Последни новини
Home / Законът / Лютви Местан ще съди прокуратурата за квалифицирана клевета

Лютви Местан ще съди прокуратурата за квалифицирана клевета

Defakto.bg

Лидерът на ДОСТ  квалифицира другия водач в катастрофата като „откровен камикадзе”

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан заяви пред bTV, че за трагичната катастрофа, при която загина 6-месечно бебе, се е сдобил с обвинение от прокуратурата без доказателство, че е извършил нарушение по Закона за движение по пътищата.  Твърдението на  говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова,  че има един акт, едно наказателно постановление и  13 фиша,  Местан определи като невярно.   „Това е не просто лъжа, а квалифицирана клевета. Тя (Арнаудова б.р. ) говори за 15 мои нарушения в периода 2013 г. – 2019 г.  Аз заявявам, че ако това, което тя казва е вярно,  аз никога няма да си поискам книжката обратно.  Ако това се окаже лъжа, тя трябва да понесе отговорност пред прокуратурата и българския съд,  заяви Местан.

Той обясни, че в посочения период  не е управлявал лично автомобил, защото като лидер на ДПС, се е придвижвал с автомобили на НСО.  Той  показа издадените от КАТ фишове и заяви още, че  глобите са издадени на кола на ДПС, която се е управлявала или от настоящия лидер на партията Мустафа Карадайъ,  или от негов шофьор. За посочения период от говорителя  на главния прокурор,  Местан каза, че „няма една секунда зад волана, нито един милиметър изминат път с превозно средство“.

„Далеч преди 2013 г. за 30 години шофьорски стаж  имам едно нарушение, което в никакъв случай не ме прави рецидивист“, добави той.

„Когато една прокуратура преписва нарушения на председателя на ДОСТ, вече е в режим на изпълнение на откровена политическа поръчка. Това преминава всякакви граници“, заяви Местан.  Тези коли са собственост на ДПС преди аз да стана председател, те не са моя собственост. Кой ги е карал тези коли е различен въпрос,   посочи Местан.  Според лидера на ДОСТ, обвиненията са свързани с предстоящия вот за Европейски парламент и силната листа на неговата партията.

Местан обяви, че очаква да получи фишове от още седем осем областни дирекции на  МВР, като доказателства и ще заведе дело за клевета.

Той  настоява прокуратурата да провери шофьорската история и на другия участник в катастрофата, защото според него той е виновен за инцидента. Лидерът на ДОСТ квалифицира другия водач като „откровен камикадзe“.  В подкрепа на версията си  предаде на водещия флашка с видеозаписи  за над 30 нарушения на Закона за движение по пътищата и  екстремално шофиране с превишена скорост от над 70 – 80 км в час,  по думите му.

Местан даде свое обяснение за катастрофата, категоричен е, че е спрял на знак „Стоп“ и едва след като е завил и се е изнесъл в дясното платно на пътя,  е ударен от автомобила на семейството.  Според него, другият водач в този момент е бил загубил управление на автомобила.  Като доказателство за изрядно включване в пътя, посочи че  колата му е ударена челно, а не  не отляво, както би се случило, ако е виновен за сблъсъка.   „Катастрофата не е в платното на другия водач, а в моето платно“, подчерта той. Прокуратурата да бъде така добросъвестна да провери шофьорското минало на водача на другия автомобил и да обяви резултатите публично, като в неговия случай, призова лидерът на ДОСТ.

„Съвестта ми е спокойно, но изпитвам страдание. Аз няма да поема чужд грах и вина за тази трагична смърт“, заяви Местан  Местан обясни, че е платил 10 хил. лв. парична гаранция, въпреки че е имал възможност да не го направи. Той добави, че може да пътува извън страната и мерките на съда са отменени. „Аз реших да платя тази гаранция, за да не давам основание на прокуратурата непрекъснато да продуцира тенденциозни новини.  Оказах пълно съдействие на полицията и притесненията, че бих се укрил са излишни, защото се укрива виновен човек, а аз не съм виновен за тази катастрофа“, каза той.

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.