Последни новини
Home / Законът / Апелативният спецсъд върна Иванчева и Петрова под „домашен арест“ (допълнена)

Апелативният спецсъд върна Иванчева и Петрова под „домашен арест“ (допълнена)

Defakto.bg

Десислава Иванчева и Биляна Петрова да бъдат освободени от килиите под „домашен арест“. Това определиха Красимира Костова, Магдалена Лазарова и Красимира Райчева от апелативния специализиран съд.  Определението е окончателно.

„Кметиците“ на „Младост“ повторно бяха задържани в съдебна зала на 15 април с определение на Иво Хинов от специализирания съд. Най-тежката мярка бе дадена заради тежките присъди – 20 г. затвор за Десислава Иванчева и 15 г. затвор за Биляна Петрова, както и заради обществената подкрепа за тях, която навеждала на опасност да се укрият. При това двете бяха осъдени само за искан, но не и за взет подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Само третият осъден – Петко Дюлгеров, с наказание 12 г. затвор, остана под „домашен арест“.

До момента въззивната инстанция нито веднъж не е установила опасност от укриване, такъв явен риск не се извежда и от тежките наказания, обяви днес апелативният спецсъд. Силно занижен е и рискът от извършване на ново престъпление под „домашен арест“, а досега двете дами са показвали извънредно стриктно поведение за спазването му. Допълнителни аргументи за напускането на килиите са здравословното състояние на Иванчева и семейното положение на Петрова. Що се отнася до обществената подкрепа, доттук не е констатирано тя да води към бягство от правосъдието.

Кметиците трябва да бъдат освободени още днес.

Извън мерките, съставът на въззивния съд се произнесе и по жалба на Биляна Петрова срещу наложени запори и възбрани по наказателното дело. Магистратите частично я уважиха, сваляйки запора върху банкова сметка, в която постъпва стипендията на непълнолетната й дъщеря.

Изненадите

Определението дойде след първото открито заседание на апелативния спецсъд по казуса – досега въпросите за мерките за неотклонение по делото „Младост“ се решаваха служебно и на закрито.

То бе протяжно – близо 4 часа. Впечатлиха две неща. Десислава Иванчева се яви с нов адвокат, Николай Хаджигенов и се бе отказала от услугите на Марин и Димитър Марковки. От „старите“ й защитници продължава да я представлява само Теодора Гинчева. И още – фактът на регистрацията на отстранения кмет на „Младост“ като кандидат за евродепутат не бе споменат нито веднъж като аргумент за промяна на мярката й за неотклонение.

Любопитен бе и един нюанс – в изложението си адвокат Хаджигенов „вмъкна“ и Делян Пеевски.

Прокуратурата: Перфектното поведение не е аргумент за сваляне на белезниците

Жалбите на Иванчева и Петрова да се оставят без уважение, очаквано пледира прокурор Тихомир Стоев.

Той изцяло се „присъедини“ към определението на съдия Иво Хинов, с едно изключение – не бе съгласен, че задържането на двете дами под стража има характера на „трайност“ в досегашните произнасяния на апелативния спецсъд, тъй като по всяка жалба е правена конкретна преценка, а веднъж – през януари, втората инстанция не е уважила прокурорския протест и е оставила Иванчева и Петрова под „домашен арест“.

Извън това – прокурор Стоев призна, че по закон тежките, но неокончателни присъди сами по себе си не са аргумент за щракване на белезниците и презюмиране на опасност от укриване на подсъдимите занапред.

Направи обаче анализ на НПК и специално на предвидената възможност (чл. 309 НПК) съдът да променя мерки за неотклонение след приключване на фазата на процеса, като се позова и на практика на Върховния касационен съд. Само че възможност, както знаем, не е задължителност.

После по същество добави, че в „нашите“ условия мярката „домашен арест“ се изпълнява трудно. А на доводите от жалбите за перфектното спазване от страна на Иванчева и Петрова на всички наложени им ограничения обяви, че това е „абстрактен“ аргумент за замяна на най-тежката мярка за неотклонение, просто двете изпълнявали задълженията си по закон.

Прокурор Стойчев остави впечатлението, че също изпълнява задълженията си – в единната и централизирана прокуратура, без да е особено убеден в онова, което твърди.

Защитата на Иванчева: Популярна била? Сравнима с Пеевски!

Десислава Иванчева е родена, живее и развива кариерата си в София. Тя не възрази, напротив, съгласи се да й се наложи забрана да напуска страната. Обитава апартамент от 46 кв метра, върху който е наложено обезпечение, има запори върху банкови сметки и в момента източникът на нейните доходи е един – пенсията на нейната майка, обяви адвокат Теодора Гинчева. В същото време Десислава провежда лечение, на 21 май има насрочена операция в София. По време на „домашния арест“ тя е проверявана по 2-3 пъти на ден за изпълнението й от служители на МВР, то ест изпълнението е било ефективно. Тя има вяра в правосъдието, включително и защото е оправдана по немалка част от обвиненията, и е мотивирана да се бори за това докрай, изтъкна адвокат Гинчева.

Разпознаваемостта на „кметиците“ е сравнима с тази на Делян Пеевски – колкото той би могъл да се укрие, толкова и те, посочи адвокат Хаджигенов. В случая обществената подкрепа няма характера нито на въоръжена борба, нито на въстание, илюстрира несъгласието си с аргументите на спецсъда той.

А на доводите на прокурора за трудното изпълнение на „домашния арест“ попита: Нима МВР с над 1 милиард лева годишен бюджет и 600 000 служители не е в състояние да „опази“ две 40-килограмови жени в собствените им апартаменти?!

Заключи: Новото задържане под стража е „изтезание за назидание“.

Биляна Петрова: Отделянето от семейството е най-тежката ми присъда!

Определението на съдия Хинов за най-тежката мярка е пример за правораздаване на базата на „половината законова норма“, каза адвокат Емануил Йорданов. Напомни, че чл. 309 НПК дава възможност за преоценка на мерките след постановяването на присъда, НО ако от доказателствата по делото не се установи противното. А то се установява – от 4 месеца безукорно процесуално поведение. И още – обсъжданата от първоинстанционния съд обществена подкрепа наистина е налице, но не за да осигурява „бягства“, а заради възмущението на хората от беззаконията спряма две, беззащитни, жени.

Самата Биляна Петрова изчете реч като за професор, с многобройни позовавания на практиката на Евросъда в Страсбург. А, човешки, посочи – на прицела останахме двете, не и Петко Дюлгеров, който дори няма забрана за напускане на страната. Имам възрастна болна майка, която се нуждае от грижите ми. Имам здраво семейство и дъщеря, която тази година ще се яви на две матури, ще бъде на абитуриентски бал и ще кандидаства за ВУЗ. Тя има нужда от майка си. Нямам пари, имуществото ми е под запор, забранено ми е да напускам страната – да се укрия означава да прекратя връзките със семейството си, а това за мен ще е най-тежката присъда!

Апелативният спецсъд определи „домашен арест“. Но с това нищо не приключва.

About Елена Енчева

Проверете също

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.