел Кънев като наблюдаващ две разследвания. По първото от тях Стайков е обвиняем, а по второто към 02.05.2019 г. няма никакво процесуално качество.  Искане за отвод е постъпило и от свидетел, разпитван по второто наказателно производство.  Исканията са идентични – с твърдения за неправомерни действия на прокурор Кънев във връзка с извършваните персонални данъчни ревизии на обв. Миню Стайков и членове на неговото семейство; за упражняване на психологически натиск върху друг обвиняем,  с цел даване на лъжливи показания; за свързаност и близки отношения с лица и търговски дружества /собствениците на „Винпром Пещера“/, за които се сочи, че са конкуренти на бизнеса, развиван от обв.Стайков и притежаваните от него търговски дружества. Последното се мотивира с данни за покупки на недвижими имоти, осъществявани от Ангел Кънев.

Съобразно НПК, по исканията за отводи незабавно се е произнесъл прокурор от Апелативната специализирана прокуратура. Те са отхвърлени, със следните мотиви:

– твърденията за неправомерни действия и намеса на прокурор Ангел Кънев при извършваните данъчни ревизии на Миню Стайков и членовете на неговото семейство са голословни и неподкрепени от каквито и да било доказателства;

– същото се отнася и до твърденията на обвиняемия М.Стайков за упражнен натиск от прокурор Ангел Кънев върху обвиняем при провеждането на разпит на 05.09.2018 г. в гр.Карнобат. От извършената проверка по повод на това твърдение се установи, че на посочената  дата  прокурор  Кънев  изобщо не е бил в гр.Карнобат. Процесуално-следствените действия по делото /по което е привлечен като обвиняем и Миню Стайков/  на 05.09.2018 г. в гр.Карнобат са извършвани под ръководството на друг прокурор от Специализираната прокуратура;

– напълно неоснователни  са и твърденията на Миню Стайков за близки връзки и познанство на прокурор Кънев с физически лица и търговски дружества развиващи конкурентен бизнес.

Проверка на последните твърдения е извършена и от главния прокурор Сотир Цацаров, до когото са били адресирани копия от молбите за отвод, с оглед данни за дисциплинарни нарушения. От информация в Имотния регистър, както и от представените нотариални актове и други документи е установено, че:

– през 2016 г. и 2017 г. прокурор Ангел Кънев е закупувал земеделски имоти в землищата на с. Малък Манастир, община Елхово, на с. Планиново, община Тополовград и на с. Козичино, община Поморие, вкл. и чрез търгове, провеждани на сайта на фирма „Агрион“;

– както тези, така и други притежавани от него земеделски имоти /закупувани от частни лица/, са придобити на пазарни цени и плащанията по всички сделки са извършвани по банков път;

– паричните средства за тези сделки са с ясен и деклариран по съответния законов ред произход.

– прокурор Ангел Кънев не познава и не е имал каквито и да е контакти с лицата, сочени от обв. Стайков като конкуренти.

Ръководството на ПРБ е на становище, че исканията за отвод целят персоналното компроментиране на прокурор Ангел Кънев и отстраняването му като наблюдаващ прокурор по посочените досъдебни производства. Неслучайно тези искания са разпространени в определени медии и така в публичното пространство преди официалното им депозиране в съответната прокуратура. Подаването на исканията за отвод е непосредствено след осъществено претърсване в дома на обв. Стайков в гр. София и откриването там на документ, който е от съществено значение за ангажиране на наказателната му отговорност.

Ръководството на ПРБ изразява позиция в подкрепа на всеки прокурор, който изпълнява служебните си задължения в съответствие със закона и няма да допусне провеждането на подобни персонални атаки от страна на обвиняеми и свързани лица с цел осуетяване на разследването срещу тях. Ръководството на ПРБ счита, че прокурор Ангел Кънев не е извършил твърдяните нарушения и работата му по наблюдаваните от него досъдебни производства заслужава висока оценка.

На финала, освен отказа прокурор Кънев да се оттегли от делото, Миню Стайков получи нови обвинения за неправомерно усвояване на европейски средства.Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.  Според него, става  дума за усвояване на средства по земеделски програми  за развитие на селските райони и конверсия на лозя, т.е. засаждане на нови масиви.  Според прокуратурата парите са минавали през фирми, близки до бизнесмена. Фирмите, които са кандидатствали по тези програми, формално не са били свързани с реалните собственици, но всичките са роднини, служители, деца на служители, свързани, да го наречем, с бизнес империята „Карнобат“, каза  Гешев.

Така се сбъднаха подозренията, че оповестената акция на прокуратурата е имала ясна цел –  Стайков да остане в ареста с ново обвинение, тъй като на 5 май  изтича максималния срок за задържането му за контрабандни цигари и данъчни престъпления.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.