Последни новини
Home / Законът / На 10 и 11 май: Международна конференция на тема “Етичните правила на професиите на съдията, адвоката и прокурора“

На 10 и 11 май: Международна конференция на тема “Етичните правила на професиите на съдията, адвоката и прокурора“

Defakto.bg На 10 и 11 май 2019 г. в София, Хотел “Балкан” (Шератон), от 9,30 часа ще се проведе Международна конференция на тема Етичните правила на професиите на съдията, адвоката и прокурора – гаранция за справедлив процес“.  

Конференцията е организирана от Висшия Адвокатски съвет, Софийска адвокатска колегия, Международния съюз на адвокатските колегии с обща правна традиция, с участието на Парижка адвокатска колегия, Асоциацията на председателите на върховните съдилища на франкофонските държави и Клуба на адвокатите франкофони.  Поканени за участие са и председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд, Главният прокурор.
Пълноценният диалог между правните професии и спазването на етичните правила на всяка от тях е един от ключовите фактори за ефективна съдебна система, смятат организаторите на  събитието.  На конференцията ще бъдат обсъдени  различни аспекти на поставената тема, ще се търсят и механизми, които да гарантират спазването на етичните правила, като едно от условията за справедлив процес.

 Форумът ще бъде открит от адвокат  Валя Гигова,  член на Висшия адвокатски съвет и модератор на две от темите на конференцията.  Обръщения ще поднесат  Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет,  Ивайло Данов, председател на Софийска адвокатска колегия,  Силви Гаврилов, председател на Клуба на адвокатите франкофони в България, Ели Елкаим, председател на Международния съюз на адвокатските колегии с обща правна традиция,  Базил Едер, Заместник председател на Парижката адвокатска колегия,  Жан-Пол Жан, председател на Асоциацията на председателите на върховните съдилища на франкофонските държави и  Бертран Дебоск, представител на CCBE
Първата част от конференцията ще разгледа етичните правила при различните юридически професии и общите ценности  – интегритет, добросъвестност, компетентност,  достойнство, лоялност, независимост.  Изказвания ще направят  Ели Елкаим, председател на Международния съюз на адвокатските колегии с обща правна традиция,  Стефан Навасел, адвокат от Парижка адвокатска колегия,  Ели Христова, адвокат от Софийска адвокатска колегия и  Мария Ганева, адвокат от Софийска адвокатска колегия и от Миланска адвокатска колегия.
Втората част ще дискутира “ Етичните правила – гаранция за предотвратяване на конфликта на интереси при съдии, прокурори и адвокати“.
По темата ще говорят Жан-Пол Жан, съдия във Върховния съд на Франция, председател на Асоциацията на председателите на Франкофонските държави,  Капка Костова, съдия от Върховен касационен съд,  Пенка Богданова, заместник-главен прокурор.
Третата част включва „ Етичните правила на професионалните участници в съдебния процес (съдии, прокурори, адвокати) като гаранция за справедлив процес. Гаранции за независимст на всяка юридическа професия. Гаранции, произхождащи от статута, назначение и кариерно развитие; процесуална дисциплина, процесуална отговорност, прозрачност„.
Модератор е адвокат Силви Гаврилов, а позиции ще произнесат  Ален Лакабарат, съдия в Наказателна колегия на Върховния съд на Франция,  Юлия Ковачева, съдия от Върховен
административен съд,  Елиан Улет, Национален прокурор “Противодействие на финансови престъпления” на Франция.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.