Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът прати в Конституционния съд необжалваемите актове на ЦИК

Омбудсманът прати в Конституционния съд необжалваемите актове на ЦИК

Defakto.bg

Мая Манолова оспорва и „прехвърлянето“ на изборни дела в административните съдилища

Седем разпоредби на Изборния кодекс оспори омбудсманът Мая Манолова пред Конституционния съд. Тя настоява да се обявят за противоконституционни въведените ограничения за обжалваемост на актовете на ЦИК. Както и прехвърлянето на част от изборните дела – за решенията на районните и общинските комисии, потвърдени от ЦИК, на местните административни съдилища. Доскоро те се оспорваха пред Върховиня административен съд. Манолова атакува също въведената възможност някои решения на ЦИК, ОИК и РИК да се вземат с обикновено, а не с квалифицирано мнозинство.

Аргументите

 За ограничената обжалваемост на актовете на ЦИК, след като Изборният кодекс вече изрично изброява кои актове подлежат на оспорване – 18 от общо 49 .

„В случая с въвеждане на необжалваемост на важни актове на ЦИК законодателят, в противоречие с Конституцията, поставя преграда за съдебна защита на избирателното право в нарушение на основните конституционни принципи за всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване като създава опасност за свободното и демократично провеждане на изборите. Така извън възможността за съдебно обжалване ще останат актовете на ЦИК, с които се осигурява възможност на всеки избирател да прави справка в регистъра със своя единен граждански номер, с които се издават методически указания за работата на избирателните комисии по прилагането на кодекса и с които се публикуват резултатите от изборите, включително от машинното гласуване, по избирателни секции“, пише в жалбата си до КС омбудсманът.

„Ако, например,  ЦИК в своите методически указания посочи, че генерираните от машините за гласуване контролни разписки не се броят от секционните комисиипреди попълването на секционните протоколи,  с цел контролна проверка на резултатите от машинното гласуване, то при съмнение за  манипулиране на програмите на машините за гласуване, никой избирател или политическа сила, участваща в изборите, няма да има възможност да атакува пред съд методическите указания на ЦИК“, предупреждава Мая Манолова.  Тя е категорична, че на практика се допуска чрез методическите указания ЦИК превратно да тълкува и прилага Изборния кодекс, без актовете й да бъдат обжалвани за законосъобразност пред съдебен орган. При подобна ситуация съществените пороци в методическите указания биха рефлектирали върху изборния резултат, а той ще може да бъде оспорван едва след изборите пред Конституционния съд.

За сменената подсъдност

Омбудсманът атакува и новоприетите текстове, с които актове на ЦИК вече ще се обжалват в местните административни съдилища, а не пред Върховния административен съд.

„Предоставянето на този контрол на административните съдилища би довело до противоречива практика по еднакви казуси и би могло да се отрази негативно върху свободното и демократично провеждане на изборите. Върховният административен съд в този случай не би могъл да упражни конституционното си правомощие по чл.125, ал.1 от Основния закон да осъществява върховен съдебен надзор за точното и еднакво прилагане на законите в административното правораздаване“.

За мнозинствата в избирателните комисии

Омбудсманът дава на КС и отстъплението от изискването избирателните комисии да се произнасят с квалифицирано мнозинство, което осигурява принципа на политическия плурализъм.

„Именно политическата неутралност на изборната администрация е гаранция за принципа на политическия плурализъм при провеждането на свободни и демократични избори“, посочва Мая Манолова.

Пълният текст на жалбата тук.

Докладчик по делото е Филип Димитров.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.