Последни новини
Home / Законът / На първо четене: Парламентът разшири обхвата на „неизбежната отбрана“

На първо четене: Парламентът разшири обхвата на „неизбежната отбрана“

Defakto.bg

Единодушно със 106 гласа „за“ парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани с неизбежната отбрана.

Промените бяха внесени от Искрен Веселинов и депутати от „Обединени патриоти“.  Те  предвиждат да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се и когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем.

Законодателната инициатива дойде след разразилия се през април 2018 г. скандал в Пловдив, когато лекар простреля смъртоносно мъж, докато се опитвал да обере гаража му. По предложенията няма доклади на комисии.

Мануил Манев ГЕРБ изрази известни резерви:  „Едва ли не защитаваме бабата с оръжието, ама не точно, защото ако проникне някой в дома ѝ и тя не може да го използва, ние пък ще го въоръжим този някой“.

Искрен Веселинов поясни, че текстовете не са в разрез с Конституцията: „Самоограничили сме се от много неща, които сме искали да направим, за да бъдем изцяло в духа на конституционното решение – това, което отмениха по времето на Костов промените. Смятам, че абсолютно конституционнокоректен е текстът и сме абсолютно съгласни да разширяваме пределите на неизбежната отбрана в много посоки“.

Депутатите от Атака подкрепиха предложението.  Десислав Чуколов заяви, че промените са наложителни: „Трябва да се вземе това решение, защото е в интерес на българските граждани. Ясно ви е, че 5, 10, 100 човека ей сега да попитаме на улицата, ще кажат: „Да, това трябва да се промени“. Ние отваряме точно този въпрос“.

Депутатите започнаха работа след дълга Великденската ваканция. Така бе положено началото на лятната сесия на Народното събрание.  С кворум от 121 народни представители и отсъствието на левицита парламентът започна тържествено своята работа.

Действащият текст за неизбежната отбрана в НК:
 Чл. 12. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана – за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.
(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.
(3) (Изм. – ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. – ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.
(4) (Предишна ал. 3 – ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение.
По долу  текстовете на чл. 12, ал. 3 НК за „неизбежната отбрана“ в редакцията им от  1997 г., които бяха обявени от  КС за противоконституционни:
(3) (Нова – ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Независимо от характера и опасността на защитата няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако:
1. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. – ДВ, бр. 120 от 1997 г.) нападението е от две или повече лица;
2. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. – ДВ, бр. 120 от 1997 г.) нападателят е въоръжен;
3. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. – ДВ, бр. 120 от 1997 г., относно думите „вилен имот или стопански обект“) нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище, вилен имот или стопански обект;
4. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. – ДВ, бр. 120 от 1997 г.) нападението е в моторно, въздухоплавателно, водно превозно средство или подвижен железопътен състав;
5. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. – ДВ, бр. 120 от 1997 г.) нападението е извършено нощем;
6. нападението не може да бъде отблъснато по друг начин.

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.