Последни новини
Home / Законът / ВСС ще иска от парламента “автентично тълкуване” на антикорупционния закон

ВСС ще иска от парламента “автентично тълкуване” на антикорупционния закон

Defakto.bg

Проблемът е кой да проверява декларациите за конфликт на интереси на съдебните служители

Искане към парламента за “автентично тълкуване” на текстове от новия антикорупционен закон, както и предложения  за промени в него ще обсъжда Пленумът на ВСС в четвъртък.

Искането е илюстрация на проблемите, изникнали покрай “събирането” в едно на различни материи – незаконно имущество, конфликт на интереси, имотни декларации на властта, и еднаквото им уреждане “с размах”, без замисляне за спецификите на всяка от трите власти.

Конкретно за съдебната власт Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (ЗПКОНПИ) предвиди имотните проверки на магистрати, както и тези за конфликт на интереси, да се извършват от Инспектората към ВСС. В кюпа обаче попаднаха и съдебните служители. А проблемът с тях е, че не са подведомствени на Инспектората към ВСС. Като в същото време в органите на съдебната власт, за разлика от изпълнителната, няма отделни, ведомствени инспекторати нито възможност за създаване на специални комисии за конфликт на интереси. Задачата е абсолютно неизпълнима в съдилища и прокуратури, в които работят по неколцина магистрати.

Проблемът във ВСС изниква преди приемането на Наредба на съвета за организацията и реда за извършване на проверките на декларациите, каквато изисква ЗПКОНПИ.

За това правната комисия на ВСС предлага на пленума на съвета да се обърне към парламента за уточнения и изменения.

Конкретно на кадровиците се предлага да попитат депутатите “какво следва да се разбира под „организация и ред за извършване на проверката на декларациите, както и за установяване на конфликт на интереси“ по отношение на администрацията на органите на съдебната власт, Висшия съдебен съвет, Инспектората към Висшия съдебен съвет и Националния институт на правосъдието,  и как разпоредбите на глави пета, осма и петнадесета от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество следва да се приложат „съответно“ за лицата посочени в ал. 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на Закона”.

А сред инициираните законови промени е изключване на администрацита на органите на съдебната власт, на ВСС, на съдебния Инспекторат и на НИП от общите правила за останалите власти.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.