Последни новини
Home / Законът / Осем от „бизнес империята Карнобат“ обвинени за злоупотреби с евросредства (допълнена)

Осем от „бизнес империята Карнобат“ обвинени за злоупотреби с евросредства (допълнена)

Defakto.bg

Прибираме обвиняемите от цяла Европа по родните им места, обяви Иван Гешев

Разяснения за вчерашната мащабна акция в София, Пловдив, Карнобат, Сливен и Бургас срещу измами с пари от еврофондове даде днес зам.-главният прокурор Иван Гешев.

На брифинг той обяви, че като обвиняеми са привлечени осем човека, като петима от тях са задържани за 72 часа, а други двама са в чужбина. И аферата е свързана с „бизнес империята Карнобат“. Но дали осмият обвинен е шефът на Винпром „Карнобат“ Миню Стайков не бе озвучено. Иван Гешев обаче не скри, че новото дело има директна връзка с него.

Интригата със Стайков е, че той отдавна е в ареста по други обвинения – за данъчни и акцизни престъпления, но максималният срок за неговото предварително задържане изтича на 8 май. Едно ново обвинение може да мотивира и искане на нова мярка за неотклонение.

Гешев подчерта, че става въпрос за ново досъдебно производство. А в отговор на въпрос обяви, че наблюдаващият прокурор ще прецени дали ще иска нова мярка за неотклонение на Стайков след 8 май.

По-късно стана ясно, че прокуратурата е освободила петимата задържани и им е определила парични гаранции. А във вторник, 7 май, съдът ще гледа новото искане за „задържане под стража“ за Миню Стайков.

Новото разследване е за престъпно сдружение за деяния по чл. 248а – за неверни сведения при получаване на евросубсидии. Ставало дума за две програми – Програмата за развитие на селските райони и програма „Конверсия на лозя“. Делото нямало нищо общо с проверката на „къщите за гости“.

В резултат на действията на разследващитне, „… за щастие, макар и трудно… Доста трудно“, са били стопирани подготвени плащания от Държавен фонд „Земеделие“, обяви още зам.-главният прокурор, цитиран от Клуб Z.

На въпрос дали тук има отговорност и на министър Румен Порожанов, бивш шеф на фонда, Гешев отговори: „През 2014-18 е бил шеф на ДФЗ, съответно има определени компетенции, има компетентност която също ще бъде проверена дали е осъществен необходимият контрол в тази насока.“

От думите на Гешев се разбра още, че в новото разследване се търси основно надвишаване на „таваните“ за получаваното от свързани лица.

„Максималните по едната (европрограма) са 3 млн. лв. за едно лице, по втората са 2 млн. Т.е – лимимът (общо за разследваните, б.р.) е 15 млн, а тук става въпрос за 20 млн. лв. Затова е направена престъпната схема, за да се заобиколят тези лимити. Тези дружества, които са кандидатствали, формално не са били свързани с реалните собственици – те са роднини, служители, деца на служители, свързни с – да го наречем условно – бизнес империята „Карнобат“, описа зам.-главният прокурор.

Реалните пълномощници обаче, които могат да оперират с парите, били „роднини на собствениците на тази бизнес империя и особено приближени лица“.

Иван Гешев коментира и предстоящото екстрадиране на Ветко Арбаджиев от Испания: „Прибираме, както виждате, обвиняемите от цяла Европа по родните места…“

За работата по „Апартаментгейт“ каза: „Стараем се максимално и се стараем изключително добре!… 

Работи се на ръба на възможностите на всички. Съзнаваме, че този проблем е важен за държавата и за обществото.“

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.