Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Проверяваме “къщите за гости” без участието на земеделското министерство

Прокуратурата: Проверяваме “къщите за гости” без участието на земеделското министерство

Defakto.bg

Сред проверяваните е и  земеделският министър

По повод изявления на министър Румен Порожанов, свързани с „разпоредени 100 %- ви  проверки на къщите за гости“ и постъпили запитвания от медии в тази връзка, пресцентърът на ПРБ съобщи  следното:

На 23.04.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, на Главна дирекция “ Национална полиция“ – МВР са възложени проверки на всички проекти по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 г. – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет  – изграждане/модернизиране на туристически обекти – жилищни сгради (къщи) за гости. Проверка е разпоредена и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.

Проверките се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите, нито с Държавен фонд „Земеделие“.

“Ние проверяваме абсолютно всички, които имат отношение към тези къщи за гости, и в случай че констатираме виновни длъжностни лица, няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, независимо от техния ранг – дали са бивши, настоящи…”, каза по-късно зам. главният прокурор Иван Гешев.  От думите му се разбра, че сред проверяваните е и министър  Порожанов, който е бил начело и на фонд “Земеделие”.

Служители на ДФ “Земеделие” са на прокурорски прицел и по друго разследване по програмите за развитие на селските райони и конверсия за лозя. Заради това разследване вчера имаше обиски в пет български града. С обвинение са 8 души, петима са задържани, двама с в чужбина, а осмият – алкохолния бизнесмен Миню Стайков – в момента е в ареста по друго обвинение. За участниците в схемата Иван Гешев обясни: “Фирмите, които са кандидатствали по тези програми, формално не са били свързани с реалните собственици, но всичките са роднини, служители, деца на служители, свързани, да го наречем, с бизнес империята “Карнобат”.

По-рано той заяви  пред Нова ТВ, че :„Фонд „Земеделие” си е свършил работата. Той е направил всички „чекове”,  от гледна точка на изискванията за риск, анализ и проверка. Дори са завишени проверките по къщите за гости”, заяви той.

„В момента сме в процедура по събиране на средства за неизползване по предназначение на обекти, финансирани по програмата”, заяви още министърът.  По думите му се искат около 10 милиона.  „Имало е проверки, много над изискуемите. За всеки сигнал, който е получен, незабавно се организира проверка. Няма липса на контрол”, каза  Порожанов.

 

About De Fakto

Проверете също

На ГКПП Дунав мост Видин – Калафат: Откриха над 40 килограма злато на стойност 2,2 милиона лева в тайници на автомобил

Рекордно количество от 40 килограма златни изделия е задържано при проверка на лек автомобил на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат, …

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Адвокат д-р Ивайло Дерменджиев Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.