Последни новини
Home / Законът / ВСС ще иска от парламента „автентично тълкуване“ на антикорупционния закон

ВСС ще иска от парламента „автентично тълкуване“ на антикорупционния закон

Defakto.bg

Проблемът е кой да проверява декларациите за конфликт на интереси на съдебните служители

Искане към парламента за „автентично тълкуване“ на текстове от новия антикорупционен закон, както и предложения  за промени в него ще обсъжда Пленумът на ВСС в четвъртък.

Искането е илюстрация на проблемите, изникнали покрай „събирането“ в едно на различни материи – незаконно имущество, конфликт на интереси, имотни декларации на властта, и еднаквото им уреждане „с размах“, без замисляне за спецификите на всяка от трите власти.

Конкретно за съдебната власт Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (ЗПКОНПИ) предвиди имотните проверки на магистрати, както и тези за конфликт на интереси, да се извършват от Инспектората към ВСС. В кюпа обаче попаднаха и съдебните служители. А проблемът с тях е, че не са подведомствени на Инспектората към ВСС. Като в същото време в органите на съдебната власт, за разлика от изпълнителната, няма отделни, ведомствени инспекторати нито възможност за създаване на специални комисии за конфликт на интереси. Задачата е абсолютно неизпълнима в съдилища и прокуратури, в които работят по неколцина магистрати.

Проблемът във ВСС изниква преди приемането на Наредба на съвета за организацията и реда за извършване на проверките на декларациите, каквато изисква ЗПКОНПИ.

За това правната комисия на ВСС предлага на пленума на съвета да се обърне към парламента за уточнения и изменения.

Конкретно на кадровиците се предлага да попитат депутатите „какво следва да се разбира под „организация и ред за извършване на проверката на декларациите, както и за установяване на конфликт на интереси“ по отношение на администрацията на органите на съдебната власт, Висшия съдебен съвет, Инспектората към Висшия съдебен съвет и Националния институт на правосъдието,  и как разпоредбите на глави пета, осма и петнадесета от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество следва да се приложат „съответно“ за лицата посочени в ал. 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на Закона“.

А сред инициираните законови промени е изключване на администрацита на органите на съдебната власт, на ВСС, на съдебния Инспекторат и на НИП от общите правила за останалите власти.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.