Последни новини
Home / Законът / Повторни избори в Истанбул на 23 юни, остра реакция на ЕС

Повторни избори в Истанбул на 23 юни, остра реакция на ЕС

Defakto.bg

Повторното гласуване за местните избори в Истанбул ще бъде на 23 юни.  Това стана ясно, след като Висшият избирателен съвет в Турция уважи жалбата на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган за анулиране на резултатите от вота. Валията на Истанбул Али Йерликая ще изпълнява длъжността кмет на града до провеждането на нови избори,  съобщи близкият до турското правителство канал АТВ

Като основнаие за решението се сочат неподписани протоколи с изборни резултати и нередности при формиране на секционните избирателни комисии. Решението е  било взето със 7 на 4 гласа.  Съветът е отхвърлил жалбите по отношение кварталите „Малтепе“ и „Бююкчекмедже“.

Същите партии ще могат да участват при провеждането на повторния вот, като те нямат право да номинират нови кандидати.

От Турската комунистическа партия обявиха, че тяхната кандидатка няма да се състезава отново.

На проведените на 31 март избори опозиционният кандидат Екрем Имамоглу изпревари с около 14 000 гласа бившия премиер и кандидат на Партията на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм. Имамоглу получи доверието на 4 169 765 избиратели, а Йълдъръм – на 4 156 036 души.

Жители на много райони и в европейската, и в азиатската част на Истанбул протестираха срещу отмяната на вота, като удряха по тенджери. Недоволството започна в кварталите „Бешикташ“ и „Ферикьой“, но към тях се присъединиха и живеещите в други части на града. За да предотврати протести и безредици, полицията разположи множество водни оръдия в редица ключови точки в града.

Остра европейска реакция

В съвместно изявление на върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан се казва, че решението на Върховния изборен съвет на Турция да отмени изборните резултати в Истанбул и югоизточна Турция противоречи на същността на демократичния изборен процес, в който се гарантира, че преобладава волята на хората, съобщи БНР.

„Това действие подкопава изборния процес, по време на който турският народ показа своя ангажимент чрез гласа си в огромната си част, както и ангажиментите на Турция като член на Съвета на Европа“, се казва още в документа.

Като отбелязват, че решението е взето в крайно политизиран контекст, Могерини и Хан подчертават, че гарантирането на честен, прозрачен и справедлив изборен процес е основен момент за всяка демокрация и е в основата на отношенията между ЕС и Турция.

„Важно е изборният борд в Истанбул да е в състояние да си върши работата независимо, открито и прозрачно и в съответствие с международните изборни норми и стандарти, за да се гарантира пълно доверие в изборния процес. В тази връзка очакваме турските власти да удължат поканата си към международните наблюдатели като Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа, който да следи новото гласуване“, отбелязват Могерини и Хан.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.