Последни новини
Home / Законът / Преизбраха окръжния прокурор на Кюстендил, уволниха обвинител за неприлично държане

Преизбраха окръжния прокурор на Кюстендил, уволниха обвинител за неприлично държане

Defakto.bg

Единодушно Прокурорската колегия на ВСС преизбра Камелия Стефанова за окръжен прокурор на Кюстендил. Това ще е вторият й мандат на поста.

Прокурор Камелия Стефанова

Камелия Стефанова е обвинител от кариерата, която започва в РП-Кюстендил през 1991 г. От 1999 г. е в окръжната прокуратура на града, като е била и зам.-шеф на ОП. През 2014 г. започва първият й мандат на административен ръководител.

Кандидатурата на Камелия Стефанова бе подкрепена от Светлана Бошнакова, която посочи, че кандидатът е изключително компетентен прокурор, ползва се с уважение сред колегите си от прокуратурата, съда и органите на МВР, съобщиха от съдебния съвет. Отчетени бяха управленските и административни качества на прокурор Стефанова, като бе припомнено, че по време на мандата ѝ на административен ръководител е решен изключително сериозният проблем със сградния фонд на прокуратурата и крайно лошите битови условия за работа, постигната по-висока резултатност и качество в прокурорската дейност. Подобни констатации са направени и при проверките от ИВСС и горестоящите прокуратури.

Уволнение за обвинител от Софийската районна прокуратура

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет наложи на Петър Петров Смолички – прокурор в Софийска районна прокуратура, дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 6 от ЗСВ – „дисциплинарно освобождаване от длъжност“ за допуснато дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 от ЗСВ, съобщават още от съдебния съвет.

Дисциплинарно дело № 24/2018 г. по описа на ВСС е образувано по предложение от  Главния инспектор на Инспектората към ВСС. То е било за нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Конкретно най-тежката дисциплинарна санкция на прокурор Смолички е наложена за неприлично поведение в съдена зала и използване на груб език. Преди това обвинителят има и други дисциплиплинарни производства.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.