Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Проверяваме „къщите за гости“ без участието на земеделското министерство

Прокуратурата: Проверяваме „къщите за гости“ без участието на земеделското министерство

Defakto.bg

Сред проверяваните е и  земеделският министър

По повод изявления на министър Румен Порожанов, свързани с „разпоредени 100 %- ви  проверки на къщите за гости“ и постъпили запитвания от медии в тази връзка, пресцентърът на ПРБ съобщи  следното:

На 23.04.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, на Главна дирекция “ Национална полиция“ – МВР са възложени проверки на всички проекти по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 г. – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет  – изграждане/модернизиране на туристически обекти – жилищни сгради (къщи) за гости. Проверка е разпоредена и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.

Проверките се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите, нито с Държавен фонд „Земеделие“.

„Ние проверяваме абсолютно всички, които имат отношение към тези къщи за гости, и в случай че констатираме виновни длъжностни лица, няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, независимо от техния ранг – дали са бивши, настоящи…“, каза по-късно зам. главният прокурор Иван Гешев.  От думите му се разбра, че сред проверяваните е и министър  Порожанов, който е бил начело и на фонд „Земеделие“.

Служители на ДФ „Земеделие“ са на прокурорски прицел и по друго разследване по програмите за развитие на селските райони и конверсия за лозя. Заради това разследване вчера имаше обиски в пет български града. С обвинение са 8 души, петима са задържани, двама с в чужбина, а осмият – алкохолния бизнесмен Миню Стайков – в момента е в ареста по друго обвинение. За участниците в схемата Иван Гешев обясни: „Фирмите, които са кандидатствали по тези програми, формално не са били свързани с реалните собственици, но всичките са роднини, служители, деца на служители, свързани, да го наречем, с бизнес империята „Карнобат“.

По-рано той заяви  пред Нова ТВ, че :„Фонд „Земеделие” си е свършил работата. Той е направил всички „чекове”,  от гледна точка на изискванията за риск, анализ и проверка. Дори са завишени проверките по къщите за гости”, заяви той.

„В момента сме в процедура по събиране на средства за неизползване по предназначение на обекти, финансирани по програмата”, заяви още министърът.  По думите му се искат около 10 милиона.  „Имало е проверки, много над изискуемите. За всеки сигнал, който е получен, незабавно се организира проверка. Няма липса на контрол”, каза  Порожанов.

 

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.