Последни новини
Home / Законът / Осем от “бизнес империята Карнобат” обвинени за злоупотреби с евросредства (допълнена)

Осем от “бизнес империята Карнобат” обвинени за злоупотреби с евросредства (допълнена)

Defakto.bg

Прибираме обвиняемите от цяла Европа по родните им места, обяви Иван Гешев

Разяснения за вчерашната мащабна акция в София, Пловдив, Карнобат, Сливен и Бургас срещу измами с пари от еврофондове даде днес зам.-главният прокурор Иван Гешев.

На брифинг той обяви, че като обвиняеми са привлечени осем човека, като петима от тях са задържани за 72 часа, а други двама са в чужбина. И аферата е свързана с “бизнес империята Карнобат”. Но дали осмият обвинен е шефът на Винпром “Карнобат” Миню Стайков не бе озвучено. Иван Гешев обаче не скри, че новото дело има директна връзка с него.

Интригата със Стайков е, че той отдавна е в ареста по други обвинения – за данъчни и акцизни престъпления, но максималният срок за неговото предварително задържане изтича на 8 май. Едно ново обвинение може да мотивира и искане на нова мярка за неотклонение.

Гешев подчерта, че става въпрос за ново досъдебно производство. А в отговор на въпрос обяви, че наблюдаващият прокурор ще прецени дали ще иска нова мярка за неотклонение на Стайков след 8 май.

По-късно стана ясно, че прокуратурата е освободила петимата задържани и им е определила парични гаранции. А във вторник, 7 май, съдът ще гледа новото искане за “задържане под стража” за Миню Стайков.

Новото разследване е за престъпно сдружение за деяния по чл. 248а – за неверни сведения при получаване на евросубсидии. Ставало дума за две програми – Програмата за развитие на селските райони и програма “Конверсия на лозя”. Делото нямало нищо общо с проверката на “къщите за гости”.

В резултат на действията на разследващитне, “… за щастие, макар и трудно… Доста трудно”, са били стопирани подготвени плащания от Държавен фонд “Земеделие”, обяви още зам.-главният прокурор, цитиран от Клуб Z.

На въпрос дали тук има отговорност и на министър Румен Порожанов, бивш шеф на фонда, Гешев отговори: “През 2014-18 е бил шеф на ДФЗ, съответно има определени компетенции, има компетентност която също ще бъде проверена дали е осъществен необходимият контрол в тази насока.”

От думите на Гешев се разбра още, че в новото разследване се търси основно надвишаване на “таваните” за получаваното от свързани лица.

“Максималните по едната (европрограма) са 3 млн. лв. за едно лице, по втората са 2 млн. Т.е – лимимът (общо за разследваните, б.р.) е 15 млн, а тук става въпрос за 20 млн. лв. Затова е направена престъпната схема, за да се заобиколят тези лимити. Тези дружества, които са кандидатствали, формално не са били свързани с реалните собственици – те са роднини, служители, деца на служители, свързни с – да го наречем условно – бизнес империята “Карнобат”, описа зам.-главният прокурор.

Реалните пълномощници обаче, които могат да оперират с парите, били “роднини на собствениците на тази бизнес империя и особено приближени лица”.

Иван Гешев коментира и предстоящото екстрадиране на Ветко Арбаджиев от Испания: “Прибираме, както виждате, обвиняемите от цяла Европа по родните места…”

За работата по “Апартаментгейт” каза: “Стараем се максимално и се стараем изключително добре!… 

Работи се на ръба на възможностите на всички. Съзнаваме, че този проблем е важен за държавата и за обществото.”

About De Fakto

Проверете също

Проект за зачертаване на “инвестиционното гражданство” отиде в парламента, чака депутати да го припознаят

Зачертаване на “златните” пасторти за гражданство срещу инвестиции – този проект е сред внесените от …

Комисията по конституционни и правни въпроси в новото НС ще обсъжда прилагането на закона с главния прокурор на всеки 3 месеца

Общо 22 постоянни комисии ще има 46-о Народно събрание, гласуваха депутатите днес. Това е заложено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.